Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlZalai-dombság és Kemeneshát

Mária út a Vasi-Hegyhát Natúrparkban

By 2023.06.28.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Vasi-Hegyhát Natúrpark területét nemcsak a Kéktúra és a Szent Márton-zarándokút érinti, hanem keresztülhalad rajta a Mária út egy szakasza is. A vonaltúrát Nádasdon indítva rögtön egy különleges, lakótoronnyal megerősített, 11. századi rotundát tekinthetsz meg, mely egyedülálló látnivaló hazánkban. A település határában haladt a római kori Borostyánkő út, melynek nyomait több helyen ma is megfigyelheted. Az ősi, európai kereskedelmi és hadi út már a kelták idejében is fellelhető volt. Nádasdtól Vasvárig sokszínű természeti és táji környezetben túrázhatsz, a dimbes-dombos táj, a települések szőlőhegyei és a patakok, tavak hamar elkápráztatnak. Döröskén áthaladva láthatod a kedvelt kirándulóhelyként számontartott Malom-patak tóvá duzzasztott vizét, amely gazdag növény- és állatvilággal büszkélkedhet. Döröskéről Vasvárra egy hangulatos erdei úton érkezhetsz meg. A bájos, aprócska falvak közt barangolva nosztalgikus érzés kerít hatalmába. Vasvár kiemelkedő vallási emlékekkel vár, hiszen a Szentkút-kápolna szépséges természeti környezetben, faragott keresztúttal, valamint kristálytiszta forrásvizével évtizedek óta fontos búcsújáróhely.

Látnivalók

Rotunda

2023-ban lelték fel a templomkertben a 11. században épült, lakótoronnyal erődített körtemplom (rotunda) alapjait, melyek egyedülálló látnivalók hazánkban. Az egykori Szent Márton-plébániatemplom 1600-ban leégett, helyében Batthyány-Strattmann Ödön herceg új, egyhajós, észak-déli tájolású templomot építtetett. A templomhoz ma nemcsak Szent Márton, de a Batthyány család miatt is sokan zarándokolnak.

Mérleggyűjtemény, Döröske

Érdemes megtekinteni a Döröske Községi Önkormányzat közel 260 darabos mérleggyűjteményét. A kiállítás 2019-ben nyílt meg a falu közösségi házának felújított pajtájában. A hatalmas mérőeszközöktől az egészen finom levél- és patikamérlegekig mindenféle megtalálható a gyűjteményben. A kiállításon Kolozár György segít eligazodni, akinek dédapjáé volt a gyűjtemény megalapozó darabja, egy, az 1800-as évekből származó mérleg.

+ Programtipp

Sibrik-kastély

A Sibrik család szarvaskendi kúriája Döbörhegytől és Döröskétől nem messze található. A Sibrik Vas vármegye egyik legrégebbi családja, hosszú évekig birtokolták a környező területeket, melyek később a Széchenyi családhoz kerültek. A kastély kívülről ma is megtekinthető, az épület hangulatos parkjában padok várják a megpihenni vágyókat.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 20 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Személyautóval a 86-os főútról letérve közelíthető meg a település. Autóbusszal Körmend irányából érhető el.

Kiindulási pont: Polgármesteri Hivatal Nádasd, 9915, Kossuth út 101.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Nádasdi termelői piac:

Hat éve indult útjára a nádasdi termelői piac, melynek küldetése, hogy a helyben megtermelt portékáknak vevőt találjanak. Mára már természetes, hogy ha páros hét szombat van, akkor Nádasdon piaccal várnak!

Lobogó Vendégház és lovasfarm:

Egész napos lovaglási lehetőséget biztosítanak gyermekek és felnőttek számára.

Honlap

Vindő Étterem

Honlap

Vaskapu Fogadó

Honlap

Castello Bisztró

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds