Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlZalai-dombság és Kemeneshát

Körmend környéke és az Őrség szépsége (VHR 4 túra)

By 2021.08.31.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Körmend, a Batthyányak városa – látjuk sokszor, ami nem véletlen, hiszen a Vas megyei kisváros legfontosabb értéke a hercegi Batthyány-kastély. Körmend környékén is több területet birtokolt a nemesi család, így utunk során érintünk számos hozzájuk kapcsolható települést is.

Az útvonal jelölt, aszfaltos úton halad, erdei, természeti környezetben. A túrát körmendi indulással ajánljuk, ahol a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum és a kastély és annak parkjának megtekintése már-már kötelező. Az út során megcsodálhatjuk a Rába folyót, Döröske apró csodáit. Szarvaskenden található az egykori Sibrik-kastély, ami ma hangulatos kertjével várja a megpihenő kerékpárosokat. Nádasdon egy 11. századi rotunda (kerektemplom) található, ahonnan az Őrség irányába haladva csodás erdei utakon tekerhetünk. Az Őrségi Nemzeti Park kiemelt bemutatóhelye a szőcei Tőzegmohás láprét és a Lápok Háza.

Ha megpihennénk az út során, a hegyhátszentjakabi Vadása-tó tökéletes választás. Büfék, kijelölt tanösvények és igazi őrségi hangulat vár ránk. Továbbindulva az apró, bájos települések fogadnak minket. Kisrákostól Csákánydoroszló irányába haladunk, ahol a Batthyány-kastély, míg Kemestaródfán a Miród-forrás vár minket. A híres Mária kegyhelytől Körmendre vezető út során megtekinthetjük Vasalja Árpádkori templomát is.

Látnivalók

Batthyány-kastély

A Batthyány név közel 400 esztendőn keresztül szorosan összefonódott Körmend történetével. Hozzájuk köthető az ország egyik legjelentősebb barokk-klasszicista stílusú kastélyegyüttese, a város egyik fő ékessége. A kastélyban ma a 2003-ban boldoggá avatott Dr. Batthyány-Strattmann László nevét viselő múzeum működik, amelyben „Körmend és a Batthyányak évszázadai” állandó, interaktív kiállítás élményt nyújt az idelátogatók számára.

Döröske Mérleggyűjtemény

A település Mérleggyűjteménye több száz különleges példányt mutat be az ide érkezőknek, köztük a gyógyszertári mérlegtől a gazdaságban használt mérlegekig sokfélét. Vannak olyan darabok, amelyek akár több évszázadról is mesélnek. A településnek saját kijelölt bringaútja van, ahol a gyűjtemény mellett a szőlőhegy és az Árpádkori templom is megtekinthető.

Sibrik-kastély

A Sibrik család szarvaskendi kúriája Döbörhegytől és Döröskétől nem messze található. Vas vármegye egyik legrégebbi családja a Sibrik-család volt, akik hosszú évekig birtokosai voltak a környező területeknek, majd ezek később a Széchenyi-családhoz kerültek. A kastély kívülről ma is megtekinthető, az épület hangulatos parkjában padok várják a megpihenni vágyókat.

Nádasd, a kulturális és történelmi csomópont

Nádasd egykor a körmendi Batthyány uradalom birtokának része volt. A település temploma Szent Mártonhoz köthető, amelynek kertjében feltárták, majd újjáépítették a 11. századi körtelpmon, rotunda épületét. A települést a Szent Márton út mellett a Mária út és a Kéktúra egy-egy szakasza is érinti. Nádasd határában római kori emlékek is megtalálhatók, melyek jelenleg még feltárásra várnak.

Tőzegmohás láprét

A szőcei tőzegmohás láprét különlegessége, hogy pallósoron vezet végig a fokozottan védett természeti értéket képviselő tőzegmohás láp felett. A Lápok Házában interaktív módon szerezhetünk ismereteket az itt élő növényekről és állatokról.

Vadása-tó

Az Őrség kedvelt üdülőhelye a Hegyhátszentjakabon található Vadása-tó. Hűs vizét több forrás is táplálja, ennek köszönhetően nyáron is kellemes felfrissülést nyújt. A tó körül kiépített tanösvény, játszótér és vendéglátóhelyek biztosítják a vendégek kényelmét.

Miród-forrás, Kemestaródfa

A településtől nem messze, az osztrák-magyar határon található a Miród-forrás. A forrás elhíresült Mária kegyhely, itt halad a Mária út is. Az erdő mélyén található forrás évről-évre szépül, az oda vezető úton a helyi lakosok által gondozott keresztút található.

+ Programtipp

Őrimagyarósd, Várdomb

A Vadása-tó és az őrimagyarósdi Várdomb között kijelölt Malomgát-tanösvény hangulatos sétát kínál a látogatóknak. A Várdomb az árpádkorban fontos határvédelmi pont volt. Az itt álló várat, erődítményt kettős árokkal látták el. A vár a török időkben megsemmisült, de a kettős védőárok kialakítása ma is jól megfigyelhető.

Pankaszi harangláb

A Pankaszon található szoknyás harangláb az Őrség kedvelt látnivalója, az őrségi népi építészet hírnöke. A református közösség haranglába az 1700-as évek közepén fából épült, zsúp fedéssel. A harangláb ma műemléki védettséget élvez, megőrzésére kiemelt figyelmet fordítanak. A szomszédságában kovácsműhely található.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Vasi Hegyhát - Rábamente

Körmendi Piac

Körmenden minden hétfőn reggel működik a piac, ami mind a helyiek, mind az osztrák látogatók körében kedvelt.

Őriszentpéteri Termelői Piac

Szombat délelőttönként az Őrségben piac várja a helyieket és az idelátogatókat.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 85 km
Időigény: 7 óra

Megközelítés

Körmend személyautóval a 8-as főúton vagy a 86-os és 76-os úton közelíthető meg, emellett vonattal, akár Sopron/Szombathely, akár Szentgotthárd irányából könnyel elérhető.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds