Skip to main content
VízitúraTúraútvonalÉszak-DunántúlSzigetköz és Pannonhalma

A Szigetköz titkai – Dunasziget

By 2020.06.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

Kenutúránkon a Kisvesszősi kemping melletti kikötőből indulunk a Cikolai-mellékágrendszer felfedezésére.  A Szigetközben a Duna ezer ágra szakad, a keskeny, vadregényes folyóágrendszer számos csodát tartogat. A sodrás itt nem jelentős, így kezdők és gyermekek számára is ideális terep lehet a Szigetköz csendesebb szakasza arra, hogy megismerkedjenek az evezés szépségeivel. A kenutúrán az 1987-ben létrejött Szigetközi Tájvédelmi Körzet védett területén járunk, így figyeljünk arra, hogy a legkevésbé zavarjuk az itt élő állatokat és növényeket. A Nagy-Duna és a Mosoni-Duna közé zárt területen érintetlen ártéri erdők és gyöngyvirágos tölgyesek találhatóak, amik gazdag vadvilágnak adnak otthont. A folyó felső szakaszán lépten-nyomon hódok nyomait láthatjuk – megrágott, kidöntött fák tanúskodnak e lapátos farkú, nagy méretű rágcsálók jelenlétéről.

A vízitúra során zátonyok, szigetek és a folyóágakat szegélyező ligeterdők között evezünk. Barangolhatunk széles, nyílt vízfelületen, szűkös, faágakkal tarkított vadregényes szorosokban, vagy akár nádasokon keresztülvágva. Ha nagyon figyelünk, szürke gém, bakcsó vagy küszvágó csér kerülhet a szemünk elé– sőt, nem ritka a jégmadár sem. A Szigetköz igazi halparadicsom, ez a dunai halállomány egyik legfontosabb ívóhelye. A folyószabályozások miatt már alig vannak ilyen természetes állapotú, csendesebb folyóágak és sekély, zavartalan szakaszok, ahol a halak lerakhatják ikráikat, és biztonságban fejlődhetnek az ivadékok is. Szerencsére a Szigetközben még fennmaradt az eredeti élőhelyek nagy többsége, így a fokozottan védett halfajok is menedékre találnak itt. Érdemes útba ejteni a denkpáli hallépcsőt, ahol megtudhatjuk, mi a szerepe egy hallépcsőnek, és hogyan használják a halak. Ha van kedvünk, egy csendesebb öbölben meg is mártózhatunk a Duna mellékágában.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: vízitúra
Táv: 12 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Dunasziget, Kisvesszősi kikötő

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Dunaszigeti Erdei Iskola, Ökopark és Tájközpont

A Dunaszigeti Tájközpontban interaktív kiállításon lehet megismerkedni a szigetközi ártéri erdőkre jellemző élővilággal. A természetismereti séták mellett vezetett kenus és kerékpáros túrákat is indítanak a szervezők, sőt, hagyományos és GPS-es kincskereső kalandban is részt lehet venni.

További információkTérkép

Denkpáli hallépcső:

A szigetközi Cikolai-mellékágrendszerben működő denkpáli hallépcső az első és eddig egyetlen természetes jellegű hallépcső Magyarországon. 1998 óta segíti az itt élő halfauna természetes vándorlását ívóhelyeik felé.

További információkTérkép

+ Programtipp

Szolárhajózás:

Napenergiával hajtott, környezetbarát hajókkal, szakvezetők kíséretében fedezhetjük fel a környező Duna-mellékágakat.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Sopron Tourinform

Tündérsziget Ökopark, Dunasziget

A Szigetköz felfedezésére indított kenu vagy kerékpártúrákhoz bérelhetsz felszerelést és igény esetén szakvezetőt is Dunaszigeten.
Tovább a kölcsönzőhöz

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds