Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBudapest és környékePilis

Mássz fel a csodáért

By 2023.02.02.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Az embert próbáló túra Dömös központjából indul. A Királykúti utcán végigsétálva, a Malom-völgy bejáratánál elmaradnak a házak, bal oldaladon pedig kis híd vezet át a patak felett. Az erdőben a patak mentén halad az ösvény, majd pár száz méter után meg is érkezel egy lépcsősorhoz, mely lefelé, a Szentfa-kápolnához és a mellette található Kaintz György-forráshoz vezet. Kis tisztás várja itt tűzrakóhellyel és esőbeállóval a kirándulókat. A túloldalán találod a hegy felé vezető turistajelzést, amelyre rátérve a Visegrádi-hegység legmeredekebb és leglátványosabb útvonalán találod magad. Két kilométer alatt közel 500 méter szintkülönbséget kell leküzdened a Prédikálószéki-kilátóig. Bár sokszor fától fáig kell majd kapaszkodnod, a gerincen haladva nemsokára meglátod az előtted magasodó andezittornyokat, és fenséges panoráma tárul eléd.

A sziklaalakzatokat megkerülő ösvény sorrendben a Nagytuskó, a Szélestorony, a Bunkó, a Függőkő, a Felkiáltójel és az Árpád trónja nevű formációk mellett halad el. Az ösvény innen balra tartva halad tovább, és egy kényelmetlenebb mászást követően megérkezel a Prédikálószék csúcsára. Itt érdemes nagyobb lélegzetvételű pihenőt tartani és frissítés közben megcsodálni a kilátó kínálta panorámát. Pihenés után indulj lefelé, kényelmes úton baktathatsz végig a Keserűs-hegy oldalában, a szerpentinszerű úton gerinceket és völgyeket kerülgetve. Hamarosan a Kecskehát-rétre érkezel, ahol szintén pazar kilátás vár: kirajzolódik a hegyek között cammogó Duna, szemben pedig a visegrádi vár vehető ki élesen. Újabb kanyargós, de kellemes séta következik, mely néhány kilométer múlva visszatér Dömösre.

Látnivalók

Prédikálószéki-kilátó

A Prédikálószéki-kilátó az egyik leglátogatottabb célpont a Visegrádi-hegységben. Klasszikus dunakanyari panoráma vár itt rád a 12 méter magas kilátóból, mely egy 639 méter magas andezitcsúcsra épült: alattad a Szent Mihály-hegy alatt félkört leíró Duna, a folyó két partján fekvő települések és még a visegrádi vár is jól kivehető. Tiszta időben a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy vonulatai is kirajzolódnak, de különleges élményt nyújt egy-egy naplemente vagy a folyón úszó párafelhők látványa is.

Szentfa-kápolna

Dömösről a Vadálló-kövek, a Rám-szakadék vagy épp a Prédikálószék felé haladva, a Kaintz György-forrás mellett található ez az aprócska, de gondozott kápolna, mely egy csodálatos, 19. századbeli jelenésnek állít emléket. A hagyomány szerint két falusi kislány itt pillantotta meg Szűz Máriát, karjában a kis Jézussal. A misztikus jelenés szimbólumaként számontartott kápolna a mai napig igen nagy megbecsülésnek örvend.

Vadálló-kövek

Igazán különleges és embert próbáló kirándulóhelynek számít a Prédikálószék oldalában kialakult sziklaalakzatokat felsorakoztató ösvény. A természeti erők alakította szirtek sora a mászás élménye mellett csodálatos kilátást is tartogat: nincs olyan turista, aki ne pihenne meg valamelyik alakzat tetején, szendvicset majszolgatva, fényképezgetve vagy épp csak elmerülve a varázslatos tájban.

Hubertusz-kunyhó

A Prédikálószéki-kilátó alatt fekszik ez az aprócska vadászkunyhó, ami különleges panorámateraszával tűnik ki erdei társai közül: innen szinte az egész Dunakanyart megcsodálhatod. Ebből a szögből a körülötted lévő hegyek még magasabbnak tűnnek, igazán különleges látvány innen az égbolton elsuhanó felhőket bámulni.

+ Programtipp

Rám-szakadék

Az ország leglátogatottabb szurdokvölgye télen-nyáron várja a bátor kalandorokat, hogy hol összeszűkülő, épületmagas falak között, hol létrákat megmászva, hol csörgedező patak mellett hódítsák meg mélységeit és magasságait. A fagy és a víz eróziójának hatására, vulkanikus kőzetekből kialakult szakadékban jól megfigyelhetőek az építő-romboló földtani jelenségek, miközben a mohákkal és zuzmókkal gazdagon borított sziklaóriások között haladsz.

Prépostsági romok, Dömös

Dömös egykoron az Árpád-házi királyok egyik kedvelt lakhelye volt, a 11-12. században királyi palotát és prépostságot is építtettek ide maguknak. Sajnos ezek az épületek ma már nem állnak, de a kicsit később ide épített templom maradványai a mai napig láthatóak, az altemplomi rész pedig régi pompájában, rekonstruálva várja a látogatókat, szűkített nyitvatartási időben, amiről érdemes előre érdeklődni.

BirdMania

A dömösi prépostság mellett található madárpark valójában egy vadmadár- és kisállatmentő központ. Az alapítványi üzemeltetésű park rendszeresen tart nyílt napokat, amelyeken a látogatók gólyákkal, ragadozó madarakkal, kisebb és nagyobb erdei vadakkal találkozhatnak, és mindeközben sok érdekes történetet és információt tudhatnak meg az alapítvány vezetőjétől.

Gokartpálya, Lepence

Visegrádot Esztergom irányába elhagyva, a Duna partján találod a gyerekeket és felnőtteket egyaránt tárt karokkal fogadó visegrádi gokartpályát. Minden nap, sötétedés után is várják a száguldásra vágyó vendégeket. A gokartpálya mellett egy kalandpark is üzemel, amely szintén remek szórakozási lehetőséget kínál az egész család számára.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: gyalogos
Táv: 12 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Autódat a 11. számú főút mellett Dömös központi parkolójában tudod leparkolni.

Távolsági autóbusszal Dömös, Templom megállónál kell leszállni.

Dömös parkoló

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Dömös kemping

A kemping a Duna partján, nyugodt környezetben, tökéletes felszereltséggel és barátságos csapattal várja vendégeit.

Honlap

Vad-Fa-Ló Büfé

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds