Skip to main content

Túrainfó

Országúti kerékpárral is teljesíthető a túra, de természetesen trekking, gravel drótszamár is hibátlan választás. A túra legnagyobb részén egyértelműen segítenek a kerékpáros táblák, jelzések, de néhol, jellemzően településen belül sokat segít egy navigáció. Ehhez töltsd le a .gpx file-t!

Túránkat Budapest egyik központi helyéről, a Szent Gellért térről indítjuk, ahonnan a Bikás parkig kényelmes kerékpársávon gurulhatsz el a Feneketlen-tó mellett. Tömbházak között, majd kertvárosi környezetben érsz a Budaörsi Kamaraerdőhöz, ahol végre magad mögött hagyhatod a város forgatagát, és átadhatod magad a bringatúrázás örömének. Ha a tekerést feldobnád egy kis interaktív kincskereséssel, a Digitális Vándor appon Piszke és Csatang kísér el utadon, hogy még többet megtudj a látnivalókról. Két autópálya fölött is áttekerve jutsz el az első látványosságig, a lélegzetelállító biatorbágyi viaduktig. A magasból szemlélve a forgalmat csodálhatod meg a völgyhidat.

A következő állomás Etyek lehet, ahol a település közepén található Magyar-kútnál érdemes megpihenni pár percre, és víztartalékaidat is feltöltheted. Ha nem sietsz, akkor egy pincelátogatást is iktass be, hiszen Etyek „Budapest szőlőskertje”. A falu után következik a túra egyetlen komolyabb emelkedője. Ha felértél, megnyugodhatsz, egy hosszú kellemes ereszkedés lesz a jutalmad. Mielőtt beérnél Gyúróra, bringás pihenőhelyet is találsz, ahol horgolt landart és mini dinopark színesíti a tájat. Tordasra érve, egy pár száz méteres kitérővel igazi vadnyugati élményben lehet részed, hiszen itt működik a Westernfalu. Pázmándon találhatod az ország egyik legkülönlegesebb kerékpáros pihenőjét, ahol maga Toldi mutatja, hogy merre van Buda. A faluba érve egy gyönyörű kis vízimalom megtekintését javasoljuk, Pázmándról egy álom a Velencei-tó felé gurulni: kellemes lejtmenet, a horizonton a Bence-hegyi kilátó és a Velencei-hegység. A tónál mindenképp érdemes egy pihenőt tartani: több szabadstrand is lehetőséget ad a fürdésre Velencén, Gárdonyban és Agárdon is. Ha jó erőben vagy, a tavat a déli oldalról, Gárdony felé is kerülheted szintén kerékpárúton. Velencébe érve a vonat lóerőire hagyhatod magad, ha felpakoltad a bringát, irány haza!

Látnivalók

Biatorbágyi viadukt

Az ország egyetlen kettős vasúti völgyhídja halad át Biatorbágyon. Az 1898-ra elkészült viadukt a leginkább egy merénylet miatt közismert. 1931-ben a Matuska Szilveszter felrobbantotta az egyik sínszálat, melyen a Budapest-Bécs járat haladt át. A mélybe zuhanó szerelvényben 22-en lelték halálukat. Az eseményt filmvásznon is feldolgozták Merénylet és Viadukt címmel.

+ Programtipp

Digitális Vándor

Játékosan, kalandosan fedezheted fel a Kamaraerdő és Etyek közötti bringaút látnivalóit, ha letöltöd az appot. A két kis játszótársad Piszke és Csatang lesz, akik mindenre kíváncsiak, és sokat mesélnek a környékről. Töltsd le az alkalmazást!

Android letöltésIOS letöltés

Tordasi Élményfalu

Ha a cowboy-filmek a kedvenceid, itt minden álmod valóra válhat: saját westerfilmet forgathatsz. De élmények terén itt nincs vége: magaslati kalandpályán teheted próbára ügyességedet, ha van merszed, a tó fölötti kötélpályán is végigsuhanhatsz. Szabadulószobák, felnőtt és gyerek játszótér is vár itt.

Honlap

Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark

Kellemes családi délután fő programja lehet az arborétum és vadaspark. A vulkanikus kőzet nem engedte meg a hatalmas famatuzsálemek növekedését, de a fiatal erdő, a liget így is kiváló környezetet teremt a kikapcsolódáshoz. A kicsiket palánkvár várja a játszótéren, a kíváncsiakat interaktív múzeum várja. És természetesen nagyvadak testközelből.

Honlap

A túra része a Budapest-Balaton útvonalnak, amelyről készítettünk neked egy videót:

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 70 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Megközelítés BudapestGO-valTérkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds