Skip to main content

Hűsölj a hazai vizeken! – TOP 5 vízitúra az ország keleti részén

Hűsülésre fel! TOP 5+1 hazai vízitúra-ajánló

Itt a nyár, irány a vízpart! Magyarország egyedülállóan értékes vizes élőhelyekkel rendelkezik, ahol változatos, vadregényes folyók és tavak közül csemegézhetsz. Ragadj lapátot és evezz hazánk legnépszerűbb vízitúra útvonalainak egyikén! Válogatásunkban most összeszedtünk 5 szuper vízitúra útvonalat, ahová mindenképpen el kell látogatnod a keleti országrészben. Ismerd meg a víz birodalmát és fedezd fel ezt a térséget új szemszögből!

1. Tisza-tó

Csodáld meg te is az ember alkotta paradicsom legszebb vízi látnivalóit! A Tisza-tó 127 km2-es területe Magyarország legváltozatosabb vízitúrázásra alkalmas vízfelülete. Az ezernyi nádassziget, a kisebb-nagyobb földnyelvek és szigetek, holtágak, belső tavak, ártéri erdőkön át vezető csatornák igazi ökolabirintussá teszik. Fedezd fel ezt a különleges világot ezen a 10.7 kilométeres, közepes nehézségű túrán, amely a tiszafüredi Albatrosz kikötőből indul a Füredi-holtág felé.
A tízes öblítőcsatorna felett összeborulnak a fák és olyan, mintha egy őserdei vadonban eveznél. Ezután rövid szakaszon az Élő-Tiszán evezel, ahonnan az Örvényi-morotvára érkezel, amit nádasok és ártéri erdők tesznek változatossá. Tarts a Kormorán kikötő felé, ha pedig visszavitted a felszerelést, sétálj vissza, ahol halsütödék és vízparti szórakozóhelyek várnak feltérképezésre. Ne hagyd ki!

A Tisza-tó vadonja

2. Öreg-Túr

Fedezd fel az érintetlen vadvilágot és vedd célba a változatos Öreg-Túrt!
Bedőlt faóriások, alámosott partszakaszok, hínárosok övezik a lassan csordogáló folyót, melynek holtágaiban gazdag növény- és állatvilágot csodálhatsz meg. Az Öreg-Túr megszámlálhatatlanul sok apró fordulóval pillanatok alatt változtatja az arcát, amely újra és újra elkápráztat majd. 

Ezen a 26 kilométeres könnyed túrán, Magyarország egyik legkülönlegesebb hangulatú vízitúra terepén evezhetsz, ahol olyan, mintha egy távoli dzsungelben találnád magad. Kezdők és családosok is bátran vízre szállhatnak itt, hiszen a víz sekély. Általában kétnapos túrán szokták végigevezni a Sonkád–Kölcse–Túristvándi közötti szakaszt, de az ügyesebb csoportok egy nap alatt is teljesíthetik. Indulj el erre a varázslatos túrára!

Vízitúra az Öreg-Túron

3. Tokaj

Kalandozz a Bodrog mentén, amely 51 kilométer hosszan, ártéri erdők által kísérve, fák ölelésében kanyarog Sárospatakot érintve egészen Tokajig. 

Ezen a 24.6 kilométeres, könnyed túrán rengeteg történelmi nevezetességet ejthetsz útba. Már indulás előtt érdemes megnézned Sárospatakon a híres Rákóczi-várat, valamint a Református Kollégium Nagykönyvtárát, mely Európa egyik legszebb könyvtára. A vízitúra első megállója Bodrogolaszi, ahol az ország egyik legrégebbi temploma áll. Az utolsó állomás Szegi, a „leg-ek” települése. Itt található a leghosszabb, 5,5 km hosszú Grand Tokaj Szegi pince és az egyik legmélyebb, a Babits pince. Fedezd fel te is!

Sárospataktól Szegiig: A „legek” útja

4. Bodrogzug

Merülj el a Bodrogzug igazi csodavilágában és evezz hangulatos csatornákon, tündérrózsák között! Júniusban, akárcsak a Tiszán – itt is látható tiszavirágzás, amit semmiképp nem érdemes kihagyni. A Tokaji Vízitúra Központban bérelhetsz kenut vagy kajakot, és akár szervezett vízitúrába is bekapcsolódhatsz. A klasszikus, könnyed Bodrogzug-túra a központtól a madármegfigyelő toronyig tart, ahonnan csodálatos kilátást élvezhetsz az ártérre és a Zemplén hegyeire. Az út körülbelül 3-4 óra alatt kényelmesen teljesíthető. A túra útvonala a nyár eleji esőzések után víz alá kerülnek – ilyenkor az egész táj hatalmas vízfelületként ragyog a Zemplén előterében. Az ártéren, elöntött réteken és a fák között evezve csodálatos vízi világ tárul eléd. Kalandra fel!

5. Felső-Tisza

Evezz te is Magyarország egyik legnépszerűbb vízitúra helyszínén! A Felső-Tisza-vidéken szinte háborítatlan vizeken a kezdő túrázók is könnyedén elsajátíthatják az evezés alapjait. Plusz pont, hogy nyáron a galériaerdők árnyékába boruló Felső-Tiszán még a rekkenő hőségben is kellemes a hőmérséklet, ezért itt evezni kiváló program az egész családnak.

Ezen a 24 kilométeres, könnyed túrán, Tiszabecstől Szatmárcsekéig juthatsz. Az úton számos program vár rád az evezésen kívül is: Tiszacsécsén megnézheted a Móricz-emlékházat, vagy strandolhatsz Tiszakóród után a Túr bukógátjánál. Tivadarban pedig remek homokos strand vár, amit a gyerekek is garantáltan élvezni fognak.

Vízitúra a Felső-Tiszán: Tiszabecstől Tivadarig

Mielőtt lapátot ragadnál, olvasd el figyelmesen a 15 pontból álló vízi kisokosunkat!

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds