Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlBakony

Tés malmai és a Római fürdő

By 2023.03.16.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Tési-fennsíkról induló körtúra látnivalókban különösen gazdag. A mai napig működő szélmalmoktól vezet hatalmas mészkőpadokon, sziklafalak tarkította vadregényes szurdokon át a sziklafal oldalában megbújó 12 méter hosszú, bakonyi betyárról elnevezett Savanyó Jóska barlangig. Innen tovább az ország legrégebb óta nyilvántartott szent helyéig, a Jásdi Szent-Kútig és a közelében lévő forrásokig. Kis kitérővel pedig az Északi-Bakony és a Vértes vonulatának panorámáját is megcsodálhatod. A körtúra Jásd településről indulva is bejárható.

Látnivalók

Tési szélmalmok, Tés

A Bakony délkeleti részén, a kopár Tési-fennsíkon mindig fúj a szél, ezt a szelet fogták be gabona őrlésére a 19. századtól, holland típusú szélmalmokkal. Az egykori szélmalmok közül kettő megmaradt, melyek különleges hangulatot adnak ennek a vidéknek. A Helt-féle malom ódon falai közé be is mehetsz: az ipartörténeti műremek ma is működőképes. Ráadásként az udvarban egy eredeti állapotú kovácsműhelyt is megtekinthetsz.

Római fürdő, Bakonynána

A Bakony egyik legszebb szurdoka a Gaja-patak Bakonynána és Jásd közötti áttörése. A lezúduló víz a sziklafalak aljába medencéket vágott, amelyek állítólag már a rómaiak idejében is fürdőhelyül szolgáltak, így innen kapta a Római fürdő elnevezést. Csapadékos időszakban tajtékzó vízeséseket láthatsz erre, szárazabb időben viszont jóval szelídebben folyik le a patak a függőleges sziklafalak alkotta szorosban, majd játékosan megy tovább a mohás kőrengetegen. Télen pedig, amikor a víz megfagy, igazi csodavilággá válik a környék.

Jásdi Szent-kút

A Keleti-Bakonyban a Jásd mellett található Szent-kút az ország egyik legrégibb zarándokhelye. Erdőszéli kápolnát, szabadtéri oltárt és kálváriastációt találunk itt. Szent-kút vizét sokan gyógyító erejűnek gondolják.

+ Programtipp

Thury-vár, Várpalota

A több mint 600 éves várkastély Várpalota központját ékesíti. A szabályos alaprajzú, négy saroktornyos épület sokszor védte ki a törökök támadásait, ami a robosztus kőfalakat elnézve nem is meglepő. A várudvar és a díszes kőablakok igazi reneszánsz hangulatot árasztanak, amit a vár kiállításainak bejárása közben is átélhetsz. A vár és környéke egyszerre nyújt kulturális élményt és rekreációs teret a látogatóknak.

Burok-völgy

A különleges, legendás völgyet végigjárva igazi, természetes őserdei élményben lehet részed. A természet itt szinte érintetlen, ami ritkaságnak számít az országban. Számtalan kidőlt, mohás fán vezet keresztül az út, a levegő mindig nyirkos és viszonylag hűvös, a növényzet buja, továbbá ezernyi kis élőlény döngicsél mindenfelé. Tavasszal és nyáron lepkék tarkítják az amúgy is színes völgyet. Legalább ilyen változatosak és magával ragadóak az illatok is. Útközben szinte végig más-más növény illata hatja át az üdítően friss levegőt.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 13 km
Időigény: 4.5 óra

Megközelítés

Kiindulópont:

I. Világháborús emlékmű, 8109 Tés, Szabadság tér

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds