Skip to main content
VízitúraTúraútvonalAlföldFelső-Tisza vidék és Nyírség

Vízitúra a Felső-Tiszán: Tiszabecstől Tivadarig

By 2021.04.28.március 26th, 2024No Comments

Túrainfó

A Tisza-túrák leggyakoribb indulópontja Tiszabecs. A település az ukrán-magyar határon helyezkedik el, ott, ahol a Tisza belép Magyarország területére. A falu ideális indulópont, hiszen üdülőövezetében több kemping, falusi szálláshely működik, ahol lehetőség van kajakok, kenuk bérlésére is. A Tisza ezen a szakaszon folyamatosan kanyarog, vize tisztább, a part pedig kavicsos.

Igazi vadregényes tájon, galéria erdők alatt evezünk. Egy napos, kényelmesebb túra keretében Tiszabecstől Szatmárcsekéig evezhetünk, amely 24 kilométer. Ha rászánunk még egy napot vagy gyakorlottabb csoporttal érkezünk érdemes Tivadarig evezni, amely további 15 kilométer. Tiszabecs és Szatmárcseke között kiváló pihenési lehetőséget nyújt a Tiszakóród határban lévő Túr bukógát a Tisza és a Túr összefolyásánál, de számos homokpadon állhatunk meg rövid időre. Ezen az útvonalon kulturális élményekben sem lesz hiány, különleges adottsága a túrának, hogy egymást érik az irodalomi vonatkozású emlékhelyek. Érdemes betérni Tiszabecsre, Móricz Zsigmond szülőfalujába és megnézni a Móricz emlékházat, valamint a mellette álló református templomot, melynek fa haranglába szerepel a világörökségi várományos listán. Szatmárcsekén a csónakfejfás temetőt és Kölcsey emlékszobát mindenképpen iktassátok be. Nagyaron ismét szálljatok partra és menjetek be a településre, hiszen itt is számos irodalmi vonatkozású kultúrtörténeti emlékkel találkozhattok.

Látnivalók

Móricz emlékház

Ha úgy érzed még egy, hogy a felfedezéseidbe belefér még egy kulturális érték, érdemes lekanyarodni a túra útvonaláról Túristvándi és Kölcse között és ellátogatni Tiszacsécsére, Móricz Zsigmond szülőfalujába. A meredek hajlású, taposott szalmával fedett korhű bútorokkal berendezett házban, ami ma Tiszacsécsén Móricz emlékét őrzi, rengeteg érdekes történetet hallhatunk a 20. századi magyar prózairodalom legjelesebb alakjáról.

Túr-Bukógát

Amikor Túristvándi és Kölcse között jártok érdemes letérni a túra útvonaláról és vállalni egy 5 kilométeres kitérőt. Igen népszerű hely az 1920-as években épült Túr-bukógát, amely a szabályozott Túr folyó medrének a végén, a Tiszába való beömlésénél található Tiszakóród és Szatmárcseke között. Bár nem kijelölt fürdőzőhelyről beszélünk, de az oda érkezők gyakran bújnak a gátról lezúduló vízesés alá vagy gyönyörködnek a Túr és a Tisza összefolyásában.

Szatmárcsekei csónakfejfás temető

Több mint hatszáz robosztus tölgyfából faragott, nagyjából 180 cm magasságú fejfa alkotja a szatmácsekei református temetőt, amely a fejfák alakja miatt csónakfejfás temetőként vonult be a köztudatba. A szatmárcsekei temető fejfáinak eredetét a néprajztudomány a mai napig sem tisztázta, erre vonatkozóan többfajta érdekfeszítő magyarázat létezik. A temető másik érdekessége, hogy itt helyezték végső nyugalomra Kölcsey Ferencet, aki szatmárcsekei otthonában írta a Himnuszt.

Petőfi-fa

Nagyar Szatmárcseke felöli határában, egy emlékparkban áll az úgynevezett Petői-fa. Petőfi Sándor 1846 nyarán Szatmár megyei látogatása során és több napig vendégeskedett a nagyari kúriában. A visszaemlékezések szerint a községben már az 1880-as évektől kialakult a Petőfi-fa kultusza, mely szerint a költő a hatalmas lombkoronájú kocsányos tölgy alatt írta A Tisza című versét.

Luby-kúria

A késő klasszicista stílus jegyeit magán viselő emeletes kastélyt Luby Géza országgyűlési képviselő építtette 1877-79-ben, akit a kúria káprázatos parkja miatt rózsakirálynak emlegettek. A második világháború utáni államosítás során a kastélyban általános iskolát alakítottak ki, majd megszűnése után állaga egyre romlott, életveszélyessé váltak.  2010-2013 között történt meg a kastély teljeskörű felújítása, amelyben szabaduló szobát, interaktív kiállításokat és rendezvénytereket alakítottak ki, de emellett újra teljes pompájában látható a kúria egykori rózsakertje is.

Nagyari református templom

A 15. században épült templom a Báthori családhoz tartozó település középpontjában áll. A templomnak csak az északi és déli hajófala középkori eredetű, a több utólagos átépítés eredménye. Ékessége a szentély északi falán látható középkori falkép, amelyek 10 jelentből álló Passió ciklust ábrázolnak.

Kisari látogatóközpont

Kisar a Tisza balparti települése, közvetlenül szomszédos Tivadarral. A Tivadar és Kisar között átívelő híd biztosít közvetlen közlekedési kapcsolatot, nemcsak a két falu között, hanem Bereg és Szatmár között. A hídtól néhány méterre található a Szatmár-Beregi Natúrpark reprezentatív külsejű látogatóközpontja Kisarban, amely a Szatmár-Beregi térség természeti értékeit, sajátosságait mutatja be a látogatónak.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: vízitúra
Táv: 39 km
Időigény: 8 óra

Megközelítés

M3-as autópályán vagy a 41-es számú főúton Vásárosnaményig, onnan közúton tovább Tiszabecs felé. Mehettek Fehérgyarmat irányába is, ebben az esetben az M3-as autópályáról a rohodi, mátészalkai lehajtónál térjetek le és a 49-es, majd Győrtelektől a 471-es úton haladjatok Fehérgyarmat felé, innen a főúton folytassátok az utat Tiszabecsre. Amennyiben vonattal érkeztek, Debrecenig a 100-as vasútvonalon haladjatok, innen át kell szállni a 110-es vasútvonal Debrecen-Mátészalka közötti szárnyvonalára, onnan pedig 113-as Mátészalka-Fehérgyarmat szárnyvonalat érdemes igénybe venni (egy vagy két átszállással megoldható). Fehérgyarmattól Tiszabecs még további 30 kilométer.

4951 Tiszabecs

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Turisztikai információs pont, kiadványok, térképek, helyi termékek értékesítési honlap.

További információk

Kikötőpontok üzemeltetése, információ.

További információk

Vidám Delfin Utazási Iroda

Utazási iroda, túraszervezés, kajak-kenu bérlés, transzfer.

További információk

Gentlemen Utazási Iroda

Utazási iroda, túraszervezés, kajak-kenu bérlés, szállás szolgáltatás.

További információk

Vándor Outdoor

Túraszervezés, kajak-kenu bérlés, transzfer.

További információk

Fodor Vízitúrák

A családi vízitúrák specialistája, kis-, és nagygyerekes családoknak, kezdőknek is.

További információk

Nagy Hód Vízitúra

Vízitúra szervezés, kenu és kerékpár bérbeadás, szálláshely szolgáltatás, akár étkezéssel is.

További információk

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds