Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalKiskunsági Nemzeti ParkAlföldKiskunság és Duna-Tisza közi síkvidék

Séta a Péteri-tavi Vöcsök tanösvényen és a Pusztaszeri Hétvezér emlékműnél

By 2021.03.11.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A javasolt túraútvonal természeti (Vöcsök tanösvény) és történelmi (Pusztaszeri Hétvezér emlékmű, Ópusztaszer) látnivalókat kapcsol össze.

A Péteri-tónál található Vöcsök tanösvény egész évben szabadon látogatható. A 3500 méter hosszú, hurokszerű útvonal tíz információs pontban mutatja be a környék sokszínű élővilágát.

A tanösvény nyitó táblája a nemzeti parki tájegység iroda épülte előtt található. A tavat tápláló Dong-ér csatorna mentén haladó földúton sétálva érjük el a tanösvény következő állomását, majd egy kisebb csatornán átkelve a töltésen haladunk tovább, ahol a tavi tápláléklánccal ismerkedhetünk meg. Az egykori halastó partján gyalogolva, egy duzzasztó zsilip mellett megyünk el. Itt érdemes szétnézni, mert gyakran láthatunk a vízen úszó szárcsákat, a Dong-ér partján napozó mocsári teknősöket.

A következő állomáson kilátótornyot és pihenőpadokat találunk. A toronyból a tó madárvilágát ismerhetjük meg. Továbbra is a Dong-ért követve érjük el a következő állomást. Itt egy kicsit elidőzve a tavak környéki erdők, facsoportok és cserjések madárvilágát leshetjük meg. Hamarosan az út mellett bal oldalon egy tanyaépületet pillanthatunk meg, ahol balra kell fordulnunk a tanya előtt vezető útra.

A közelben időszakos szikes tavat találunk, csapadékos időszakban vízzel teli medre madarak százait vonzza ide. Elsősorban libákat, réceféléket és különböző parti madarakat figyelhetünk meg az évszaktól függően. Utunk szántóföldek között folytatódik. Az útelágazáshoz érve balra fordulunk, majd az egyenes út vezet vissza a tájegység iroda épületéhez.

A Péteri-tó látogatásához csoportoknak szakvezetés kérhető, az itteni bemutatóhely, kiállítása Herman Ottó életét és a Péteri-tó élővilágát mutatja be, ami előzetes jelentkezés alapján látogatható.

Látnivalók

Pusztaszeri Hétvezér emlékmű

A Szeri-sík a régies elnevezése a Pusztaszer környéki pusztáknak, ahol a több mint 1100 éves Kárpát-medencei létezésünk számos emlékét lelhetjük fel. A Hétvezér emlékmű egy négyhektáros, ligetes erdő övezte kunhalom tetején látható. A 12 méter magas, homokkőből kifaragott obeliszk csúcsán egy turulmadár látható. A legenda szerint a Szeri-pusztában összegyűlő honfoglaló magyar törzsek vezéreinek sátrait hét halomra, hét pusztából kiemelkedő magaslatra állították fel, mely dombok ma is fellelhetőek a pusztaszeri síkon. A Pusztaszer határában emelkedő Hétvezér emlékmű dombját korábban Kovácsné-halmának nevezték, ma Árpád-halomként szerepel a térképeken. Az emlékmű dombja körül felállított táblák mutatják be a Honfoglalás eseményeit és fontosabb szereplőit. Az itt elhelyezett padok, asztalok pihenésre csábítanak.

Péteri-tó Természetvédelmi Terület

A 780 hektáros terület 1976 óta áll természetvédelmi oltalom alatt. A Péteri-tó korábbi 3 tóegységből álló rendszere eredetileg természetes szikes tó volt, melyet a 20. század során alakítottak halastóvá. A tavak vízfelülete kb. 220 hektár. Tíz éve a halászati tevékenység megszűnt, egy gát elbontásával a tavak egykori mederviszonyainak egy részét   helyreállították. A környék legfőbb víz lecsapolója a közeli Dong-éri-főcsatorna. A tavak szűk környezetében sziki növénytársulások jellemzőek: szikes mocsári vegetáció, a sós rétek vakszik növényzete, szikfok- és szikes pusztai növényzet, de kis kiterjedésben lápi növényzet is előfordul itt. A többi részen mezőgazdasági és erdészeti kultúrák határozzák meg a vidék képét.

Pusztabíró háza

Az Árpád-halom mellett áll a közel 200 éves épület, a pusztabíró háza, amelyet egyholdas gyepes udvar vesz körül, gémeskúttal és rendezett, szép parkkal. A pusztabírói feladatokat sok évtizeden keresztül a Dékány család tagjai látták el 1945-ig. Az épületet 1986-ban a falu megvásárolta és 1987-től 2011-ig a Zichy Galéria Alkotóházaként működött. Jelenleg szálláshelyként kibérelhető.

Pusztaszeri parkerdő és arborétum

A falutól észak-nyugatra található, az emlékmű szomszédságában lévő parkerdő és arborétum 189 féle fafajtával, bokrokkal, cserjékkel beültetett 10 hektáros terület szemet gyönyörködtető látványt nyújt. Minden évszakban, a nap 24 órájában szabadon látogatható. 10 főnél nagyobb csoportok látogatási szándékát jelezni kell az önkormányzatnál.

+ Programtipp

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben található Ópusztaszer község, a magyarság történelmének, múltjának és identitástudatának fontos helyszíne. Az itt épült monostor az Alföld egyik leggazdagabb, legnagyobb monostora volt. Körülötte a középkor végére mezővárossá fejlődött a Szer nevű település. A látogatók megismerhetik a szegedi nagytáj parasztságának hétköznapjait és ünnepeit, valamint megcsodálhatják a park két leghíresebb nevezetességét, az Árpád emlékművet és a Feszty-körképet. A látogatóközpontban 3D-s vetítőterem, interaktív kiállítások, konferenciaterem, Hungarikum Tárház, információs pont és a Feszty Kávézó fogadja a látogatókat.

További információkTérkép

Kerékpárral az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a Pusztaszeri Hétvezér emlékmű között

A két emlékhelyet alacsony forgalmú betonút köti össze, így nyári kerékpáros programként is számításba jöhet a 11,7 km hosszú útvonal.

Térkép

Kiskun Múzeum, Petőfi Sándor és Móra Ferenc Emlékháza

Kiskunfélegyházán a Kiskun Múzeum kiállításainak megtekintése nyújtanak további szabadidős programlehetőségeket. Az 1902-ben alapított múzeum jelentős régészeti, numizmatikai, történeti, néprajzi és képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkezik elsősorban Kiskunfélegyháza a járás települései vonatkozásában.

További információkTérkép

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 3.5 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

A terület Szeged és Kecskemét felől személyvonattal, autóbusszal is megközelíthető. Vonattal a Petőfiszállási tanyák, autóbusszal a volt Monostori csárda megállónál kell leszállni. Az 5-ös számú főútvonalon Kiskunfélegyházától délre, a 127-es km táblánál található a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság tájegység irodája (egy egykori iskolaépületben).

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds