Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységMátra és Cserhát

Két keréken a legbátrabb város körül

By 2022.11.17.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ha már kerékpártúrán vagy és Balassagyarmaton jársz, először is tekintsd meg a Kerékpármúzeumot! Ha kigyönyörködted magad a sok-sok különleges kétkerekű látványában, pattanj te is nyeregbe, és járd körbe a civitas fortissima tágabb határát!

Alig emelkedő, alacsony forgalmú közutakon gurulhatsz, magadba szívva a mezőkön és a szántóföldeken kinyíló táj látványát, miközben bájos kistelepüléseken gurulsz át. Az Ipoly-völgyi városból Szügy felé vedd az irányt, majd a települést elhagyva tégy rövid kitérőt a Berekalji-víztározóhoz! Nyugati irányban folytasd utadat Bakópuszta felé! A kicsi településen átgurulva rövidesen Csesztvére érsz, ahol megtekintheted Tompa Mihály egykori lakhelyét, vagy (gyalogosan) kitérőt tehetsz a Teréz-kilátóhoz.

A Balassagyarmathoz tartozó Nyírjes üdülőtelepére mindenképp tekerj be, és látogass el a Nyírjesi-tavak vadregényes láncolatához, ahol egy bringaparkot is találsz. A szebbnél szebb tavakat körbetekerheted és útközben számos látványos, hangulatos helyet találsz majd, amely piknikezésre is alkalmas. Érdemes a közelben felkeresned a Nyírjesi Füvészkertet és Vadasparkot is. A városba visszatérve érdemes még egy kicsit bolyongani, felfedezni a különböző műemlékeket is.

Látnivalók

1. kerékpármúzeum

Az előzetes bejelentkezéssel látogatható múzeum teljeskörűen bemutatja 1850-től kezdve a kerékpárok fejlődéstörténetét. A gyűjteményben minden kerékpárfajtából találni példányokat, így a klasszikus mountain bike-ok mellett egykerekűek, kemping kerékpárok és sok egyéb, különleges példány megtekinthető. Ezenkívül szervizeszközök, kiegészítők, kerékpáros csengők és egyéb eszközök is láthatók. Büfé, kávézó is rendelkezésre áll, valamint az Ipoly Túraközpont szolgáltatásait is igénybe veheted (akár itt is kölcsönözhetsz kerékpárt).

Nyírjes-tavak, Nyírjesi füvészkert és vadaspark

A Nyírjesi-tórendszer 7 tóból áll, a források által táplált kisebb-nagyobb állóvizek völgyzárógátakkal vannak elválasztva egymástól. A ligettel, erdővel körülvett vadregényes tórendszer valóságos horgászparadicsom. A völgybe legurulva a tavakat akár körbe is tekerheted, de ha bevállalósabb vagy, a Trail Art által létrehozott bringapályát is kipróbálhatod. Ha időd engedi, látogass el az Ipoly Erdő Zrt. által létrehozott füvészkertbe és vadasparkba!

Balassagyarmat

Az Ipoly bal partján, közvetlenül a szlovák határon terül el Nógrád megye második legnépesebb települése. A 18. században Nógrád vármegye székhelye is volt. A Civitas Fortissima jelzőt azért kapta, mert az I. világháború után a város lakosai és a környék katonái kiűzték a a Csehszlovák Légió megszálló erőit. A város sok érdekes látnivalót rejteget, például a Palóc Múzeumot, a Civitas Fortissima Múzeumot, a Pannónia Motorkerékpár Múzeumot, az egykori vármegyeházát, a Szerbtemplomot, vagy a műemléknek számító börtönt.

+ Programtipp

Csesztve – Teréz-kilátó

A Csesztvei ösvényrendszer egy rövid szakaszát alkotja a Teréz-kilátóig, majd onnan a faluba visszavezető, 2,6 kilométer hossszú Csillagösvény körséta, melyet 1-2 óra alatt járhatsz be. A kétszintes Teréz-kilátó különlegessége, hogy önkéntes munkával építették fel a Kövecses-hegy tetején. A kilátó környezete az alacsony fényszennyezés miatt a tiszta éjszakákon kiválóan alkalmas csillagles túrákra. Az ösvényrendszer további szakaszain Kincsempusztára vagy a Nyírjesi-tavakhoz is eltúrázhatsz, így a környék akár hosszabb, egész napos túrázásra is alkalmas. Erről Csesztve honlapján találsz bővebb információt.

Madách Imre emlékmúzeum

Csesztvén, a Madách kúria épületében működik a Madách Imre emlékmúzeum. A híres író személyes bútorait, korabeli dokumentumokat felhasználva mutatja be Madách életét, valamint leghíresebb művének, Az ember tragédiájának történetét. A kúriában találkozott 1862-ben Arany Jánossal is.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 40.2 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Balassagyarmaton a kerékpármúzeum közelében parkolhatsz.

2660 Balassagyarmat, Mikszáth Kálmán u. 61.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Porcijó Fagyizó – Cukrászda és Bisztró – Szügy

Helyben készült olasz fagyik, sütemények, torták, gyorsételek, szendvicsek várják azokat, akik betérnek ide.

Facebook

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds