Skip to main content

Túrainfó

Sopronból indulva az osztrák „kékfrankos országon” át, majd Nagycenk és Fertő parti települések érintésével kerékpározhatunk ezen a kultúrtörténeti látnivalókban gazdag túraútvonalon.

Sopronból a közeli Harkánál lépjük át az osztrák határt, hogy egy dimbes-dombos vidéken átvezető úton a „kékfrankos országnak” (Blaufränkischland) is nevezett Közép-Burgenlandba érkezzünk. A gondozott szőlőskertek között vezető úton Raidingig (Doborján), Liszt Ferenc szülőfalujáig kerekezünk, ahol a világhírű zeneszerző szülőházában berendezett múzeumba térhetünk be. Innen Kleinwarasdorf (Borisfalva) érintésével, Sopronkeresztúrtól (Deutschkreutz) délre egy mezei úton térünk vissza Magyarországra, Nagycenkre. A településen a Széchenyi-örökség emlékhelyei várnak ránk, a legnagyobb magyar kastélyát és a Széchényi-család nyughelyét kereshetjük fel a Széchényi Mauzóleumban. Ezután tehetünk egy sétát a több mint 250 évvel ezelőtt ültetett híres hársfasoron, vagy üljünk fel az András gőzös vontatta múzeumvasútra.

Nagycenkről Fertőbozra átgurulva a Széchényi Ferenc által építtetett Gloriette-kilátót kereshetjük fel, ahonnan széles panorámában csodálható meg a Fertő-táj. Innen Balfra vezet az út, ahol a gyönyörű Zsolnay-ívókútból csordogáló gyógyvízzel frissíthetjük fel magunkat. Sopron felé tartva még álljunk meg a balfi fürdőkórház parkjában és csodáljuk meg a szép barokk Szent József fürdőkápolnát.

Látnivalók

Nagycenk – Mozdonyskanzen

Nagycenken elidőzhetünk a Múzeumvasút „Kastély” állomásánál, ahol egy interaktív vasúti témapark áll és megszemlélhetjük a mozdonyskanzent is, melyben múlt századi keskenynyomtávú mozdonyokat és vasúti kocsikat állítottak ki. A Széchenyi kastély közelében találjuk a parkot, ez a Széchenyi Múzeumvasút nagycenki megállója is egyben. Tökéletes időtöltés gyerekeknek a játszótér, a témapark és a mozdonyskanzen, amíg a család a kisvasút indulására vár.

Balf – Szent Farkas templom és nemzeti-emlékhely

Balf is tartogat látnivalót, az ivókutat elhagyva kanyarodjunk fel a dombtetőre, ahol a temetőben a gótikus Szent Farkas erődtemplomot találjuk. Szent Farkas püspök Gizella királyné nevelője és lelki atyja volt, aki a hagyomány szerint ezen a vidéken remetéskedett. A temető kőkerítése mellett dőlő sírtáblákat formázó szoboregyüttes (nemzeti emlékhely) őrzi az egykori balfi munkaszolgálatos táborban elhunyt Szerb Antal és sok száz sorstársa emlékét.

+ Programtipp

Nagycenk – Remetekápolna

A cenki remetekápolna a Széchenyi kastély bejáratával szemközt induló hársfasor elején áll. Az allét Széchényi Antal és felesége, Barkóczy Zsuzsanna grófnő telepíttette az 1750-es évek közepén. Később a hársfasor végén, a Kiserdőben egy remetelakot, mellé pedig egy kápolnát építtettek. A rokokó stílusú kápolnát 1902-ben elbontották, nemrégiben azonban a kastély közvetlen közelében újra felépítették. Érdemes megnézni és egy sétát tenni a hársfasoron.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 59 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

Vonattal Sopron vagy Nagycenk vasútállomás, személygépkocsival Budapest vagy Bécs felől M85 gyorsforgalmin Nagycenk vagy Sopron-Kelet lehajtó.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds