Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységZemplén

Smaragdvölgyi kerékpártúra

By 2021.04.28.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A körtúra Sárospatakról indul, Sátoraljaújhely irányában, kellemes tempóban haladunk kerékpárúton. A város határában található egy körforgalom, ami jelzi a Kalandpark és Rudabányácska irányát. Ha további kalandokra vágysz, akkor szeretettel vár az európai színvonalú Zemplén Kalandpark, amely éppen útba esik. Itt a mászófaltól a bobpályán és libegőn keresztül, egészen az átcsúszó kötélpályáig sokféle szolgáltatást vehetsz igénybe, aktívan töltheted el a napot. Itt található Magyarország leghosszabb ülőszékes libegője, és Közép-Kelet-Európa leghosszabb bobpályája is. A Sólyom névre keresztelt kötélpályán akár 80 km/órás sebességgel száguldhatsz. Kicsik és nagyok számára egyaránt élményt nyújt a park. Sátoraljaújhelyen érdemes sétálni egyet a belvárosban. A főtéren megcsodálhatjuk a barokk stílusú városházát, a Kossuth-szobrot és a zenélő szökőkutat. Betérhetünk a Börtönmúzeumba, ahol egy tárlatvezetés keretében ismerkedhetünk a büntetésvégrehajtás történetével és fejlődésével. A várostól mindössze négy kilométerre található a Smaragdvölgy, amely tökéletes választás feltöltődésre és kirándulásra.

A tavon csónakázásra és vízi biciklizésre van lehetőség. Ezt követően Károlyfalva felé vesszük az irányt, melyen keresztül visszaérkezünk Sárospatakra, ahol érdemes meglátogatni a Rákóczi várat, a Sárospataki Képtárat és a Vártemplomot. A kis város romantikus hangulatával, a Bodrog két partján várja az ideérkezőket.

Látnivalók

Sárospataki Rákóczi-vár

A régió egyik legfontosabb látnivalója a híres vár. Képzett idegenvezetők segítségévek barangolhatunk a korhűn felújított termekben. A kiállítás a Rákóczi-korszakot mutatja be, igazi főúri hangulat, intarziás bútorok és kőfaragott kandallók várják az érdeklődőket. A múzeum mellett egy ágyúöntő műhelyt is meglátogathatunk.

Vártemplom – Sárospatak

A város legrégebbi templomában járunk, az Árpád-házi királyok idején itt egy kis kápolna állt, később ez folyamatosan bővült. A 15. században háromhajós csarnoktemplommá fejlődött. A történelem során fontos védelmi funkciója volt. Érdemes szemügyre venni a fafaragott, arannyal díszített főoltárt.

Sárospataki Nagykönyvtár

Európa legszebb könyvtárai között tartják számon a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárát. A reprezentatív teremkönyvtárat Pollack Mihály tervezte klasszicista stílusban. A tudomány számos területéről találunk itt könyveket. Az állomány a történelem során többször kárt szenvedett, de szerencsére soha nem semmisült meg teljesen. Végül 600 ezer könyv gyűlt össze. Óránként indul idegenvezetés a könyvtárban. Érdemes előre bejelentkezni.

Börtönmúzeum – Sátoraljaújhely

A múzeumban az intézmény történetéről kapunk egy átfogó képet és a büntetésvégrehajtás történeti és szakmai fejlődését is megismerhetjük. Törvényszéki dokumentumokat, régi fegyvereket, kínvallatási eszközöket és berendezett cellákat tekinthetünk meg a látogatás során.

Zsólyomkai pincesor

A város legszebb részén, zöld környezetben még a középkorban épült a pincesor. Ez Közép-Európa egyetlen olyan pincesora, ahol középen élő patak csörgedezik. A kis házak, melyek régen lakóházként is szolgáltak, valószínűleg már az 1200-as években is álltak. Szüreti időszak végén minden évben megrendezik a Zsólyomkai Nyitott Pincék rendezvényt, ahol kulturális programokkal és kitűnő borokkal várják a vendégeket.

+Programtipp

Magyar Nyelv Múzeuma

Sátoraljaújhely mellett található Széphalom, ahol Kazinczy Ferenc kertjében kapott helyet a múzeum és az emlékcsarnok. Egykor a Kazinczy család kúriája állt a mai Emlékcsarnok helyén. A nyelvújító otthonát Ybl Miklós tervezte. Itt találhatók Kazinczy művei, levelezései, kéziratai. A mellett álló múzeum rendezvényközpontként is funkcionál, a kiállítás a magyar nyelv történetét mutatja be.

Zemplén Kalandpark

Ha aktív kikapcsolódásra vágysz, itt akár egy egész napot is eltölthetsz. A hegy lábánál a libegő a középső és a felső állomásra visz, itt további szolgáltatások várnak rád: bobpálya, hófánk, kalandtúra-pályák. Az alsó szinten beltéri és kültéri mászófal központ alakult. A hegy tetejéről indul a Sólyom néven ismert átcsúszó, akár 80 km/órás sebességgel is csúszhatsz a hegyek között.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

További információk

Smaragdvölgy pihenőpark, Sátoraljaújhely

További információk

Harsányi Pincészet – Sárospatak

További információk

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 33.3 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Sárospataki Rákóczi-vár

3950 Sárospatak, Szent Erzsébet u. 19.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds