Skip to main content

Tisza-tavi bringás kaland? Tekerj bele!

Tisza-tavi bringás kaland? Tekerj bele!

Ahogy minden hithű mohamedánnak egyszer az életben el kell jutnia Mekkába, minden szlovén meg kell mássza egyszer a Triglav csúcsát, minden magyarnak egyszer körbe kéne tekernie a Tisza-tavat. Teljesen más élményt nyújt, mint a Balaton kör a strandjaival és lángosával. Itt igazán része lehetsz a természetnek – annak ellenére is, hogy ötven éve az emberi kéz hozta létre ezt a tavi paradicsomot.

Körbe, karikába

Rajtad áll, hogy egy nap alatt akarod végignyomni a 65 kilométeres körtúrát, vagy két napra elosztva jobban átadod magad a tó hangulatának. Felsorolni is hosszú lenne, hogy mennyi programlehetőség vár rád a tó körül. A Tisza-tavi Vízi Sétány, a Pákász tanösvény vagy egy kilátóhoz való beevezés biztosan megéri, hogy lezárd a parton a bringát, és megnézd más szögből is a tavat. A Poroszlói Ökocentrum pedig önmagában egy fél napos program lehet. Az út végig aszfaltos, így nagyjából nem létezik olyan drótszamár, amivel ne lehetne teljesíteni a túrát. A milliós országúti csúcsgéptől a fészerből előszedett retrobájkig mindenféle technológiával találkozol utad során. Ha semmilyen kétkerekű eszköz nem állna rendelkezésedre (vagy odaúton az autó tetejéről levitte a menetszél), Tiszafüreden a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumból biztosan tudsz kölcsönözni. A fővárosból könnyű dolgod van: a Tisza-tó expresszvonat egyenesen a célállomásra szállít téged bringáddal együtt.

Ha Poroszlóról indulsz az óramutató járásának megfelelően, az első pillanatban leesik az állad: egy külön kerékpáros hídon kelsz át a tó fölött. A 2020-ban átadott hídkomplexum nagyon látványos eleme a tájnak, és nyilván maga a táj is lenyűgöző. A hullámhíd pihenőiből szemügyre veheted a tó életét. Azt se felejtsük el, hogy nem csak látványos, de mindenekelőtt hasznos ez a híd, így nem kell az autók között lavíroznod, és kisgyerekkel is szívesen nekiindul az ember a kalandnak. Poroszló után az árvízvédelmi töltésen vezet az útvonal, így egy pillanatra sem téveszted szem elől a tavat (ami valójában állandóan folyik). Több vendéglő és bisztró vár finomabbnál finomabb halételekkel – vagy éppen csak egy limonádéval. Kerékpártámaszt, néhol szervízpontot is találsz.

A tó déli csücskére érve az ember már kellően elfárad (és leizzad), hogy ráférjen egy becsületes pancsolás. Az abádszalóki strand kicsik, nagyok igényeit egyaránt kielégíti. Továbbgurulva a tó létrejöttéért felelős építményen, a kiskörei vízerőművön haladsz át. Kiskörén érdemes megnézd más perspektívából is a tájat a Lábasház-kilátóból. Sarud is gyerekbarát stranddal vár, ha eddig ellenálltál volna a kísértésnek.

Bringás élet a körön túl

A Tisza-tavi bringás lehetőségek viszont nem érnek véget a klasszikus tókörrel. Egy kisebb körtúrát tehetsz szintén a hídtól indulva, ezúttal északra. Ide viszont olyan kerékpárral érdemes nekiindulni, ami bírja az enyhe terepet. A strandolásról itt sem kell lemondanod, Tiszabábolnánál találsz alkalmas helyet. A kalandot egy kis kompozás egészíti ki, Tiszadorogmánál szállhatsz vízre, hogy átkelj a keleti oldalra. A Göbe-erdő mellett érkezel vissza kiindulópontodra.

Ha ennél nagyobb kalandra vágysz, és a szintkülönbség sem rettent el, a Bükk lábát érintve Egerig is eljuthatsz.

  • Mindenképp jó állapotú, működőképes fékkel rendelkező kerékpárral indulj el! A bicikliszerelés csak utólag, az otthon kényelméből tűnik vicces emléknek, a napsütésben bütykölni nem olyan nagy élvezet.
  • Vigyél magaddal elég vizet! Bár elég sok helyen juthatsz folyadékhoz, a kulacsodban mindig legyen víz, hogy ne száradj ki.
  • Vigyázz a teknősökre! Nem egy alap figyelmeztetés, de a Tisza-tó körül kifejezetten fontos. A teknősfiókák a víztől távolabbi részeken kelnek ki, így nekik az első útjuk során át kell kelniük ezen a forgalmas sztrádán.

„Fotóalbum” a Tisza-tóról

Nem készítettél elég fotót a nagy bringázásban? Szerencséd van, hogy van egy film, ami mindent megmutat, ami a Tisza-tó. Ami számodra szinte láthatatlan, vízikamerák, légifelvételek mutatják meg. A Tisza-tó – Az ember alkotta paradicsom egész estés természetfilm másfél órában tárja eléd a tó kincseit, melyeket Ljasuk Dimitry mutat be. Szendőfi Balázs csodás rendezése mellett mind a négy évszakban filmezett a csapat, hogy teljes képet kaphass a Tisza-tóról. Ha nem bírod kivárni a szeptembert, látogass el egyik premier előtti vetítésünkre!

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds