KerékpárTúraútvonalBükk

Bükk hátán Szilvásvárad és Bél-kő között

By 2022.04.08.No Comments

Túrainfó

Szentes eldugott kis szegletében az épített környezet és természet kéz a kézben jár. A túra kiindulópontja a Kurca-hídnál lévő Dózsa-ház / Jupát Túrabázis. A Csongrádi úton kiépített kerékpárút vezet a Tisza folyó árvízvédelmi töltéséhez, amelyen Csongrád felé megy tovább a túra. A széles tiszai hullámtérben évszázados fűz- és nyárfamatuzsálemek, felröppenő szürke gémek, hófehér kócsagok fokozzák az idillt, miközben az út észrevétlenül átfordul a Tiszába torkolló Hármas-Körös hullámterébe. Varázslatos hangulat fogad az Antal-tavi horgásztanyánál, a Hármas-Körös gátkoronája mentén és az egykori Bökényi duzzasztóműnél. A gát egyik oldalán ártéri erdők, a másikon végeláthatatlan szántók közt tekerhetsz. Különösen szép innen a kilátás tavasszal repcevirágzáskor vagy nyár elején, amikor hullámoznak a szélben a búzatáblák.

Ha bátrabb vagy, az egykor élő vízfolyásként ismert Kurca-főcsatorna zsilippel üzemeltetett „forrását” jelentő szivattyúknál térj le a gátról, és nézd meg a környék első vasbeton vízépítési műtárgyának, az 1905-1907 között létesült bökényi vízlépcsőnek a romjait, amely az egykor Körösöket járó Bökény vontató motorhajó emlékét is őrzi. A kitérő és/vagy egy rövid pihenő után a közúthálózatot összekötő bekötőúton indulj vissza Szentesre, a 45121-es majd a 4516-os közúton.

Látnivalók

Bél-kő

Nevét az itt élt Bél nemzetségről kapta a hegy, amely a Bükk-fennsíkot körülölelő sziklasornak, az úgynevezett „kövek vonulatának” meghatározó indító tagja. A 150 méter magas, 700 méter széles,  szinte függőleges sziklafal itthon páratlan jelenség. A bányaterület kicsit holdbéli tájnak tűnik, változatos növény- és állatvilága mégis romantikus hangulatot kölcsönöz neki.

Fokozottan védett, ritka növények

A Bél-kő környékén különleges élővilággal találkozhatsz. Az éles peremű, változatos formájú és színű sziklák tövében védett növények bújnak meg. Hazánkban egyedül itt található meg a fokozottan védett szirti pereszlény. Két másik ritka növény is előfordul errefelé: az ország csupán két másik helyéről ismert, fokozottan védett korai szegfű és az egész világon csak a Kárpát-medencében – és ott is csak hat termőhelyen – virágzó magyarföldi husáng.

A Bükk-fennsíkból félszigetszerűen kinyúló Bél-kő gerincén két növényföldrajzi körzet – a Délnyugati-Bükk és az Északi-Bükk – határa húzódik. Ennek megfelelően mindkét növényföldrajzi tartomány jellemző növényfajai megtalálhatók a mészkősziklán.

Különleges állatvilág

A hegy zoológiai értékeihez tartozik többek között a türkiz boglárka, több védett hüllőfaj, például a lábatlan gyík, az erdei sikló vagy a rézsikló. A madarak közül a legjellegzetesebb faj a bajszos sármány, a fekete harkály vagy a fokozottan védett, alkalmanként előforduló fehérhátú harkály. A Bél-kőn található föld alatti üregek, bányavágatok ideális élőhelyei több denevérfajnak.

Ciszterci apátság

A 815 méter magas Bél-kő lábánál, egy erdős-ligetes emelkedésen fakad a Háromkút forrás. Mellette található Magyarország egyetlen épségben megmaradt román stílusú ciszterci apátsági temploma, amelyet 1232-ben kezdtek el építeni egy régebbi monostor mellé, de  14. századi átépítése miatt magán hordozza a gótika jegyeit is.

+ Programtipp

Gerenna-vár

A Bükk-vidék 759 méter magas, sziklás, csonkakúp alakú csúcsára épült egykori várhoz meredek, hegyoldalba vájt lépcső vezet. A Tótfalu-völgy és a Leány-völgy közötti gerincre felérve pici fennsíkszerű „várudvar” fogad. Az erőd falai erősen pusztuló állapotuk ellenére is különleges hangulatot kölcsönöznek a helynek. Az torony romjának kiemelkedéséről remek kilátás nyílik vissza a völgy felé.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 33 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Szilvásváradon számos kijelölt, fizetős parkolóhely áll az érdeklődők rendelkezésére. A legnagyobb a Szalajka-völgy fatelep kisvasúti megállóhely szomszédságában található.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Bélkő étterem

Az étterem a település központjában található, étlapjukon többek között pizzák széles választéka szerepel.

Honlap

Sáfrány pisztráng

Érdemes kitérőt tenni a Szalajka-völgybe, a Sáfrány pisztráng halfüstöldéjébe, ahol hangulatos környezetben fogyaszthatjuk el a helyben tenyésztett halból készült ételeket.

Honlap

Szomjas Csuka étterem

A Lak-völgyi tó partján található étterem finom ételeket és a Bél-kő falára nyíló kilátást kínál.

Honlap

Szilvásvárad kerékpárkölcsönző

A Szalajka-völgy bejáratánál kerékpárok széles választéka áll rendelkezésre az érdeklődők számára, amelyekkel felfedezhetik Szilvásváradot és tágabb környékét.

Honlap

Hasonló túrák