Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlBakony

Játszótértől játszótérig a Séd partján

By 2023.03.21.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Veszprémvölgyi park, a játszóterek és a kacsák önmagukban kiváló programot jelentenek, különösen, ha kisgyermekkel érkezel, de a programot ki is egészítheted egy innen induló kellemes kerékpártúrával. Az útvonal védett, szinte végig árnyas kerékpárúton halad a Séd patak partján. Néhány helyen le is tudsz menni a vízhez pancsolni. Kisebb gyerekekkel hamarabb is visszafordulhatsz, de aki bírja Bándig, az az Essegvár alatt egy különleges, domboldalra épült játszótéren vezetheti le a tekerést.

Látnivalók

Veszprémvölgy és a Séd mente

A Séd patak mentén húzódó völgy kiváló program egy délutáni sétára az egész családnak. Játszóterek, fehérre meszelt házak, középkori kolostorromok és a völgyhíd sziluettje mellett sétálunk. A sétaút a Várnegyedet, a Veszprémi Állatkertet és a Betekints-völgyet köti össze.

Essegvár, Bánd

A bakonyaljai kis község, Bánd mészkőszirtjén álló várrom eredetileg fából készült, majd a XIV. században átépítették kőépületté. Napjainkban egy csonka torony és falmaradványok maradtak meg az erődítményből, ahonnan szép kilátás tárul elénk.

Veszprémi Gulya-domb

Veszprém kedvelt kirándulóhelye a Séd-patak völgye és a Gulya-domb. Tanösvény, játszótér, erdei tornapálya, több kiépített pihenőhely és a Gizella Királyné Kilátó is vár. A Gulya-dombi tanösvényről bővebben itt olvashatsz:

Tanösvények Gulya-domb Veszprém

+ Programtipp

Veszprémi vár

A hét dombra épült város egyik magaslatán, a Várhegyen épült Veszprémi vár számos látnivalóval, bemutatóhellyel, programmal és kilátóhelyekkel vár. A legenda szerint a város Géza fejedelem, majd fia, I. István király és felesége, Gizella királyné kedvenc tartózkodási helye volt. Mielőtt belépnél a várba a Hősök kapujában megismerkedhetsz vár történetével is. Ne hagyd ki a Gizella királynő és Szent István király szobra mellőli kilátást a városra, a Séd patak völgyére, a völgyhídra és a Magas-Bakony vonulataira.

Tipp: Keresd meg a várnál Kolodko Mihály Ernő miniszobrát, aki Veszprém őre és vigyázója.

Veszprémi Állatkert

A híres magyar Afrika-kutató, Kittenberg Kálmán nevét viselő állatkert, hazánk legnagyobb hagyományokkal rendelkező vidéki állatkertje. A kicsiknek és nagyoknak egyaránt feledhetetlen élményt nyújt. A Fejes-völgyi területen hagyományos állatkerti állatok mellett Kölyökdzsungel játszóház és terrárium is található. A Gulya-dombi részen hazánk egyik legszebb és legnagyobb Afrika-szavanna kifutóját és az egyedülálló komplexumot, a Majomházat tekinthetjük meg.

Sobri Jóska Élménypark, Kislőd

A híres bakonyi betyárról elnevezett Sobri Jóska Bakonyi Kalandpark Magyarország egyik legextrémebb élményparkja, amely már több mint tíz éve kínál kalandokban és kihívásokban gazdag, emlékezetes programokat minden adrenalinfüggő természetbarátnak, és az óvatos próbálkozóknak is. Egyensúlyozhatsz a lombkoronában, repülhetsz óriáshintán az ősöreg fák között, kipróbálhatod a drótkötélpályát, a vízi játékokat, a csúszdákat, a gömböket és a kézi hajtású kompokat is. A legkisebbeket játszótér, játszóvár várja, de sokszor szerveznek itt kulturális és sportrendezvényeket is. Ha pedig menet közben vagy a végén megpihennél egy kicsit, válogass kedvedre a park gasztronómiai kínálatból is!

Herendi Porcelánmanufaktúra, Látogatóközpont és Múzeum, Herend

A Porcelanium látogatóközpontban a 3D-s mozifilm megtekintése után nyomon követheted a Herendi porcelán születésének minden mozzanatát: a korongozás, a porcelánrózsa-készítés, a kosárfonás éppúgy megtekinthető, mint a porcelánfestés, a művészi dekorálás. Ha vállalkozó szellemű vagy, akár ki is próbálhatod! Ne hagyd ki a világ legnagyobb Herendi porcelán műtárgygyűjteményét sem, amelyet a Minimanufaktúrával szembeni épületben, a Porcelánművészeti Múzeumban nézhetsz meg.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 14.5 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Kiindulópont:

Afrika Szavanna játszótér, 8200 Veszprém, Kittenberger Kálmán u. 17.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Veszprémi Állatkert

Honlap

Sobri Jóska Élménypark, Kislőd

Honlap

Herendi Porcelánmanufaktúra, Látogatóközpont és Múzeum, Herend

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds