Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlSoproni-hegység és Fertő-tó

Soproni kiruccanás két keréken

By 2022.03.31.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ha egy délutánt eltöltenél a Fertő-tájon tekerve, ez a kerékpártúra kiváló választás. A könnyű kirándulást bárki le tudja tekerni, nincsenek benne nagy emelkedők, se technikás terep. A körút Sopron központjából indul. Ha vonattal érkezel, az állomáshoz közel esik a Deák tér, ahonnan a Mátyás király utcai kerékpársáv lesz a te utad. A város két fontos látnivalója is útba esik: a Hűség Kút az 1921-es népszavazás emlékét őrzi, amikor is a város úgy döntött, hogy Magyarországhoz szeretne tartozni a határ meghúzásakor. A Tűztorony ennél sokkal régebbi emlék, a római alapokon nyugvó torony Sopron város szimbóluma. A városban továbbtekerve elérsz a Szent Mihály-templomhoz, ami Sopron legrégebbi plébániatemploma. A Tómalom az első kerékpáros pihenőhely, ami az utadba esik. Utadat folytatva kiváló úton jutsz el Fertőrákosra. Ez a szakasz 2021-ben bekerült az ország tíz legjobb bringás célpontja közé az Év Kerékpárútja szavazáson. Ha nem sietsz tovább, térj be a kőfejtőbe. Ide a Patak sor végén, a Fő útra kitérve juthatsz el egy 1 kilométeres tekeréssel. A kibányászott kőzet helyén sétálva eljuthatsz az ősi tengerfenék belsejébe.

Innen tovagurulva a Fertő-táj lesz továbbra is kísérőd. Pár kilométert délre tekerve jobbra kanyarodsz majd. Itt található a Csárdakapui-csatorna, ahol a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársaival vízre szállva is bebarangolhatod a Fertő világát. A nemzeti park honlapján szervezett túrákra előzetesen jelentkezhetsz, hogy egy újonnan épült madárlesből közelebbről is megnézhesd a nádas világát. Kerékpáros utadat nyugati irányba folytatva jutsz vissza Sopronba, a kiindulás helyszínére.

Utad közel fele kerékpárút, de vannak döngölt, murvás szakaszok is, ezért országúti vagy városi kerékpárral csak a bevállalósabbaknak ajánljuk.

Látnivalók

Tűztorony

A Sopron jelképévé vált épület a római falmaradványokra épült, alsó része már a 13. században is kaputoronyként szolgált. A torony tíz éve teljesen megújult, így ismét teljes pompájában látható. A torony alagsorában a Borostyánkő út maradványai, valamint középkori és római kőfaragványok láthatók. A Tűztorony belépőjeggyel látogatható.

Fertőrákos – Kőfejtő és Barlangszínház

Fertőrákoson keresd fel a Kőfejtőt és Barlangszínházat! Itt nem csak megpihenni és felfrissülni nyílik alkalmad, hanem programokból is válogathatsz. Megtekintheted a kőfejtő természeti, kőzettani és őslénytani értékeit bemutató kiállítást, vagy végigjárhatod a Sziklai Benge tanösvényt, ahol tematikus bemutatóhelyek segítségével lehet ismerkedni az egykor kőbánya, a Fertő melléke és a Fertő-Hanság Nemzeti Park természeti értékeivel, miközben több kilátóponton is gyönyörködhetsz a Fertő-tájban. Ezen kívül tematikus kiállítások is várnak az ősi tengerfenékről, megalodon állkapocs vicsorít rád; interaktív filmet rendezhetsz, mini koncertet hallgathatsz általad összeállított térségi zeneszerzők műveiből.

+ Programtipp

Ciklámen tanösvény

Magyarország legelső tanösvénye az Alpok aljának fenyvesein keresztül vezet. A jelentős kaptatókkal tarkított ösvény a Digitális Vándor alkalmazással is végigjárható. Telefonoddal nem csak az erdő titkait ismerheted meg, hanem Botonddal, az íjásszal kutathatod fel a fák között élő tündéreket.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 18.8 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Sopron városa autóval vagy vonattal, busszal

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds