Skip to main content
KerékpárTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

Körtúra a Villányi-hegység legszebb kerékpárútjain

By 2022.07.08.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Villány a vörösborok hazája: ideális terep a borkóstolókra és a kerékpártúrára. Ez a körtúra a rendezvénytérről indul, ahol, ha autóval érkezel, könnyű biztonságos parkolóhelyet találni. Tekerj végig a hangulatos villányi pincesoron, majd elhagyva a borok baranyai fővárosát tégy egy kitérőt felfelé a Nagyharsányi Szoborparkba, amely néhány éve egy panoráma kilátóterasszal is gazdagodott. Csodás gurulás vár az Ördögszántotta hegy mentén Nagyharsányba, majd a temetőnél egy szép kerékpárúton biztonságosan Kisharsányba érsz. Ha érzel magadban elég erőt egy kis mászáshoz is, gyönyörű út visz fel a Vylyan teraszhoz, ahonnan csodás a kilátás.  Nagytótfaluból a Göntér-domb hullámzó szőlőlugasai között Siklósig tudsz kerékpárúton haladni. A fő attrakció a siklósi vár, de van itt élményfürdő, Európa Nostra díjas török dzsámi, valamint finom fagyizók és éttermek. Egy kis emelkedő vár rád Vokányon át a Villányi-hegységen keresztül Újpetréig. Visszafelé állj meg Palkonyán, a villányi borvidék eme ékszerdobozában, ahol bebarangolhatod a pincesorokat, vagy kóstolhatsz szarvasgombás ételeket, finom borokat is. Villánykövesden gyönyörű, több emeletes, védett, az 1700-as évek második feléből származó pincesor fogad.

Látnivalók

Nagyharsányi Szoborpark

A Nagyharsányi Szoborpark 2020-ban új, korszerű, tájba illő stílusú fogadóépülettel valamint a Szoborparkot övező sziklafal peremén panoráma sétánnyal gazdagodott, mely lehetővé teszi a látogatók biztonságos és természetkímélő mozgását az egész bemutatóhelyen.

Siklósi vár

A Siklósi vár – mely a város szimbólumává vált – Magyarország egyik legépebb, legegységesebb történelmi emléke a Tenkes alján. Legfontosabb elemei még a középkorban épültek, ám építészetileg minden korszak nyomot hagyott rajta. Az épületegyüttes magja maga a várkastély, melyet várfalak, tornyok és bástyák öveznek.

Malkocs bej dzsámija

A vár mellett Siklós városának másik kiemelkedő látványossága ez a 16. századi török templom. 1543-1565 között épült egy magas rangú török tisztviselő, Malkocs bej vezetésével. A műemléki helyreállítás 1990-ben kezdődött, majd 1993-ban az épület elnyerte az Europa Nostra díjat, melyet minden évben a kiemelkedő helyreállításért ítélnek oda.

Szerb ortodox templom

A vártól pár perc sétára, a dzsámitól alig néhány lépésre egy különleges egyházi-építészettörténeti emlék vár: a szerb ortodox templom. Ikonosztáza, amelyet nemrég újítottak fel egészen káprázatos.

Palkonyai és Villánykövesdi történelmi pincesor

Palkonya a Villányi-hegység északkeleti végén található, egyutcás falu, ma is hűen őrzi a 18. században betelepített német szőlőművesek építészeti kultúráját. A község legnevezetesebb műemlékegyüttese a faluvégi domboldalt beborító, 53 présházból álló pincesor. A népi építészeti emlékként védett, egymás fölött több sorban elhelyezkedő pincesor településszerkezeti, gazdálkodástörténeti – és egyben kiemelkedő esztétikai értékeket is őriz.

+ Programtipp

Ördögárok-túra

A Günzer pincészet borkóstolóval egybekötött Ördögárok-túrája igazi kuriózum. A túra a pincészet saját terepjárójának fedélzetén kezdődik, platóján egy direkt erre a célra kialakított paddal. A program több dűlőt is érint, melyek kulcsfontosságúak Villány szempontjából (Jammertal, Csillagvölgy, Ördögárok). A túra megkoronázása egy koccintás az Ördögárok tetején, így biztosítva, hogy a villányi látogatás felejthetetlen élmény legyen.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 40 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Budapestről személyautóval az M6 – M60-as autópálya – Bólyi leágazó, majd Borjádon keresztül a 7756-os alsórendű úton Villányig. Tömegközlekedés: Pécsről vonattal.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Szarvasgomba túra, Triflafater – Hárságyi Balázs

Palkonyán „Triflafaterral” és Szálka kutyájával kipróbálhatod a nagyon izgalmas szarvasgomba-vadászatot, valamint szarvasgombás ételeket és termékeket is kóstolhatsz.

honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds