Skip to main content
VízitúraTúraútvonalÉszaki-középhegységZemplén

Sárospataktól Szegiig: A „legek” útja

By 2021.05.07.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Indulás előtt érdemes útba ejteni Sárospatak nevezetességeit: Itt található a Rákóczi-vár, melyet Hegyalja gyöngyszemeként is szoktak emlegetni. Innen rövid sétára található a város legrégebbi temploma, a Vártemplom, egykor védelmi funkciót látott el, és a Sárospataki Nagykönyvtárban vezetett túrák keretében ismerkedhetsz Európa egyik legszebb könyvtárának történetével.

Bodrogolaszi irányába indulunk tovább. Érdemes kikötni a kenukat és sétálni egyet a településen. A Bodrog közvetlen közelében egy román stílusú templomot vehetünk szemügyre. A Szentháromság római katolikus templom a 12.században épült, egykor erdőtemplom funkciót látott el. A lassú folyású, keskenyen kanyargó Bodrog folyó nagyon biztonságos, kezdők számára is ideális vízitúraterep. Innen már nincs messze Sárazsadány. A kis falu a hagyományok tárháza, a Néprajzi Kiállítóhely visszarepít a múltba. Utolsó állomásunk Szegi, a „leg-ek” települése. Itt található a leghosszabb pince, a Grand Tokaj Szegi pincéje, 5,5 km hosszú és az egyik legmélyebb pince, a Babits pince.

Látnivalók

Sárazsadányi Néprajzi Kiállítóhely

A hagyományőrző, tematikus kiállítás bemutatja a vidékre jellemző mesterségeket. A mezőgazdasági tárgyak, kisipari termékek és eszközök mellett a gyűjtemény részét képezi a Hollóházán és Telkibányán készült porcelánok gyűjteménye.

Sárospataki Rákóczi Vár

A régió egyik legfontosabb látnivalója a híres vár. Képzett idegenvezetők segítségével barangolhatunk a korhűn felújított termekben. A kiállítás a Rákóczi-korszakot mutatja be, igazi főúri hangulat, intarziás bútorok és kőfaragott kandallók várják az érdeklődőket. A múzeum mellett egy ágyúöntő műhelyet is meglátogathatunk.

Vártemplom

A város legrégebbi templomában járunk, az Árpád-házi királyok idején itt egy kis kápolna állt, később ez folyamatosan bővült. A 15. században háromhajós csarnoktemplommá fejlődött. A történelem során fontos védelmi funkciója volt. Érdemes szemügyre venni a fafaragott, arannyal díszített főoltárt.

Sárospataki Nagykönyvtár

Európa legszebb könyvtárai között tartják számon a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárát. A reprezentatív teremkönyvtárat Pollack Mihály tervezte klasszicista stílusban. A tudomány számos területéről találunk itt könyveket. Az állomány a történelem során többször kárt szenvedett, de szerencsére soha nem semmisült meg teljesen. Végül 600 ezer könyv gyűlt össze. Óránként indul idegenvezetés a könyvtárban. Érdemes előre bejelentkezni.

+ Programtipp

Grand Tokaj Szegi pince

A tolcsvai központú cég híres pincéje Szegihez tartozik. A föld alatti labirintus egy óriási kőtömbben jött létre. Ez Közép-Európa egyik legnagyobb, egybefüggő pincerendszere, 5,5 kilométer hosszú. Impozáns kóstolótermek és valódi labirintusok teszik a helyet még különlegesebbé. Szeretettel várnak csoportokat pincelátogatásra és borkóstolásra.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: vízitúra
Táv: 24 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Szegi Vizibázis

Szegi, 3918

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Tokaj Tourinform

Kvaszinger Borászat, Olaszliszka

További információk

Harsányi Pincészet, Sárospatak

További információk

Simkó Pincészet, Sárospatak

További információk

Fodor Vízitúrák

A családi vízitúrák specialistája, kis-, és nagygyerekes családoknak, kezdőknek is.

További információk

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds