Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBalaton környékeKis-Balaton

A búbos vöcsök nyomában – kis-balatoni séta

By 2021.03.09.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A szigeten található Búbos vöcsök tanösvény kis ablakot nyit a fokozottan védett Kis-Balatonra. Az egész évben látogatható szigetet minden évszakban érdemes megnézni. Fekete István regénybe vésett tája türelmes szemlélődéssel és kis szerencsével felfedi előttünk páratlan élővilágát. A könnyű séta két kilátót, számos tűzrakóhellyel és játszóteret is felfűz. Aki teheti, vigyen magával távcsövet! Szükséges némi költséggel a parkoló használatáért számolni. A nyári időszakban szúnyogok is társaink lesznek az úton.

A leggyakoribb megfigyelhető fajok közül, kiemelendő a tanösvény névadója a búbos vöcsök, számos gémféle vagy a kárókatona. Érdemes szemlélődni, időzni a vízparton, mert bármikor felbukkanhat egyikük. Néha egy vidra dugja ki a fejét a vízből, vagy nagyot csobban egy hal. A part mentén gyakoriak a békák és a szitakötők. A változatos parkerdős környezet jól jön a nyári kánikulában. Az élővilággal való találkozást legnagyobb eséllyel a reggeli és a délutáni órák biztosíthatják.

Látnivalók

Kányavári-híd

A hidat az 1980-as években építették, hogy gyalogosan átmehessünk a szigetre. A háromnyílású ívhíd megtervezésekor fontos szempont volt, hogy esztétikai élményt nyőjtson, és a természetes környezébe is szervesen beépülhessen. A fahíd ma már a Kis-Balaton jelképe.

Madármegfigyelő torony

A hídról már látszik, és egy pár perces sétával el is érhető a szintén fából épült megfigyelőtorony. A többszintes épület csodás kilátást biztosít a Kis-Balaton vidékére. Emellett érdemes résen lennünk, mert a szárnyas lakók bármelyik pillanatban szemünk elé kerülhetnek.

+ Programtipp

Kis-Balaton Látogatóközpont

A 2020 során átadott élményközpont tökéletes kiegészítése a túrának. Kiállítás, mozi, játszótér, tetőtéri tanösvény és étterem várja a kicsiket és nagyokat. A modern elvárásoknak megfelelő komplexumban még mélyebben megismerhetjük Fekete István kedves tavának világát.

További információkTérkép

Matula kunyhó és Fekete István Emlékhely

A Diás-sziget állít emléket természetszerető írónk munkásságának. Kenuval vagy elektromos meghajtású kisbusszal is megközelíthető Fekete Istvánnak is oly kedves területe, ahol megelevenednek legismertebb regényei a Tüskevár és a Téli berek.

További információkTérkép

Bivalyrezervátum

A Kápolnapuszta közelépben található létesítmény ad otthont Magyarország legnagyobb bivalycsordájának. Az őshonos emlős fennmaradásában fontos szerepet vállal a nemzeti park. A rezervátumban közelről is megnézhetjük ezt a hatalmas állatot, és ha elég bátrak vagyunk, meg is simogathatjuk.

További információkTérkép

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Balaton környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 2 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Megközelíthető a Zalavár és Balatonmagyaród közötti útszakaszról.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Zalakaros Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds