Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDél-DunántúlMurafölde

Szurdoktúra a kősziklák között

By 2022.02.07.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Murafölde leglátványosabb természeti értéke a Nagybakónak és Újudvar határában fekvő egyedülálló Kőszikla-szurdok és Csibiti-tó.

A túra az újudvari TV-toronytól indulva egy erdei ösvényen először a Csibiti-forráshoz, és egy gyönyörű tisztáson átvágva a Csibiti-tóhoz vezet, ahol a kialakított pihenőhelyen lazíthatsz egyet, mielőtt nekivágsz a szurdok-kalandnak. Kifejezetten különleges területe ez a Zalai-dombságnak, ahol 8 millió éve még a Pannon-tó hullámzott, majd a beleömlő folyók feltöltötték üledékükkel, hordalékukkal. A kiadós zalai csapadékmennyiségnek köszönhetően pedig, ami a túra részét képező Csibiti-völgyben éves szinten elérheti akár a 700-750 mm-t is, valamint a mediterrán éghajlati hatás eredményeként itt nedves, árnyas területek alakultak ki.

Idilli, hullámos zalai tájon, majd fenséges bükkösön keresztül érsz el a hangulatos, meseszép Eszperantó-forrásokhoz, melynek környéke fontos energiavonalak metszéspontja.  Immár feltöltődve, a kék háromszög jelzést követve, a csapáson keresztül hamarosan eljutsz a lenyűgöző, könnyező falú Kőszikla-szurdok félhomályos, hűvös, párás, vadregényes katlanjába, mely vitathatatlanul túrád csúcspontja lesz. Fontos, hogy a túraút során érintett források vize iható!

Mindenképpen csak száraz időben indulj el, mert a szurdok természetes állapotú, nem kiépített, így eső után az agyagos talaj miatt nagyon csúszós és balesetveszélyes lehet az út.

Látnivalók

Újudvar, TV torony

Az tv-tornyokban mindig van valami különleges, ráadásul gyakran olyan magaslatokon állnak, melyeket önmagában is érdemes felkeresni. Az újudvari tv-torony is uralja környezetét, megfelelő helyekről, így a Balaton-felvidék hegyeiről, de a Mecsekből is jól látható. Az újudvari adótorony 308 m magasságon áll a Tukora-tetőn, saját magassága pedig 206 m, mellyel hazai viszonylatban jelentősnek számít, hiszen magasságával másodikként áll a pécsi torony mögött az ország legmagasabb feszítő-kábelek nélküli építményeinek listáján.

+ Programtipp

Magyarszerdahely

A közeli Magyarszerdahely falu központjában álló kultúrház mögött található a természetközeli anyagokból épült 5 Postakocsi Turisztikai Pajta. Ennek kertjében leled meg a TELE-KA-LAND Meseparkot, ahol nemcsak Lúdas Matyival, az Iciri Piciri ökröcskékkel és az Okos lánnyal találkozhatsz, de a mesélő táblán meghallgathatod meséjüket, ami után számos természetközeli interaktív játék, játszótér és sportpark is vár. A mesepark látogatása ingyenes.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 5.6 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

M7-es autópálya Nagykanizsa 211-es lehajtó, vagy a 7. sz főútvonalról, majd a 74-es útról lekanyarodva Újudvar Tv torony irányából.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

VadUdvar

Alpaka túra, állatsimogató, családi gazdaság.
Bejelentkezés:
Telefon: +36 20 463 1807
E-mail: vadudvar@gmail.hu

Facebook

Napsugár Vendégház

Nyugodt, családias környezet és a helyszínen a vendégeket saját készítésű lekvárok és szörpök, valamint szezonálisan friss gyümölcsök is várják.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds