Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBalaton környékeBalaton-felvidék

Kerékpártúra a Nivegy-völgyben

By 2020.06.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

Útvonal: Zánka–Hegyes-tű–Monoszló–Balatonhenye–Balatoncsicsó–Szentjakabfa–Óbudavár– Szent Balázs-templomrom –Zánka

Rövid, csupán 26 kilométer hosszú, ám nagyon látványos kerékpáros körtúra a Balaton-felvidék kevéssé zsúfolt vidékein. Zánkáról indulunk, a település szélén elhaladunk a Gyógynövény-völgy látogatóközpontja mellett. A félig elbontott Hegyes-tű kúpjához tekerünk, ahol egy geológiai bemutatóhelyen megismerkedhetünk a vulkánok történetével. A csúcsról csodás kilátást élvezhetünk.

Innen egy romantikus erdei úton Monoszló településére érünk, ahol a Magyar Provence levendulafarmon az ország leghosszabban nyíló levendulamezőit találjuk. A települést elhagyva kiváló minőségű úton érünk el Balatoncsicsó térségébe, ahol csodálatos panorámát tartogató szakasz következik. Minden kanyar újabb gyönyörű fotótéma.

A csendes Szentjakabfa után az apró Óbudavár települése a következő állomás. Itt friss vizű forrásból tudjuk megtölteni a kulacsainkat. Majd az elmélyülésre, elcsendesedésre tökéletes Szent Balázs-templomromhoz kerekezünk, amely évszázadok óta őrködik a Nivegy-völgy nyugalma felett. A torony tövéből kisarjadt dús fügefa és az alatta álló árnyas pad láttán még Gautama Sziddhárta is elismerően csettintene. Innen Zánka és egy családias étterem terasza, illetve a messze földön híres Gyógynövény-völgy a cél, itt fejeződik be a túránk.

Adatok

Országrész: Balaton környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 26 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Zánka, vasútállomás

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Hegyes-tű:

Hegyes-tű (vagy Hegyestű) tanúhegy a Balaton-felvidéken, a Káli-medence keleti peremén, Monoszló és Zánka között, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén. Tengerszint feletti magassága 337 méter. A korábbi bazaltbányászat miatt elveszítette eredeti kúpformáját, így azonban feltárult a hegy belső szerkezete, és láthatóvá vált az egykori vulkáni kürtőben megrekedt, kihűlése során oszlopokká szilárdult bazalt. 

Magyar Provence:

A Magyar Provence levendulabirtok területe jelenleg mintegy 5 hektár. Ebből 3,5 hektár van beültetve levendulával: 3 hektár francia, fél hektár angol levendula. A legszebb látványt a legnagyobb francia levendulaföld nyújtja, ahol egy egész hektáron virágzik a francia levendula egy tömbben. A birtokon június 10-től július 15-ig lehet találni virágzó levendulát, a szezon tehát itt jóval hosszabb, mint más levendulatermő vidékeken, például Tihanyban vagy Pannonhalmán. 

Óbudavár, Mosóház-forrás:

Óbudavár települése a Balatontól 8 kilométerre, a festői Nivegy-völgy bejáratánál fekszik. A Csicsói-medencének is nevezett völgy a Balaton-felvidék középső szakaszára jellemző, a tóparti hegysor mögött húzódó medencék egyike. Az Óbudaváron található Mosóház-forrás onnan kapta nevét, hogy annak idején az asszonyok ide jártak mosni. Maga a forrás egy boltív alatt található, így még a nyári hőségben is kellemes felüdülést nyújt a fáradt kirándulóknak.

Szent Balázs-templomrom:

A Szent Balázs-templomrom csodálatos környezetben fekszik, kilátással a Hegyes-tűre és a Balatonra. Kupola nélkül álló toronnyal, de sok épen maradt falrészlettel tanúskodik a régi évszázadokról. Elődje egy 12. századi fatemplom volt, amelynek a helyére a 13. században kőből épült templomot emeltek román stílusban. A 14. században gótikus stílusban hozzátoldották a tornyot és a nyugati hajót. Végül a templom a török harcokban elpusztult.

+ Programtipp

Gyógynövény-völgy:

A Gyógynövény-völgy igazi ökocentrum, ahol 500-féle gyógynövényfajt ismerhetünk meg mintegy 7000 négyzetméteren. A szabadtéri bemutatókertben minden érdeklődő kiválaszthatja a számára leginkább vonzó programot. Indulnak gyógynövénytúrák, a kézműves manufaktúrában pedig a gyógynövények feldolgozását lehet megtanulni. A pihenőkertben kipróbálhatjuk a gyógynövények nyugtató hatását is. A központ gyakorlati oktatási helyszínként is üzemel szakiskolások, egyetemisták számára.

További információk

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Révfülöp Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds