Skip to main content
VízitúraTúraútvonalÉszaki-középhegységZemplén

A legendás Tisza-túrák esszenciája – A balsai révtől Tokajig

By 2020.06.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

Útvonal: Balsa–Szabolcs–Tímár–Tokaj.

A Balsáról, a révtől induló vízitúra félnapos kellemes evezés a Tiszán. Balsa egykor fontos átkelőhelynek számított a Tiszán, a második világháborúig híd is állt itt. Ma már csak komp köti össze a túlparti Kenézlő településsel. Annak idején itt húzódott a nyírvidéki kisvasút nyomvonala is, mely Kenézlőtől a felrobbantott Tisza-hídon át egészen Nyíregyházáig vagy Dombrádig vezetett, utazni, sőt bodrogközi és a pálházai keskeny nyomtávú vasutakkal is összeköttetésben állt. A Tisza ezen a szakaszon galériaerdőkkel kísért, szelíd arcát mutatja, a folyószabályozások idején számos kanyarulatát levágták, amelyek most holtágakként kínálnak fontos madárélőhelyet. Kellemes sodrással támogatva evezhetünk innen a közeli Szabolcs település felé, ahol érdemes megállni és megnézni a gyönyörű román kori templomot és az Árpád-korban épült földvárat.

A vízről onnan tudjuk, hogy Szabolcs magasságába érkeztünk, hogy egy úszómű és egy kikötésre alkalmas, mesterségesen kialakított homokos föveny szakítja meg a meredek partfalat. Itt tegyük partra a hajókat, majd sétáljunk be a településre. Szinte hihetetlen, de Szabolcs az Árpád-korban megyeszékhelyként funkcionált, 1092-ben még egyházi zsinatot is tartottak itt, I. Szent László királyunk elnökletével, aki törvénykönyvet is adott ki itt. A történelmi örökséget most egy letisztult arányokkal rendelkező, a 11. században épült román stílusú templom őrzi, melyet gótikus ablakokkal láttak el a következő kultúrtörténeti korszakban. A templom mögött található hatalmas kiterjedésű földvár falai közt megtaláljuk Szabolcs vezér szobrát, valamint a vár egykori formáit bemutató maketteket is. 

A település gazdag történelmének megismerése után induljunk tovább Tímár felé, ahol a parton hangulatos halsütő csábít megállásra. Itt ebédeljünk meg, mert már nincs sok hátra a túránk végcéljáig, az UNESCO-világörökség részét képező Tokaj városáig.

Itt a Tisza és a Bodrog összefolyásánál megcsodálhatjuk a borkészítés és -kereskedelem központját, és a Finánc-dombi kilátóba felmászva az említett folyótorkolatot is. Érdekesség, ahogy tavasszal és nyár elején, az esőzések által bemosott hordalékot szállító „szőke” Tisza és a tisztább, a Bodrogzug mocsarainak huminsavaitól barnás színű Bodrog vize egy ideig alig keveredik, ezáltal érdekes színhatást hozva létre a folyó felszínén.

Útvonal: Balsa–Szabolcs–Tímár–Tokaj.

A Balsáról, a révtől induló vízitúra félnapos kellemes evezés a Tiszán. Szabolcs településén érdemes megállni és megnézni a gyönyörű román kori templomot és az Árpád-korban épült földvárat. A település gazdag történelmének megismerése után induljunk tovább Tímár felé, ahol a parton hangulatos halsütő csábít megállásra. Itt ebédeljünk meg, mert már nincs sok hátra a túránk végcéljáig, az UNESCO-világörökség részét képező Tokaj városáig.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: vízitúra
Táv: 14 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Balsa, kikötő

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Szabolcsi földvár:

Az erődítmény a Tisza folyó bal partján, a mai Szabolcs település közvetlen közelében fekszik. A régészeti feltárás alapján 950 körül emelték, a Kárpát-medencébe települő egyik magyar törzs vezérének szálláshelye lehetett. Anonymus szerint Szabolcs vezér építtette a honfoglalás után.

Térkép

Szabolcs, Árpád-kori templom:

A szabolcsi földvár hatalmas sáncától keletre szerényen húzódik meg a középkori, zsindelytetős református templom. Ha letekintünk a sánc magasából, majd óvatosan leereszkedünk, a falu főútjától kissé beljebb, az egyszerű fakerítéssel övezett templomkertbe lépve magas, zsindellyel fedett harangtornyot láthatunk. A déli oldalon, a templom bejáratához vezető út mellett áll Szent László király mellszobra, amely a győri székesegyházban őrzött fejereklyetartó (herma) mintájára készült. 1992-ben, a nevezetes szabolcsi zsinat 900. évfordulóján állították.

Térkép

Tokaj:

A Tokaji borvidék névadó települése. Központi szerepét nem csupán bortermelésének, de stratégiai, közlekedési csomóponti fekvésének is köszönheti. Két folyó, a Tisza és a Bodrog találkozásánál, a Kopasz-hegy lábánál, Rakamazzal szemközt fekszik. Tokaj-Hegyalja a világ első zárt borvidéke, 1737 óta. Az UNESCO világörökségi bizottsága mint kultúrtájat 2002-ben felvette a világörökségi listára. A város több évszázados borászati hagyomány, különleges építészeti örökség és a helyi tradíciók őrzője.

+ Programtipp

Finánc-dombi kilátó:

Tokajban mindenképpen sétáljunk fel a rakamazi híddal szemben található Finánc-dombi kilátóba, ahonnan gyönyörű látvány tárul a szemünk elé. Alattunk a Tisza és a Bodrog összefolyása, északra a Bodrogzug és a Zemplén vonulatai láthatók. Tiszta időben akár 15 kilométerre is el lehet látni. A hegyről lefelé sétálva a tokaji dűlőket is megcsodálhatjuk.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Tokaj Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds