Skip to main content

Túrainfo

Ez a könnyű, de nagyon látványos túra Őriszentpéterről, az Őrségi Nemzeti Park látogatóközpontjától indul. A kék kereszt jelzésen hagyjuk el a települést, amely a hangulatos Galambosszer településrész felé vezet. Takaros kis házak között, később réteken, fenyveseken és elegyes erdőkön át sétálva érjük el a kék sáv jelzést és a Zala folyót, amely itt még inkább csak patak. A turistaúton balra, Szalafő felé fordulva gyalogolunk tovább az ártéri égeresben, nyugati irányban. Gyönyörű természeti környezetben járunk, ami az egykor szigorúan őrzött államhatárnak köszönhető: ezt a területet elkerülte a nagyüzemi mezőgazdaság egysíkúsága. A völgy jobb oldalán hamarosan feltűnnek Szalafő házai. Sétáljunk be az erdőkkel és dombokkal körülvett településre.

Szalafő a nevét a határában eredő Zala folyóról kapta, amelyet a régiek Szala néven emlegettek. A Zala forrásaként nem egy kőfoglalatból előbukkanó forrást kell elképzelni: a folyó a jégkorszakból itt maradt tőzeglápból, a Fekete-tóból ered. A szigorúan védett terület süppedékes talajában számos ritka növényfaj él. Szalafő legnagyobb vonzerejét a Pityerszeri Népi Műemlékegyüttes jelenti. A kis skanzen különlegessége, hogy helyreállított házai eredeti, évszázados helyükön láthatók ma is, néhány környező településről származó népi építészeti emlékkel kiegészülve. A falumúzeum nevezetességei a jellegzetes őrségi építmények, az úgynevezett „kerített ház” és az emeletes kástu (kamra), illetve a tóka, ez utóbbit az állatoknak szánt víz gyűjtésére és tárolására ásták. Ha bebarangoltuk a múzeumfalut, sétáljuk fel a Kömpe szeme kilátóhoz, ahonnan öt szert is beláthatunk. Ha még érzünk magunkban erőt, sétáljunk ki a bölényekhez. Szalafő mellett egy nagy, elkerített területen élnek ezek a hatalmas patások. A faluba visszatérve ebédeljünk meg a csárda teraszán, majd busszal visszajuthatunk Őriszentpéterre.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 10 km
Időigény: 3.5 óra

Megközelítés

Őriszentpéter, Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és Látogatóközpont

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Népi műemlékegyüttes, Pityerszer:

Szalafőtől északnyugatra találjuk ezt a csodás múzeumfalut. A legarchaikusabb őrségi település nyolc, egymástól távol eső szerből áll. A legszebb állapotú a Pityerszer, ahol eredeti helyükön, falumúzeum formájában láthatók a népi építészet hagyományos emlékei. Különleges őrségi épületek között sétálhatnak a látogatók, itt megtudhatják, mi a kerített ház, a kontyos ház, a kástu és a tóka.

Őrségi bölények:

Különleges élményben lesz részünk, ha meglátogatjuk az őrségi bölényeket Szalafő mellett. Az Őrségi Nemzeti Park tájrehabilitációs programja keretében telepítették vissza ezeket a hatalmas állatokat. 2017-ben Kistapolcsányból került ide tizenegy bölény, egy pedig a Körös–Maros Nemzeti Parkból érkezett. A bölények veszélyes állatok, így csak a kerítésen kívülről szemléljük őket, bármilyen békésen legelésznek!

Kömpe szeme kilátó:

A pityerszeri skanzen felett áll a haranglábra emlékeztető, fából készült kilátó, amelyet a Baranya megyei művész, Milkovics Jenő álmodott meg. A kilátóból öt szert, azaz településbokrot is látni, a fából emelt építmény jól illeszkedik a környékbeli épületek hangulatához, stílusához.

+ Programtipp

Szent Péter-templom, Őriszentpéter:

Az Árpád-korból származó, román stílusú templom 1230 körül épülhetett, majd a 14–15. században gótikus stílusban bővítették. 1550 táján erődítménnyé alakították: bástyákkal, sánccal és árokkal vették körül. Ekkortájt a magyar földesurak a megerősített udvarházakba, váracskákba telepített hajdúkkal próbálták megakadályozni a törökök fosztogatását. A kis váracskák, az úgynevezett „castellumok” közül az őriszentpéteri templomerőd volt a legjelentősebb.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Őrség Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds