Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalHortobágyi Nemzeti ParkAlföldTisza-tó és Hortobágy

Halastavi tanösvény – vízi paradicsom a puszta szívében

By 2021.03.11.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Hortobágy-halastavi bemutatóterület Közép-Európa legnagyobb halastórendszerét tárja a látogatók elé. A halastavakat az I. világháború idején kezdték el kialakítani a Csúnyaföld nevű mocsár helyén. A terület mára a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek közé tartozik. A tanösvény ideális fiataloknak, családosoknak, idősebbeknek is, mivel nem kell a szintemelkedéstől tartani.

A túra kezdetén a Halászbárka Fogadóközpontban megismerkedhetünk a halászati eszközökkel, majd túránkat folytatva a halastavak belső gátján, a Hortobágyi Vonuláskutató Állomást pillanthatjuk meg, ahol meghatározott időszakokban madárgyűrűzés folyik. Nem messze innen található a Bivalyos-tó, ahol a vízben megmártózó házi bivalyokat figyelhetjük meg. Ezen a területen, ha szerencsések vagyunk, számos madárfaj kerülhet szemünk elé, különösen a tavaszi és őszi időszakban. Utunk során több madármegfigyelő toronyból csodálhatjuk meg a területet. Továbbhaladva a főgáton áprilistól késő őszig egy nagyobb területen is megfigyelhetjük a házi bivalyokat. A területet a közelmúltban alakították át, melynek legfőbb célja az volt, hogy természetvédelmi szempontból, a madarak számára minél kedvezőbb fészkelő és táplálkozó helyet hozzanak létre. A tanösvény végállomása a Kondás-tó. A pallóúton egy sétát is tehetünk, a betekintő állomásokon pedig közelebbről is megismerkedhetünk a madárvilággal.

A tanösvény egy kisvonatozással és naplementével párosítva felejthetetlen élményt nyújthat számunkra.

A tanösvény látogatásához nemzeti parki belépőkártya váltása szükséges.

Látnivalók

Hortobágy-halastavi Kisvasút

Ez az egyetlen kisvasút Magyarországon, amely halastavi környezetben fut. A közel százéves tógazdaság vízrendszere, tavai és ipartörténeti emlékei is egyedülálló látványt kínálnak. A kisvasút a halastavak belső gátja mentén tesz meg egy kb. 5 km-es távot. A kisvonat menetrend szerint közlekedik.

További információk

+ Programtipp

Digitális Vándor applikáció

A tanösvényt interaktív módon bejárhatjuk az  alkalmazással. Feladatok, videók, interaktív anyagok mutatják be a halastó világát, így még kalandosabban fedezhetjük fel azt.

Android letöltésIOS letöltés

Hortobágyi Vadaspark

A Hortobágyi Vadasparkban a puszta egykori és jelenlegi állatvilágával ismerkedhetünk meg, olyan természeti programokat kínálva, ahol valamennyi generáció megtalálhatja a számára hasznos és értékes időtöltési lehetőséget.

További információkTérkép

Mátai Ménes

A Mátai Ménes közel 270 lovával Magyarország egyik jelentős lótenyésztő központja. Látogass el Hortobágyra a több száz éves múltra visszatekintő Mátai Ménesbe, ahol a szekértúra során találkozhatsz az élménnyel, mely költőinknek és festőinknek adott ihletet.

További információkTérkép

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 10 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Autóval a 33-as főút 67 km-nél található leágazásnál, Hortobágy-Halastó felé kanyarodva a Halászbárka Halastavi Fogadóközpontig. Vasúton a Debrecen – Füzesabony vonalon Hortobágyi-Halastó megállóhelytől kb. 150 m-re.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds