Skip to main content

Túrainfó

A túra kiindulópontja az Osli és Bősárkány között félúton található Esterházy Madárvárta. Az épület az ország egyik legrégebbi madárvártája, amelyet a 19. század végén Berg Gusztáv építtetett. A madárvártától az út a Hany Istók tanösvényen a fokozottan védett Csíkos Égererdő felé tart, az ott elénk táruló kép a tündérek és manók világát idézi, hiszen az öreg éger fák jellegzetes támasztógyökereivel olyan látványt nyújtanak, mintha lebegnének a föld felett. A Csíkos Égeres nevét a csapolások előtti időszakban ott élő, fák között úszkáló legendás halfajáról, a réti csíkhalról eredeztetik.

Utunk tovább az erősen elöregedett állományú Király-égeres mellett vezet a Királytói erdészházig. A tanösvény több helyen fokozottan védett erdőségek és láprétek mellett vezet, melyek megannyi érdekességet rejtenek magukba. A Királytói vadászház mellett folyik a Rábca. A Rábcát a Répce és a Kis-Rába vizeinek szabályozásával hozták létre.

A tanösvény egy rövid kitérő ágon a színpompás gyurgyalagok élőhelyéhez is elvezet, akik egy egykori lápsziget elhagyott homokbányájának falában fészkelnek. A különleges madarak május elejére érkeznek meg telelőhelyükről és azonnal nekilátnak a homokba vájt fészkelő üregeik tatarozására. Az itt található kilátóról a nemzeti park az év nagy részében ezen a területén legelésző vagy a vizekben dagonyázó magyar házi bivaly állomány üde látványosságot jelentenek.

Látnivalók

Hany Istók legendája

A mondák szerint a kapuvári halászok fönt a Hanyban egy gyereket fogtak ki a Király-tóból, aki ugyan teljesen meztelen volt, de mégsem fázott, mert testét halpikkelyek fedték. Félig ember volt, félig hal: ujjai között úszóhártya feszült. Bevitték a kapuvári várba, ahol megkeresztelték, s a keresztségben az István nevet kapta. Mivel a Hanyban találták meg, elnevezték Hany Istóknak.

+ Programtipp

Hanság Élővilága Kiállítás, Öntésmajor

Fotó: Goda István

Az egykori gazdatiszti házként, majd iskolaként működő kiállításon a hansági madárvilág ritka fajai (túzok, haris, réti sas, fehér gólya, bölömbika, vörös gém) mellett megtekinthetőek a természetjáró által is látható, a tájvédelmi körzetben és a Hany Istók tanösvényen észlelhető fajok is (szalakóta, fekete harkály, sárga billegető). A kiállított tárgyakon keresztül a halászat, vadászat, a mezőgazdálkodás, valamint a méhészet, kézműipar és a tőzegfeldoglozás egykori mindennapijaiba kapunk bepillantást.

További információkTérkép

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 7.7 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Eszterházy Madárvárta (Osli és Bősárkány között félúton)

Csornán a 86-os útra kanyarodva Bősárkány felé, a nagyközségbe érve a Fő utcán Osli irányába kanyarodva fél úton tábla jelzi az Eszterházy Madárvárta felé vezető utat.
Tömegközlekedés nincs!

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Mosonmagyaróvár Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds