Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

Túra a Kis-Ördöglik mentén

By 2023.02.07.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Érdemes kisvasúttal érkezned Sasrétre, amely a könnyed túra kiindulópontja. Az Almamellékről induló vonaton utazni nagy élmény, ahogy halastavak mellett, a Zselicség sűrű erdői mélyén 6 kilométer hosszan zakatol kb. 30 percen keresztül. Ez az ország egyik legkeskenyebb nyomtávú kisvonata, különleges turisztikai látványosság. Sasrétre érve szuper játszótér, halastó, sziget és kishíd fogad, így kisebb gyerekekkel is remek helyszín a túra előtt vagy után egy kis játékra, pihenésre. A hamisítatlan bajor stílusú, sasréti Biedermann Vadászkastély patinás hangulatot áraszt, az előtte álló hatalmas fák alatt jólesik megpihenni és elmerengeni az itt megfordult grófok és bárók életéről, illetve vadászati kalandjairól. A rétet nyugati irányban elhagyva haladj tovább Terecseny felé, amely egy kedves kis falu az erdő mélyén. A túra elvileg nem érinti a falut, de érdemes megnézni. Mivel zsákfalu, ezért nagy forgalom nem várható itt, cserébe egy rendkívül csendes és barátságos helyen tölthetsz egy kis időt, egyre több vendégházzal és a Cinege Farm és Sajtműhellyel. Ezután a Kis-Pap-dombot megmászva ereszkedj le a Kis-Ördöglikban. A Zselicben az a jó, hogy manapság is megtehetsz több tíz kilométert a fák között úgy, hogy lakott hellyel nem találkozol! A túra végén visszaérsz a sasréti vadászkastélyhoz és a kisvasúthoz, ahonnan visszajuthatsz Almamellékre.

Látnivalók

Sasrét – Biedermann Vadászkastély

A Biedermann Vadászkastély Sasréten, Somogy és Baranya megye határán, a Zselic dombjai között hosszan elnyúló völgy közepén található. A Biedermann Rezső báró által 1902-ben építtetett, bajor stílusú vadászkastély a szentegáti központú nagybirtokhoz tartozott az akkori Somogy vármegyében. A csendes erdei környezet és a nagyvadban gazdag terület a családtagok és vendégeik pihenését szolgálta, jelenleg pedig 46 férőhelyes vadászlakként és étteremként működik.

Ősbükkös

A vadászkastély előtt elterülő, 200 éves ősbükkös a megye legöregebb erdeje, ami az Almás- és Kis-Almás-forrásoktól kiindulva a Mecsekerdő Zrt. által kiépített, kanyargó Kikerics tanösvényen keresztül járható be, egészen a Kikerics Erdei Iskoláig.

Aligvár-forrás

Az Aligvár-forrás Terecsenyben, a Zrínyi-kulcsosház közelében, attól 300 m-re található. A K+ jelzésből kiágazó KO jelzés vezet a forráshoz. A forrás foglalatát 2009-ben a Mecseki Erdészeti Zrt. Szigetvári Erdészete készítette Baumann József és Baumann Józsefné közreműködésével. A forrás tábláját és a tölgyfaleveleket fiatal művészek faragták egy szobrásztábor ideje alatt.

Kisvasúti Múzeum

Az almamelléki kisvasút állomásán egy vasúttörténeti kiállítást tekinthetnek meg a látogatók. Az ingyenesen látogatható tárlatot 2000-ben, a kisvasút 100. évfordulójára alakították ki. A Zselici Csühögő almamelléki végállomásán álló épület egykor vasútállomásként működött. Az alsó szinten kialakított múzeum a kisvasút és az erdészet múltjába kalauzolja az érdeklődőket. Érdemes összekapcsolni a múzeumi látogatást egy kisvasúti kirándulással. Az indulás helyszíne mellett faragott emlékoszlop és játszótér várja a családokat.

+ Programtipp

Bőszénfa – Szarvasfarm

Kaposvártól mindössze 18 km-re, Bőszénfán található a Szarvasfarm, amely 1300 hektáros területén több mint 1500 gímszarvasnak, 300 vaddisznónak, 200 dámvadnak, 150 muflonnak és 50 őznek ad otthont. Vadállatok mellett háziállatok tenyésztésével is foglalkoznak, amilyen például a magyar szürkemarha, a rackajuh, a ló, a szamár, a kecske és a vízibivaly. A látogatók szarvasokat simogathatnak, vaddisznókat, őzeket és muflonokat etethetnek, őshonos háziállatokat ismerhetnek meg, és a Trófea Kiállítást is megtekinthetik.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 10 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Sasrét megközelítése kisvonattal vagy személyautóval lehetséges, távolsági busszal nem elérhető. Az erdei kisvasút Almamellékről indul, válaszd ezt a közlekedési eszközt, hogy óvd a környezetet! A vonatállomás a 67-es úttól csak 7 km-re található, itt könnyen lehet parkolni is. A kisvasúttal utazz Sasrétig, ahonnan a túra is indul.

Kiindulási pont: Erdei Kisvasút – 7934 Almamellék, Rákóczi utca 1/a

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Sasrét – Biedermann Vadászkastély Étterme

Az étterembe érdemes betérni, mert helyi vadhúsból és erdei gombákból készült ételeket kóstolhatsz, például szarvassültet erdei gombamártással vagy vaddisznóburgert.

Honlap

Terecseny – Cinege Farm és Sajtműhely

Természetszerű állattartással, tejfeldolgozással (sajtkészítés) foglalkoznak. Előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Facebook

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds