Skip to main content

Túrainfo

Útvonal: Tiszafüred–Füredi-holtág–X. öblítőcsatorna–Élő-Tisza–Kisfüredi-fok–Örvényi-morotva–Kormorán kikötő–Tiszafüred

A vízitúra a tiszafüredi Albatrosz kikötőből indul. Innen jobbra evezünk ki, majd a Morotva kerékpáros pihenőpark mellett ellapátolunk a Füredi-holtágba. Amikor a nádasból kiérünk, szemben egy kis átjárót találunk, ahova beevezünk. A hotelt elérve egy zsilipen megyünk át, majd egy vasúti és egy közúti híd alatt is átkelünk. Közvetlenül előttünk húzódik a X. (vagyis tízes) öblítőcsatorna, amely összeköti a Füredi-holtágat az Élő-Tiszával. A szűk csatorna felett összeborulnak a fák, olyan, mintha egy őserdei vadonban eveznénk. Nemsokára kijutunk az Élő-Tiszára. A Tiszán a 33-as út hídja alatt kell áteveznünk, majd balra, a zsilipnél kelünk át egy újabb holtágra, egy kikötésre, fürdésre alkalmas homokos partszakasznál, amely a Kisfüredi-fok névre hallgat. Innen a Füredi-csatornán evezünk tovább, majd a nádas után az Örvényi-morotvára érünk ki.

A víz szélén álló szürke gémek tekintete kíséri utunkat, a magas, kiszáradt fákon kormoránok szárítkoznak, előttünk repülő ékkő, a jégmadár surran a víz felett. Gyönyörű vízi világ vesz minket körül. Egyedülálló hangulata van, amikor a Tisza-tó megmutatja titkait. Igyekezzünk csendben, a madárvilágot nem zavarva evezni, ha horgászokkal találkozunk, akkor is figyelmesen haladjunk el előttük, hogy ne bogozzuk össze a damilokat, úszókat. A víz felszínén gyakran sulyomrengeteg nehezíti az evezést – a védett vízi növény szúrós terméséből annak idején lisztet készítettek, ma csokoládét és pálinkát ízesítenek vele.

Az Örvényi-morotva széles vízfelületét néha nádasok, ártéri erdők teszik változatossá, mi tartsunk a VII. öblítőcsatorna, majd a Kormorán kikötő felé. A Tiszaörvény települést védő gát mellett evezzünk észak felé. Itt több stégen is kiköthetünk, halsütők, vízparti szórakozóhelyek csábítanak megállásra, de mi először vigyük vissza a bérelt felszerelést az Albatrosz kikötőbe, majd sétáljunk vissza a szimpatikus helyekre a kerékpárúton.

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: vízitúra
Táv: 10.7 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Tiszafüred, Albatrosz kikötő

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Öreg pákász tanösvény:

A Szabics kikötő felől megközelíthető tanösvény az ártéri erdő csodáit tárja látogatói elé, és bemutat egy már-már elfeledett mesterséget, a pákászok életét. A Tisza-tó gyöngyszemének, a belső Göbe tónak a vadregényes világában kalandozva a hol vízen, hol szárazföldön kanyargó, egy kilométeres Öreg pákász tanösvény 12 állomásán megismerhetjük a pákászélet rejtelmeit és a Tisza-menti pákászat hagyományait. Az ismertető táblákon az „Örvényi pákász” alakja mesél a mocsarak, árvízjárta területek és nagy kiterjedésű nádasok egykori lakóinak életéről.

Tisza-tó:

A Tisza-tó, más néven Kiskörei-víztározó Kisköre és Tiszabábolna között a Tisza folyó felduzzasztásával keletkezett, a folyó hullámterében kialakított mesterséges tó. Kiterjedését tekintve a Kárpát-medence második legnagyobb állóvize, bár az „állóvíz” kifejezés nem teljesen helytálló, hiszen egy 33 kilométeres szakaszon átfolyik rajta az élő Tisza folyó, ennek hatására jelentős vízmozgások tapasztalhatók benne.

Területe 127 négyzetkilométer, legnagyobb hossza 27 kilométer, legnagyobb szélessége 6 kilométer. Duzzasztását a kiskörei vízlépcső 1973-as üzembe helyezése tette lehetővé, amely a Tisza magyarországi szakaszán a második vízlépcső. A környéken a 60-as évekig puhafás ligeterdők, galériaerdők váltakoztak fás legelőkkel, kaszálókkal, gyümölcsösökkel, szántókkal, holtágakkal. A víztározó megépítése után kialakult vízi világ már más képet mutat: a védett madaraknak költőhelyül szolgáló, gazdag halfaunával rendelkező tó a Hortobágyi Nemzeti Park és az UNESCO-világörökség részét képezi.

+ Programtipp

Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló:

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum őshonos állatokat bemutató turisztikai látogatóközpont, egy igazi látványosság, amely szórakoztató módon, modern, interaktív szemlélettel, játékosan ismertet meg Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágával, a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseivel.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Poroszló Tourinform

Tisza-tavi Kerékpáros Centrum, Tiszafüred

Háromszintes kerékpáros komplexum, ahol kerékpárkölcsönző, tetőtéri kávézó, zuhanyzó, öltöző, mobilszerviz és sok más szolgáltatás várja a látogatókat.
Tovább a kölcsönzőhöz

Albatrosz kikötő, Tiszafüred

Az Albatrosz kikötő a Holt-Tiszaparton, közvetlenül a Morotva területén található a tiszafüredi szabadstrand és Tiszaörvény között a gát mentén. Itt kajakot és kenut is bérelhetsz a vízitúrákhoz.
Tovább a kölcsönzőhöz

Fodor Vízitúrák

A családi vízitúrák specialistája, kis-, és nagygyerekes családoknak, kezdőknek is.

Honlap

Tavi túra bázis

Kenuval barangolás a Tisza-tavon egyénileg, vagy túravezetővel.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds