Skip to main content

Vízi kalandok a Tokaji borvidéken

Vízi kalandok a Tokaji borvidéken

A Tokaji borvidéket a vízről felfedezni egészen más élmény. A Bodrog lassú folyása miatt tökéletesen alkalmas vízisportokra, akár kezdőknek is ajánlott. Ha útközben megállsz egy-egy településen, kalandozásaid során valódi kincseket fedezhetsz fel. Sokak számára a Hegyalja és Tokaj régió csak a borok vagy a történelmi látnivalók kapcsán jelent célpontot, pedig mesés vízitúra helyszínnek számít a Bodrog és a Tisza is. A Tokaji Vízitúra Központban nemcsak kajakot, kenut bérelhetsz, de segítenek a túraszervezésben is.

SUP-ozás A Bodrogzugban

A Tisza és a Bodrog összefolyása közti terület különleges élővilágnak ad helyet, amelyet érdemes testközelből megfigyelni. A Tokaj Vízitúra Központban bérelhetsz SUP-ot, de akár szervezett SUP-túrákba is bekapcsolódhatsz. A deszkás evezés fiatal sportágnak számít Magyarországon, de népszerűsége egyre nő. A SUP-deszkával egészen keskeny vagy sekélyebb vízi ösvényekre is beférsz. A túra útvonala az aktuális vízállás függvényében változik, hiszen itt a rétek és ártéri erdők a tavaszi esőzések következtében víz alá kerülnek.

Sárospataktól Szegiig: a „legek” útja

A Bodrognak ezen a szakaszán rengeteg történelmi nevezetességet ejthetsz útba. Már indulás előtt érdemes megnézned Sárospatakon a híres Rákóczi-várat, mely reneszánsz loggiájával Hegyalja gyöngyszeme, valamint a Református Kollégium Nagykönyvtárát, mely Európa egyik legszebb könyvtára. A vízitúra első megállója Bodrogolaszi: az egykori vallon faluban az ország egyik legrégebbi temploma áll. A román kori épületet a 12. század végén emelték. Az utolsó állomás Szegi, a „leg-ek” települése. Itt található a leghosszabb, 5,5 km hosszú Grand Tokaj Szegi pince és az egyik legmélyebb, a Babits pince.

Sárospataktól Szegiig: A “legek” útja

A legendás Tisza-túrák esszenciája – A balsai révtől Tokajig

A Balsáról induló vízitúra félnapos kellemes evezés a Tiszán. A folyó ezen a szakaszon erdőkkel kísért, szelíd arcát mutatja. A folyószabályozások idején számos kanyarulatát levágták, amelyek most holtágként kínálnak fontos madárélőhelyet. Kellemes sodrással támogatva evezhetsz a közeli Szabolcs település felé, ahol érdemes megállni és megnézni a gyönyörű, 11. századi, román kori templomot és az Árpád-korban épült földvárat. Ezután indulj tovább Tímár felé, ahol érdemes kikötni a hangulatos parti halsütödénél. A túra végállomása Tokaj, amelyet a legegyszerűbb gyalogosan bejárni.

A legendás Tisza-túrák esszenciája – A balsai révtől Tokajig

Vízitúra a Bodrogon – Szegitől Tokajig

Ha a Bodrognak ezt a szakaszát választjuk, akkor túránkat kiegészíthetjük egy bodrogzugi kitérővel. Ehhez engedélyt kell váltanunk, mert az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai korlátozzák a fokozottan védett területen tartózkodók számát. A Bodrog árterében számos vízi és gázlómadárfaj él vagy tart pihenőt vonulása közben. Érdemes megfigyelni a környező állatvilágot. Különösen érdekes a Bodrogzug tavasszal, ha az ártéri erdők víz alá kerülnek, és az egész táj egy hatalmas vízfelületként ragyog. Szegiben a vízitúra megállóhelynél a túrázók főzési lehetőséget és sátorhelyet találnak.

Vízitúra a Bodrogon – Szegitől Tokajig

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds