Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

Mediterrán bortúra és zarándoklat a villányi-hegységben

By 2022.06.29.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A máriagyűdi Boldogasszony kegytemplomnál indul a körtúra, amit érdemes a templom megtekintésével kezdeni. A híres Mária-kegyhely búcsújáróhely is, az évente idelátogató zarándokok számát ötszázezerre becsülik. Innen a Csodabogyó tanösvény vezet felfelé a hegységben, út közben sok érdekességet megtudhatsz az itt élő növényekről, állatokról. A kilátónál időzz el egy kicsit – hidd el, érdemes itt megállnod. A Tenkes-hegy oldalában északnak fordulva haladj tovább a Csukma-hegy irányába. Eleinte árnyékos, erdei környezetben vezet az út, sok gomba is nő errefelé. Útközben a sütögető hely padokkal alkalmas lehet egy rövid ebédre. Innen tovább haladva, ahogy kiérsz a fák közül, a Villányi-hegységre oly jellemző szőlősorok és dűlők fogadnak, egészen más lesz a táj.

A Csukma-hegyi keresztnél lefelé ereszkedve egy platóra érsz. Itt érdemes megpihenned: a lábad alatt Máriagyűd és Siklós, és egy régi felhagyott bányára is jól ráláthatsz. Innen a groteszk nevű Akasztófa dűlőben visz az út, több neves siklósi borászatot is találhatsz erre – Kalmár Pince, Joó Tamás Pincészet -, érdemes benézned néhányba. Ezután kis pincészetek és családi gazdaságok mentén haladva érsz ki Máriagyűdre, ahol a Czukorborsó kézműves cukrászdában megjutalmazhatod magad egy finom süteménnyel.

Máriagyűdi Boldogasszony kegytemplom

Az 1500 lelket számláló Máriagyűd ma már Siklós városrészének számít. A település az Árpád-kor óta híres Mária-kegyhely, búcsújáró hely. A barokk stílusban épült kegytemplomtól keletre található a szentkút. Ennek vizét úgynevezett „gyűdi korsókban” vitték haza az idelátogató zarándokok. Máriagyűdön Mária-napkor és minden jelesebb katolikus ünnepen búcsút tartanak, évente 25-27 alkalommal. Ilyenkor rengetegen zarándokolnak el ide a katolikus hívők közül.

Csodabogyó Tanösvény

A tanösvényen, amely összesen 2,5 kilométer hosszú – a kiinduló és végállomáson elhelyezett tájékoztató táblák mellet 22 ismertető tábla segítségével kaphatsz bepillantást a környék élővilágának mindennapjaiba. A fák és cserjék ismertető táblái egytől egyig az adott faj mellé vannak kihelyezve, megkönnyítve az olvasottak terepi beazonosítását.

+ Programtipp

Siklósi Vár

A Villányi-hegység déli lábainál, egy 120 méter magas dombon látható a szinte teljes épségben megmaradt siklósi vár és az emeletes palotaépület. A román, gótikus és reneszánsz stílusjegyeket is hordozó várat egy 1294-ben kelt káptalani oklevél említi először. Az épületegyüttes központi magja a várkastély, amelyet magas várfalak és védművek, félköríves tornyok és bástyák öveznek. 2009–2011-ben felújították a keleti és déli várudvart, és kialakítottak egy látogatóközpontot, ahol számos kiállítás látható: várostörténeti tárlat, bútor- és fegyverkiállítás, Tenkes kapitánya panoptikum, képzőművészeti kiállítások.

Malkocs-bej dzsámija

A hódoltságkori török építészet egyik máig fennmaradt magyarországi emléke, egy 16. század közepéről származó dzsámi Siklóson. A kisméretű, négyzetes alaprajzú templom központi része a mihrab (imafülke), mely Mekka irányába néz. Az épületet belső fa díszítése teszi egyedülállóvá.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 11 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Autóval Máriagyűd az 58-as számú főútról érhető el legkönnyebben, Túrony után Siklós felé kell lekanyarodnod, majd a településre érve északi irányban a hegy oldalában találod a Boldogasszony-kegytemplomot, ahonnan a túra indul.

Tömegközlekedéssel Pécsről vagy Siklósról átszállás nélkül érheted el Máriagyűdöt, a buszmegállótól 700 méter a templom bejárata.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Czukorborsó Cukrászda

Mielőtt hátraszaladsz a kertbe, és szemed elé tárul a Tenkes hegy, a Siklósi Vár és Máriagyűdi Kegytemplom gyönyörű képe, lassítsd le a lépteidet, kérj egy pohár bort vagy kávét, kóstold meg a saját készítésű süteményeket és élvezd a pillanatot.

Honlap

Joó Tamás Pincészete

A jelenleg 6-7 hektárról szüretelt mennyiséggel a Villány-Siklósi Borút kisebb családi termelői közé tartoznak. Ez a kis üzemméret azonban lehetőséget ad, hogy minden apró részletre odafigyeljenek, és így igazán magas minőségű villányi borokat készítsenek.

Honlap

Kalmár Pince

A siklósi Csukma dűlő Pécstől 24 kilométerre, a Tenkes-hegy lábánál található. Ezt a vadregényes tájat járta évszázadokkal ezelőtt a Tenkes kapitánya is. Ebben a különleges régióban található a Kalmár Pince, mely a közelmúltban egy látványpincével is bővült. Kiváló adottságú teraszával, tájjellegű boraival, helyi ízekkel vidékies környezetben vár.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds