Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBükki Nemzeti ParkÉszaki-középhegységNógrádi Palócföld

Egykor izzó vulkánoktól a hűvös tengerfenékig – Kishartyáni-kőlyuk

By 2021.03.05.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Mindenki saját felelősségére induljon csak fel a barlanghoz, és kisebb gyerekekkel jelenleg nem ajánljuk ezt a túrát, mert több helyen is ki van törve a korlát.

Egykor izzó vulkánoktól a hűvös tengerfenékig – így lehetne összefoglalni azt az időutazást, amin túránk során részt veszünk. Eközben a táj hol a középkori lovagok világát, hol a 19-20. századi szénbányák munkásainak a mindennapjait idézi.

Közvetlenül az egyik egykori bánya tájsebként is bámulatosan szép látványt nyújtó gyomrának szomszédságában, a Baglyaskő-vár természetvédelmi terület szívében mintha csak a Kisherceg regényből kerülne elénk az a kis vulkán, amelyre egykor Baglyaskő várát építették. A várból ma már csak nagyon kevés látható – a természetvédelmi területen azonban kisvizes élőhelyet és egy geológiai tanösvényt is kialakított a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. Innen indulunk el a zöld Z jelzésen.

Elsőként Baglyasalját érintjük túránk során, amely egy szűk, 6 km hosszú és 100 méter mély, V alakban mélyedő völgyben helyezkedik el, amit a Baglyas-patak mélyített ki. A település a baglyaskői várhoz tartozott, a későbbiekben a somoskői uradalom része volt.

Jó szerencsét! – olvashatjuk sok helyen a térségben – s bizony a bányavidéken tényleg szükség is volt a szerencsére, hiszen soha nem lehetett tudni, hogy a bányász, aki reggel leszáll a hegyek gyomrába, vajon este élve tér-e vissza a családjához. Salgótarján környékén az 1800-as évek végén indult el a bányászat, ennek nyomaival lépten-nyomon találkozhatunk utunk során is. A területen ugyanis vándor bányászat folyt, amikor kiürült egy-egy bányatelep, új területekre húzódott át a bányászat. Ennek építészeti jelentősége is van, több helyen – így Baglyasalján – is találkozhatunk a bányászkolóniák egykori egységes épületeivel.

Tovább haladva a szintén egykori bányatelep, a Szánasalja mellett elhaladva jutunk el a Zsidó-hegyig, amely a nevét a helyi legendák szerint onnan kapta, hogy a XVIII. század második felében kiraboltak és megöltek itt egy átutazó izraelita kereskedőt. A Zsidó-hegy a Duna és a Tisza vízgyűjtő területének választóvonala is.

Innen már a zöld Z+ jelzésen érünk el a kishartyáni Kőlyuk-oldalig. Az ekörül található 12 hektáros területen számos védett növény- és állatfaj él, amelyekről a Kőlyuk-oldal közelében információs táblákon olvashatunk.

A kőlyuk oldal egy 30 millió éves időutazásra csábít – ilyen idős ugyanis az a tengeri üledék, amely a hatalmas, 30-40 méteres kőzetfalat alkotja. Ha figyelmes vagy, a világosabb, lazább szerkezetű rétegekben akár cápafogakat is találhatsz. A több emelet magasságú homokkő falban alakult ki az az üreg, amelyek egykor remeték lakhelyéül, illetve a török időkben a keresztény lakosság búvóhelyéül is szolgált.

A kőlyukhoz meredek lépcsőkön lehet feljutni. Mielőtt nekiindulnánk, érdemes megpihenni a közvetlenül a fal előtt kialakított pihenőhelyen, ahol tájékoztató táblákon olvashatunk a térség geológiai értékeiről. A területet villanypásztor védi, a kapukon keresztül lehet átjutni. A barlanghoz keskeny, helyenként magas lépcsőkből álló lépcsősor vezet. A barlang egy 6-szor 5 méteres előtérből és 3 teremből áll. Az előtér szolgált tűzrakóhelynek is. A legnagyobb termet egykor hálóként használták, 6 m hosszú és 2 m széles. A másik, 5 méter hosszú terem, amelynek a szélessége csak 1,5 méter, egykor raktárként funkcionált, míg a középső helyiség volt az előszoba.

Látnivalók

Földalatti bányamúzeum

Az egykori József-aknában alakították ki azt a földalatti múzeumot, amely a salgótarjáni szénbányászatnak állít emléket. A bányába ma is csak sisakban lehet leereszkedni, a hegy gyomrába érve pedig megismerkedhetünk az egykori bányászok munkájával és eszközeivel. Nem klasszikus múzeum ez vitrinekkel és kiállított tárgyakkal, a bánya mindennapjait életnagyságú, az egyes tevékenységeket bemutató viaszbabák és a korabeli bányászok egykori eszközei idézik meg, a tárlatvezetéseken pedig izgalmas történeteken keresztül ismerhetjük meg ezt a földalatti világot.

Baglyaskő Vár Látogatóközpont

A Baglyaskő-vár Látogatóközpont a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelési központja. A körülkerített természetvédelmi terület szívében megcsodálhatóak a középkori Baglyaskő vár még megmaradt romjai. A várat a tatárjárás után a Kacsics család építtette, de jelentős történelmi szerepe sosem volt. A területen a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2020-ban egy szabadtéri játszóteret és archeoparkot alakított ki, a várrom szomszédágában megtekinthető az ásatási terület is. A látogatóközpontban kiállítás mutatja be a vár történetét.

Sóshartyán – Jódaqua forrás

A magyar vízbázisok között létezik egy világszinten egyedülállóan magas jódkoncentrációval rendelkező hely, amelynek kútja a kishartyáni kőlyuktól alig 15 percnyi sétára található. A forrásra az 1710-es években találtak rá, s a korai leírások szerint már ekkor gyógyerőt tulajdonítottak neki. A Nógrádikum címet is elnyert Jódaqua-kút vizét már több mint 70 éve használják a gyógyászatban.

+ Programtipp

Novohrad-Nógrád Geopark

A Novohrad-Nógrád Geopark teli van geoturisztikai élménylehetőségekkel és páratlan földtörténeti értékekkel, amelyek időről időre visszacsábítanak a térségbe.

További információkTérkép

Kazári riolittufa

Kazár a maga bájos palóc épületeivel önmagában is vonzerő, az egykori parasztházakban ma kézműves programok és múzeumok várják az érdeklődőket. A világon is egyedülálló ugyanakkor a település határában található az a geológiai képződmény, amelyhez a település szívéből egy meredekebb útvonalon, vagy a település határától a piros jelzést követve lehet eljutni. Európában ezen kívül csak Törökországban, Kappadókiában tartanak számon hasonlót és a világon is alig több mint hat helyen. A miocén vulkánosság során, feltehetően mintegy 20 millió évvel ezelőtt, a Mátra vulkáni kitöréseinek nyomán keletkezett ez a kb. egy hektáros terület, amelynek fehér, könnyen málló talajfelszínét a víz eróziós munkája formálta, benne bonyolultan ágazó árkokat szabdalva, közöttük kúpokat, gerinceket képezve. A páratlan látvány önmagában is több órás időtöltést jelenthet, a képződmény keletkezését a Novohrad-Nógrád Geopark táblái magyarázzák.

Térkép

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 11 km
Időigény: 3.5 óra

Megközelítés

Autóval Salgótarján belvárosából Ipolytarnóc irányába kell fordulni, a város határában található a Baglyaskő Vár Látogatóközpont, amely mellett tágas parkoló található.

Amennyiben valaki vonattal vagy busszal érkezik, érdemes egy sétát tenni Salgótarján belvárosában, ahol az egykori bányász és kohász kolóniák lakásai mellett a Földalatti bányamúzeumot és a Dornyai Múzeumot is érdemes felfedezni. Innen kb. 15 perces séta a Baglyaskő Vár Látogatóközpont.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Salgótarján Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds