Skip to main content
VízitúraTúraútvonalAlföldKörös-vidék

Két napos vízitúra a Körösökön

By 2022.02.23.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ha igazi kalandra vágysz, válaszd a kétnapos vízitúrát a Körösök völgyében! Első nap Békésről Köröstarcsáig evezhetsz egy kanyargós szakaszon, ahol megérezheted a Kettős-Körös igazi hangulatát. Bár sok kanyarulatát lemetszették, a folyó megőrizte vadregényességét, kanyarívei valódi ékszerei a tájnak. A túra második napjának úticélja a gyomaendrődi szabadstrand lesz, de ehhez már a Hármas-Körösön lapátolhatsz. A gyomaendrődi kiszállónál pedig akár tekerve is visszajuthatsz Békésre, a vízitúra kiindulópontjára.

Túránk a békési kishajó kikötőnél indul a Kettős-Körösön, amely a város északi határában becsatlakozó Élővíz-csatorna torkolatától veszi fel eredeti, vadregényes medrét. Vízbecsúszott, hód-rágta öreg fák, szárnyat bontó halászmadarak, drágakőként előcikázó jégmadarak kísérik utunkat szinte amazonasi érintetlenségben egészen Körötarcsáig, ahol sátrazási, tisztálkodási, bográcsozási, áramfelvételi lehetőség gondoskodik az alapvető infrastruktúráról.

Másnap tovább folytatjuk az utunkat és 7 folyamkilométert megtéve, a Sebes-Körös becsatlakozása révén a tekintélyes medertestű Hármas-Körös születéséhez érünk. Egy tágasabb vízi környezetben haladunk tovább, a partok messzebb kerülnek, a kanyarívek és a holtági átmetszések során keletkezett egyenes szakaszok egyaránt nagyobb léptékűvé válnak.

A Hármas-Körösön 12 folyamkilométert megtéve érjük el végcélunkat, Gyomaendrőd települést, ahol a szabadstrandnál tudunk kilépni kenuinkból.

Látnivalók

Hosszúfoki műemlékek

A Kettős-Körös jobb partjában, a mezőberényi híd előtt néhány kilométerre hármas szivattyúcsatorna található. Az egykor gőzgépekkel üzemeltetett, építészeti-, műszaki emlékeiről híres vízügyi komplexum környezete érdekes látnivalókat kínál. Különösen jellegzetesek azok a 20 méter magas téglakémények, amelyek az évszázados vízügyi technológiák egykori korszakalkotó jelentőségét hirdetik.

A Körösök leghatalmasabb fája

A Kettős- és Sebes-Körös torkolatától 1 kilométerre a Hármas-Körös bal partjában nyíló hullámtéri csatornán kijuthatunk a Békéscsaba Sporthorgász Egyesület Félhalmi-holtágnál üzemeltetett kishajó kikötőjéhez és horgásztanyájához, ahol büfészolgáltatás vehető igénybe. Egy rövid sétával felkereshetjük a Körösök leghatalmasabb fáját, egy 10 méter törzskerülettel rendelkező nyárfamatuzsálemet.

+ Programtipp

Erzsébet Ligeti Lombkorona Sétány és Kilátó – Gyomaendrőd

A több mint 1000 méter hosszú, különleges kialakítású tanösvény, a kiemelkedő attrakciót jelentő 15 méter magas kilátóval egyedi betekintést enged a lombkorona világ életébe. Egyedi, új technológiák és interaktív szemléltető eszköz révén mutatja be a természet értékeit, biztosítja a szabadidő élményszerű eltöltését.

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 2 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: vízitúra
Táv: 43 km
Időigény: 24 óra

Megközelítés

Békést gépkocsival Budapest felől az M44-es, majd Békéscsaba felől a 47-es főútról lehet megközelíteni.
Budapesttől Békéscsabáig vonattal vagy menetrend szerinti távolsági buszjárattal, Békéscsabáról Békésig menetrend szerinti távolsági buszjárattal.
Gyomaendrődről Budapestig vonattal vagy menetrend szerinti távolsági buszjárattal.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Köröstarcsai kikötő
A köröstarcsai híd lábánál üzemelő csónak- és kishajó kikötő szolgáltatásai: kenu- és vízibicikli bérlés; sátorozás és kemping; tusoló–WC; rendezvényhelyszín

Facebook

Gyomaendrődi Liget Gyógyfürdő és Kemping
Gyomaendrődi Liget Fürdő egész évben várja a fedett uszodájával, kültéri strandjával, gyógyhatású termálvizű medencéivel illetve gyógyászati és wellness kezelési lehetőségek sorával az ide érkező kedves vendégeket.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds