Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBudapest és környékeBörzsöny és Dunakanyar

Márianosztra-Kopasz-hegy gyalogtúra

By 2022.11.15.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A festői fekvésű Márianosztra felett magasló, szabályos kúp alakú egykori vulkánok a Börzsöny legnagyszerűbb kilátóhegyei. Panorámában gazdag, látványos körtúrán, a faluból kiindulva fűzheted láncra a gyönyörű hegycsúcsokat. Először a Kopasz-hegyet mászod meg, csúcsán a feszülettel, majd a lenyűgöző szépségű, parádés kilátást nyújtó Só-hegy következik, ahonnan a mesebeli Nagy-réten át kapaszkodsz fel a Nagy-Sas-hegy oldalába, majd a tetejéről visszaereszkedsz Nagyirtáspusztára. Ha több napot is eltöltenél itt, akkor Nagyirtáspusztán megszállva csillagtúrákat is tehetsz a környező csúcsokra és csodálatos völgyekbe. Az elegáns erdei szállótól szépséges réteken keresztül térsz vissza a csodás barokk kegytemplomáról és fegyházáról is híres Márianosztrára. A túra végén mindenképp ajánlott felkeresned a márianosztrai Nagyasszony bazilikát, és a csodálatos magaslaton található Kálváriát, amik a környék  jelentős, illetve történelmi emlékhelyei.

Látnivalók

Transzbörzsönyi Kisvasút

A Börzsöny legszebb vonalvezetésű kisvasútjának sínszálait több mint száz éve koptatják a járművek. Valaha a hegység kitermelt faanyagának szállítására jött létre, majd az egyik legforgalmasabb gazdasági vasút lett a kőszállításnak köszönhetően. Ma csúcsfordítók, völgyfőket kerülő hurkok, vadregényes erdei környezet teszik izgalmassá az utazást a Dunától a Börzsöny mélyére vezető, több mint 20 kilométer hosszú vonalon.

Nagyasszony bazilika

Márianosztra ősi múltra visszatekintő csodálatos temploma mindig nyitva áll az arra járóknak. Sokszínű története egészen az 1300-as évekig nyúlik vissza, és sok viszontagság után mára igazán népszerű és jelentős helyszín nemcsak vallási értelemben, hanem a turisták körében is, hiszen a Mária-út is érinti.

Börtönmúzeum

Az egykori kolostorból lett fegyház történetével ismerkedhetsz itt meg, egy igazán interaktív kiállítás keretein belül. Megismerheted Pálos rend szerzeteseinek korabeli mindennapjait, valamint a fogvatartottak által készített tárgyakból is láthatsz kiállított darabokat.

Faluház

Márianosztra múltjába enged betekintést a lelkes helyi lakosok által működtetett kicsiny faluház. Rengeteg történelmi emlék, hétköznapi tárgy és fotóvár, valamint nyári időszakban sátorhely, fürdési lehetőség is adódik itt számodra, ha éppen a környék történelmét nemcsupán az erdőben, de a múzeumban is jobban elmélyítenéd.

+ Programtipp

Íjászat Márianosztrán

Márianosztra egy hagyományőrző íjász-egyesülettel is büszkélkedhet, akik egyeztetés után bárkinek nagyon szívesen bemutatják a tudásukat. Ha pedig kedvet érzel rá, hogy magad is kipróbáld, milyen érzés íjászkodni, erre is adnak lehetőséget.

Márianosztra, Faluház, Rákóczi út 2.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 12.7 km
Időigény: 4.5 óra

Megközelítés

Aki Budapestről szeretne a településre kirándulni, annak nagyjából 1 óra 15 perces úttal kell számolnia, míg Szobtól 12 perc, Váctól pedig 35 perc Márianosztra autóval. Aki busszal szeretné megközelíteni a községet, annak a szobi vasútállomásról 11 perc (7km) az út. Márianosztra kerékpárral a Duna bal partján haladó EV 6-os kerékpárút felől érhető el.

Faluház Márianosztra 2629 Márianosztra, Miklós u. 1

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds