Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalSomogyi-dombságDél-Dunántúl

Családi séta Kaszó erdeiben

By 2022.03.25.január 8th, 2024No Comments

Fotó: Gulyás Attila/Turista Magazin

Túrainfó

Három kisvasút fut Somogy megyében, melyek közül a legfiatalabb a Belső-Somogy legnagyobb összefüggő erdőtömbjébe kalauzol. Pattanj fel a kisvasútra, és szállj le a Baláta-tónál, hogy felfedezd ezt a titkos erdőt! Kérhetsz szakvezetést, hogy olyan dolgokat is megtudj a helyről, amire nem is mernél gondolni. Például, hogy a tóban él egy húsevő növény is. Az aldrovanda leveleivel ejti csapdába az apró víziállatokat. De találkozhatsz jégmadárral, pettyes gőtével vagy fekete gólyával is. Ha magad szeretnéd felfedezni a környéket, ezt is megteheted, viszont a természetvédelmi területen barangolva nem térhetsz le a kijelölt túraútvonalról!

2014 óta egy pallósoron sétálva szemlélheted meg közelről a tavat, illetve a környező lápos vidéket. A tó maga a csapadékvízből táplálkozik, melyet egy vízzáró réteg nem enged elfolyni a talaj mélyebb rétegeibe, így az esőzésektől függően mindig más-más környezetbe csöppensz. Vigyél magaddal távcsövet is, amivel a közeli toonyból kutatkatod át a környéket. Tavasszal külön színfolt, hogy a virágok ezerszínűvé varázsolják a tavat. A rövid kirándulást a kisvasút induló állomásán végzed.

Látnivalók

Kaszói Erdei Vasút

A Somogy megyei kisvasutak sorában a legfiatalabb a Belső-Somogy legnagyobb összefüggő erdőtömbjében, a kaszói rengetegben működő erdei vasút. A teljes hosszában erdőben futó vasútvonal csodálatos tájon halad át. A változatos erdőállományok, a Baláta-tó természetvédelmi területe, a természeti környezet sokszínű élővilágával felejthetetlen élményt nyújt az itt kirándulóknak.

+ Programtipp

Kaszói Vadaspark

A Vadaspark 2.5 ha területen, a hazai nagyvadfajokat mutatja be testközelből. Kényelmes sétával körbe járható. A Kaszói Vadaspark mintegy 2,5 hektáron mutatja be a kaszói vadászterületen élő valamennyi nagyvadféleség (gímszarvas, dámvad, őz, vaddisznó) képviselőit természetes környezetben. Információs táblák segítenek eligazodni a különböző vadfajok között, részletesen ismertetve az adott vadról tudni érdemes információkat.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 8 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Nagykanizsa irányából a 61-es főútról Iharosberénynél jobbra kanyarodva, Kaposvár irányából Somogyszobon át

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds