Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlKőszegi-hegység

Természet, művészet, bor, panoráma – 12. Alpannonia® light körtúra

By 2023.03.20.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Nem megerőltető, lassan emelkedő úton juthatsz el a városra legszebb panorámát nyújtó, békés környezetben magasodó Kálvária-templomhoz. A túrán különleges élményekkel vár a vadregényes Ördögárok geológiai tanösvény, mely a közeli területek legfontosabb kőzeteit mutatja be az itt kirándulóknak. A Kőszegi-hegység egyik leghosszabb, de főleg legmélyebb sziklaszurdoka évtizedekkel ezelőtt még szekérútként funkcionált a közeli poncichter szőlők és gyümölcsösök felé. Innen leágazva kisvártatva egy lépcsőmentes panorámaponthoz, a Szulejmán-kilátóhoz érsz. Helyi legenda szerint I. Szulejmán szultán erről a dombról nézte végig Kőszeg ostromát. Ma te gyönyörködhetsz itt békésen a város panorámájában. A gyümölcsösök és egykori poncichter szőlők közt megnyitott Napostető Borteraszon finom kőszegi borokat kóstolva csodálhatod a tájat. Tudtad, hogy a kőszegi borok a Soproni borvidékhez tartoznak? Jellegzetes és persze finom kőszegi vörösbor például a híres blauburger. Újra útra kelve, az erdő szélén sétálva rádöbbensz, milyen lenyűgöző is Kőszeg természet ölelte városa. A Trianoni-kereszt és -kilátópontnál eléd tárulnak az osztrák Alpok hegyvonulatai. Odébb, a Kálvária-templomnál pihenj meg egy padon, hallgasd meg a ritka kerti rozsdafarkú énekét, és figyeld meg a termikelő egerészölyvek röptét. A túra végén, a városba vezető stációk mentén ereszkedsz le Kőszegre.

Fontos! Csapadékos időben nehezebben járható, sáros, agyagos, csúszós útszakaszokra számíthatsz.

A túra útvonalán kottatartó-formájú információs táblákat találsz az alpannonia® light & hard natúrparki körtúrák érdekességeiről. Azért, hogy kalandod gondtalan legyen, a túra útvonalán minden kereszteződésben kis segítőnyilak mutatják a helyes irányt.

Igényeld light és hard túraútleveledet a kőszegi Tourinform irodában!

Látnivalók

Szulejmán-kilátó

A belvárosból egy kellemes, 10-15 perces sétával megközelíthető Szulejmán-kilátótól nagyszerű panoráma nyílik a városra és a Kőszegi-hegységre. Helyi legenda szerint az 1532-es török ostrom idején I. Szulejmán szultán erről a dombról (melyet ma Szultán-tetőnek neveznek) nézte végig a döntőnek tervezett csatát, bízva annak sikerében. Jurisics Miklós várkapitány azonban viszonylag kis számú védőivel visszaverte a Bécs ellen vonuló, Kőszeget ostromló sereget.

Napostető Borterasz

Egy Kőszegről induló séta során lehetőséged nyílik bejárni Kőszeg egykori leghíresebb szőlőhegyét. A Királyvölgyből, vagy a Hidegvölgy és Ördögárok felől is pár száz méter sétával megközelíthető a lélegzetelállító panorámával rendelkező Napostető Borterasz, ahol érdemes egy kicsit megpihenni és a Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezete jóvoltából pár kiemelkedően finom bor kóstolása közben a látképben gyönyörködni.

Szent Kereszt-kálváriatemplom és -stációsor

Kőszeg szinte valamennyi pontjáról láthatod a Kálvária-hegy tetején álló Kálvária-templomot, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a városra. A Jurisics térről, különösen a Hősök tornya alól lenyűgöző látványt mutat az 1700-as évek elején épített Kálvária-templom, a róla elnevezett hegy csúcsán. A helyi legenda szerint a hívek a kezükben hordtak fel mintegy 70.000 darab téglát a templom építésekor. Napi felügyeletét a templom mellé épített házikóban lakó remeték látták el egészen 1847-ig. A II. világháború után gyújtogatás pusztította el a templom berendezését, amit a jáki temetőkápolnából pótoltak. A meredek keresztút stációinál sorozatgyártott öntetek, szobrok láthatóak.

Trianoni-kereszt

A Kálvária-templomtól északi irányba, az épület mögött, a kék kereszt jelzésen 500 métert haladva juthatsz el a Trianoni-kereszthez, ahonnan szép kilátás nyílik a szomszédos osztrák területekre. A hegyoldal 1936-ban kapott politikai szerepet, amikor a trianoni békeszerződés mementójaként vasbetonból egy 8 méter magas keresztet építettek rá. A Trianoni-keresztre később, innen nem messze, de az osztrák oldalon, a Saint Germain-kereszt megépítésével „válaszoltak”, amivel a Párizs-környéki békék Ausztriát érintő részéről emlékeztek meg. A Trianoni-kereszt 1945 után a szigorúan őrzött határrészhez tartozott, sokáig csak a határőrök közelíthették meg. 1989 után vált újra teljesen szabadon látogathatóvá. 2018-ban, a kereszt felújítását követően egy kis panorámapontot hoztak itt létre, a túrázók legnagyobb örömére.

+ Programtipp

Ördögárok geológiai tanösvény

Kőszeg belvárosából rövid sétával elérheted a nagyjából 500 méteres geológiai tanösvényt, mely a közeli területek legfontosabb kőzeteit mutatja be az itt kirándulóknak. A Kőszegi-hegység egyik leghosszabb, de főleg legmélyebb sziklaszurdoka évtizedekkel ezelőtt még szekérútként szolgált az egykori poncichter szőlők és gyümölcsösök felé. A táv gyalogosan körülbelül fél óra alatt teljesíthető. A tanösvényen jól megfigyelhetőek a földtörténeti középkorban képződött kőzetek és a hegység metamorf kőzeteinek több típusa, de szép gyűrődéseket és tektonikus töréseket is láthatsz itt.

Félhold és Telihold – Kőszegi Ostromnapok

Minden évben augusztus elején rendezik meg Kőszegen a Félhold és Telihold – Kőszegi Ostromnapok nevű rendezvénysorozatot, mellyel az 1532-es, közel egyhónapos török ostromra emlékszik a határmenti város. Három napon keresztül kézműves kirakodóvásár, gasztronómiai különlegességek, folklór- és gyerekprogramok, éjszakai túra, koncertek, korhű jelmezes felvonulás és grandiózus csatajelenetek teszik minden évben felejthetetlen élménnyé Kőszeg egyik legjelentősebb programját.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 3.5 km
Időigény: 1.5 óra

Megközelítés

A túra Kőszegen, a Kálvária utcai idősek otthona előtti parkolótól indul.

Kőszeg, Kálvária u. 14, 9730

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Tourinform

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

HonlapFacebook

Írottkő Natúrparkért Egyesület

Honlap

Napostető Borterasz – Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezete

Facebook

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds