Skip to main content

Túrainfó

Ha szereted az eldugott falvakat, és kíváncsi vagy a természetközeli, fenntartható életvitelre, akkor ezt a túrát neked találták ki. Itt elbújhatsz a világ zaja elől és visszatérhetsz abba a közegbe, ahol az ember a természettel összhangban él, gazdálkodik és alkot. Indulj útnak Goricáról, ahol egyre több felújított parasztház és vendégház teszi hangulatossá az utcaképet. Gorica és Kán az 1970-es években néptelenedtek el. Az akkoriban elhagyott, az összedőlés szélén álló parasztházak ma új gazdákra leltek, akik az eredetihez méltán helyreállították az épületeket, és nekik köszönhetően napjainkban reneszánszát éli a valaha kihalt, két falu. Tovább sétálva, a falu határában, a Káca Tanyán mangalicakolbászt, kecsketejből készült termékeket és egyéb finomságokat kóstolhatsz előzetes bejelentkezéssel. Mivel a tanya Kán és Gorica között helyezkedik el, így Káca lett a neve. Őshonos magyar állatokat gondoznak itt, nagy szakértelemmel. Itt véget ér az aszfaltút, innen már csak földút vezet Kánra, ahol felújított parasztházak, harangtorony és illatos rétek várnak. A falu végén lovasudvar található, ahol előzetes bejelentkezéssel lovagolni is lehet. Tovább haladva eléred a Hollófészek nevű, 358 méter magas dombot, amely a Zselic legmagasabb pontja. Györgymajorra érve először délnek, majd az aszfaltutat keresztezve keletnek fordulsz, végül Ratkócza-puszta érintésével térsz vissza Goricára.

Látnivalók

Kán – öko- és üdülőfalu

Kán a Mecsek-hegység és a Zselici-dombság találkozásánál, egy festői, északdéli fekvésű völgyben található. A második világháború után a hagyományos paraszti lét és kultúra felbomlásának folyamata odáig vezetett, hogy 1978-ban mint önálló község megszűnt. Néhány szomorú esztendő után a falu ismét életre kelt, manapság kedves hangulatával fogadja a látogatókat. A rekonstrukcióknak köszönhetően, érintetlen természeti környezetben a századelő magyar népi építészetének értékes öröksége újult meg.

Hollófészek

A Zselic legmagasabb pontja a 358 méter magas Hollófészek, melynek területén jelentős erdőgazdálkodás folyik. Tulajdonképpen egy majdnem sík hegytető, melynek tetejéről kitűnő kilátás nyílik a közeli völgyekre. 1848-ban helyi felkelők ezen a környéken ütöttek rajta Jelasics visszavonuló csapatain. 2006-ban a közelben, a Hollófészek és Felsőkövesd között alakították ki a Fekete István-emlékösvényt, melynek útvonala több helyen áthalad a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra vonalán.

+ Programtipp

Bükkösdi Ökopark

2011-ben nyitotta meg kapuit az ország legnagyobb, magán kézben lévő ökoparkja, a Bükkösdi Vadaspark és Ökopark, mely a Dél-Zselic és a Nyugat-Mecsek lankáinak találkozásánál terül el. A park területén vadaspark, vadaskert, valamint honos és őshonos magyar háziállatok találhatók. Az ide érkező látogatók különféle vízi és szárazföldi szárnyasokat, valamint a Magyarországon előforduló nagyvadfajokat saját természetes környezetükben láthatják. A vadasparkban sétaösvények és túraútvonalak hívnak felfedezésre.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 16 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Goricára legkönnyebben személyautóval juthatsz el, ugyanis ez olyan pici falu, hogy ide nincs távolsági buszjárat. Legkönnyebben a 6-os főúton haladva, Szentlőrinctől 13 km-re északra érheted el. Ha mégis busszal szeretnél Goricára utazni, akkor Pécsről Bükkösdig járnak az autóbuszok, innen kb. 3 km-re található a település.

Kiindulási pont: Gorica

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Bükkösd – Becsali Büfé

Bükkösdön, a Becsali út 7. szám alatt található kis büfé kitűnő megálló a szomjas vándoroknak.

Facebook

Bükkösdi Ökopark – Galagonya Étterem

A minőségi háztáji ételeket kínáló, egyedülálló Galagonya Étterem a helyi gasztronómia iránt fogékony vendégek kedvelt és nagyra értékelt színtere.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds