Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBükk

Bükk hátán Szilvásvárad és Bél-kő között

By 2022.04.08.október 13th, 2022No Comments

Túrainfó

A szépségért meg kell szenvedni. Bár a mondást nem a kerékpártúrák ihlették, ez alkalommal magad is érezheted ennek igazságát, amikor hosszú kaptató után felérsz az Olasz-kapu sziklaáttöréséhez, és valamennyi szépségével eléd tárul a Bükk-fennsík. 

A túra elején, a Tótfalusi-völgyben még kényelmesen tekerhetsz a bringáddal, de ahogy egyre meredekebbé válik az út, egyre gyakrabban kapcsolod majd a fokozatokat. Kitartás! A Gerenna-vár aljáig illetve a Szalajka-völgy bejáratáig, az Olasz kapuig kemény a terep. Innen azonban már az útnak a jól megérdemelt, viszonylagos kényelme következik, ráadásul nem csak az út lesz könnyebb, de a bükki táj is egy nagyon barátságos arcát mutatja majd.

A Kálmán-hegyi út hegycsúcsok tövében és erdei rétek között tekereg. Húsz kilométeres tekerés után a Bél-kő látványát igazi jutalomként élheted meg. A Bükk jellegzetes hegye egykor a mészkőbányászat egyik központja volt.  A táj fölé tornyosuló sziklatömb most monumentális falként emelkedik az Eger-patak völgye fölé.  Alatta erdei környezetben áll a ciszterci apátok egykori kolostora, egy fantasztikus arányokkal rendelkező, román stílusú épület. A kőfejtő vagy a ciszterci apátság mellett rövid pihenőt, akár hangulatos pikniket is tarthatsz a visszaindulás előtt.

Látnivalók

Bél-kő

Nevét az itt élt Bél nemzetségről kapta a hegy, amely a Bükk-fennsíkot körülölelő sziklasornak, az úgynevezett „kövek vonulatának” meghatározó indító tagja. A 150 méter magas, 700 méter széles,  szinte függőleges sziklafal itthon páratlan jelenség. A bányaterület kicsit holdbéli tájnak tűnik, változatos növény- és állatvilága mégis romantikus hangulatot kölcsönöz neki.

Fokozottan védett, ritka növények

A Bél-kő környékén különleges élővilággal találkozhatsz. Az éles peremű, változatos formájú és színű sziklák tövében védett növények bújnak meg. Hazánkban egyedül itt található meg a fokozottan védett szirti pereszlény. Két másik ritka növény is előfordul errefelé: az ország csupán két másik helyéről ismert, fokozottan védett korai szegfű és az egész világon csak a Kárpát-medencében – és ott is csak hat termőhelyen – virágzó magyarföldi husáng.

A Bükk-fennsíkból félszigetszerűen kinyúló Bél-kő gerincén két növényföldrajzi körzet – a Délnyugati-Bükk és az Északi-Bükk – határa húzódik. Ennek megfelelően mindkét növényföldrajzi tartomány jellemző növényfajai megtalálhatók a mészkősziklán.

Különleges állatvilág

A hegy zoológiai értékeihez tartozik többek között a türkiz boglárka, több védett hüllőfaj, például a lábatlan gyík, az erdei sikló vagy a rézsikló. A madarak közül a legjellegzetesebb faj a bajszos sármány, a fekete harkály vagy a fokozottan védett, alkalmanként előforduló fehérhátú harkály. A Bél-kőn található föld alatti üregek, bányavágatok ideális élőhelyei több denevérfajnak.

Ciszterci apátság

A 815 méter magas Bél-kő lábánál, egy erdős-ligetes emelkedésen fakad a Háromkút forrás. Mellette található Magyarország egyetlen épségben megmaradt román stílusú ciszterci apátsági temploma, amelyet 1232-ben kezdtek el építeni egy régebbi monostor mellé, de  14. századi átépítése miatt magán hordozza a gótika jegyeit is.

+ Programtipp

Gerenna-vár

A Bükk-vidék 759 méter magas, sziklás, csonkakúp alakú csúcsára épült egykori várhoz meredek, hegyoldalba vájt lépcső vezet. A Tótfalu-völgy és a Leány-völgy közötti gerincre felérve pici fennsíkszerű „várudvar” fogad. Az erőd falai erősen pusztuló állapotuk ellenére is különleges hangulatot kölcsönöznek a helynek. Az torony romjának kiemelkedéséről remek kilátás nyílik vissza a völgy felé.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 33 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Szilvásváradon számos kijelölt, fizetős parkolóhely áll az érdeklődők rendelkezésére. A legnagyobb a Szalajka-völgy fatelep kisvasúti megállóhely szomszédságában található.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Bélkő étterem

Az étterem a település központjában található, étlapjukon többek között pizzák széles választéka szerepel.

Honlap

Sáfrány pisztráng

Érdemes kitérőt tenni a Szalajka-völgybe, a Sáfrány pisztráng halfüstöldéjébe, ahol hangulatos környezetben fogyaszthatjuk el a helyben tenyésztett halból készült ételeket.

Honlap

Szomjas Csuka étterem

A Lak-völgyi tó partján található étterem finom ételeket és a Bél-kő falára nyíló kilátást kínál.

Honlap

Szilvásvárad kerékpárkölcsönző

A Szalajka-völgy bejáratánál kerékpárok széles választéka áll rendelkezésre az érdeklődők számára, amelyekkel felfedezhetik Szilvásváradot és tágabb környékét.

Honlap

Hasonló túrák

101 szabály az élhető városért

Megjelent Jeff Speck világhírű várostervező könyve magyarul „Szűkítsük a négysávos utakat! Építsünk biciklisávokat – de jól! Ültessünk fákat szinte mindenhová!”...


This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds