Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDél-DunántúlMezőföld és Duna-mente

Gyalogtúra a Sió mentén

By 2023.09.26.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A túra a Bárányfok vasútállomástól indul. Indulás előtt nézz körül a Trófea Múzeumban, ahol a gemenci ártér természeti és kultúrtörténeti értékeit tekintheted meg az 1896-os millenniumi kiállítás különleges műemlék épületében. A kulturális utazás után indulj el először a kék jelzésen, amely egyben az Alföldi Kéktúra és a Bárányfok tanösvény útvonala is. Főként keményfás ártéri erdőben haladsz, keresztezve az erdei vasút síneit. Sajnos a gemenci kisvasút már nem közlekedik ezen a vonalon, de legalább nem kell tartanod a forgalomtól. Balról a Borrév-tó vizenyős területei tűnnek fel, majd hamarosan a Sió mellett visz az út. Ez az eredetileg természetes vízfolyás a Balatont köti össze a Dunával, 120 km hosszan kanyarog a Dunántúlon, mélysége 0 és 8 méter között mozog. Érdemes csendben sétálni, sok vízimadár, hüllő, de akár még hód is feltűnhet a bokrok, nádasok között. Pihenj meg egy kicsit az út mentén és hallgasd az erdő hangjait, figyelj a neszekre, így sokkal több állatot figyelhetsz meg. A turistaút nemsokára kelet felé fordul, elhagyod a Siót és újra keresztezed a síneket, majd kiérsz a töltésre. Kitárul előtted a tér, és innen már a töltésen sétálva jutsz vissza a kiindulópontra. Közben lesz egy pihenőhely, ahol egy piknikebédet is elfogyaszthatsz, illetve a Borrév gátőrház mellett is elhaladsz, ahonnan már csak 600 méter a távolság a kezdőpontig.

Látnivalók

Trófea Múzeum, Bárányfok

Az ártér természeti és kultúrtörténeti értékeit diorámák, korabeli fotók és használati eszközök mutatják be az 1896-os millenniumi kiállítás műemlék épületében. A múzeumban az Élet az ártéren című kiállítást tekintheted meg.

Sárosi kilátótorony

A túraútvonaltól egy nagyjából 500 méteres kitérővel elérheted ezt a kilátótornyot Keselyűs felé továbbhaladva a kék jelzésen. Az építmény egy régi dunai holtág mellett található, remek kilátást nyújtva a Holt-Sióra és a környékbeli erdőkre, lápokra.

+ Programtipp

Forgó-tavi tanösvény

A Gemenc-Dunapart vasútállomásról induló túra a közeli Forgó-tó partjához vezet, melynek különlegessége a víz fölé épített pallósor, illetve lesfal, ami mögé elrejtőzve megfigyelheted a vízimadarakat és a szomjukat oltó nagyobb vadakat, vaddisznókat, szarvasokat, őzeket. A fejed felett akár rétisas vagy békászó sas is feltűnhet! A tanösvényt követve visszatérsz ab Duna-partra, ahol kikötő, horgászási lehetőség és játszótér is vár.

Keselyűsi hajózsilip

A Sió-csatorna jelenlegi állapotában 120,8 kilométer hosszan kanyarog a Balaton és a Duna, pontosabban Siófok és a Keselyűsnél lévő Bóni-fok között. A Keselyűsi hajózsilip arra szolgál, hogy a Sió-csatorna vízszintjét szabályozzák. A ránézésre igen masszív vastáblákat két, kötött pályán mozgó bakdaru segítségével tudják a vízügyi szakemberek behelyezni a zsilipbe, illetve kiemelni onnan. Látványos és érdekes szerkezet!

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 10.2 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Kiindulópont: 7143 Őcsény, Bányafoki vasútállomás

A Bárányfoki vasútállomásra autóval könnyen eljuthatsz, Szekszárdot a keleti irányban elhagyva, a Keselyűsi úton. Tömegközlekedéssel is elérhető, Szekszárdról indulnak a buszok Keselyűsre, a bárányfoki bevezetőúton kell leszállni és besétálni.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hóci Parti termelői és közösségi piac

Bogyiszlón, az Ady Endre utcában, a Holt-Duna partján bukkanhatsz erre a kedves kis termelői piacra, vasárnaponként, havonta 2 alkalommal.

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds