Skip to main content
VízitúraTúraútvonalAlföldFelső-Tisza vidék és Nyírség

A vadregényes Öreg-Túr – könnyű kenuzás a tekergő folyócskán

By 2020.06.03.március 26th, 2024No Comments

Túrainfo

Kölcse hangulatos falucskájában nem csak egyedi alakú haranglábat találunk – a település szélén kanyarog a vadregényes Öreg-Túr. A Túr ideális terep kezdő vízitúrázóknak és családoknak, hiszen a folyó keskeny és szelíd, sodrása alig van. Magyarország egyik „legbiztonságosabb” folyócskája, amelynél ráadásul valóban megtapasztalhatjuk a természet közelségét. Itt bárki megszeretheti a vízitúrázást.

Az evangélikus templom mellett, egy hangulatos öbölben tesszük vízre a hajókat, majd a galériaerdők árnyékában evezünk a lassú folyású folyón. Útközben néha bedőlt fák alatt kell átbújnunk. A tekergő folyó minden egyes kanyarulata újabb és újabb természeti szépségekkel kecsegtet, míg fel nem bukkanunk Túristvándi határában. Innen még egyórányi evezés vár ránk az ipari műemléknek számító vízimalomig, ahol megnézhetjük a gyönyörű faépületet. Ha a túrát kétnaposra tervezzük, akkor akár Sonkádról, a Kisbukótól is indulhatunk. Kölcsén és Túristvándiban is találunk vendégházakat, Túristvándiban pedig kempinget és éttermet is.

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: vízitúra
Táv: 9 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Kölcse, evangélikus templom, parkoló

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Öreg-Túr

A Túr a Tisza egyik, Romániában eredő mellékfolyója, amely a román–ukrán–magyar hármas határnál lép be az országunkba. A vízzel borított holtágakban gazdag növény- és állatvilág tenyészik, apró foltokban hol galériaerdők, hol hatalmas szilfák köszönnek ránk. Bedőlt faóriások, alámosott partszakaszok, hínárosok övezik a lassan csordogáló folyót. Az Öreg-Túr megszámlálhatatlanul sok apró kanyarral pillanatok alatt változtatja az arcát, ugyanakkor a környékbeli kedves falvak az időtlenség nyugalmával fogadják a látogatót.

Református templom, Kölcse:

A község református temploma a 15. században épült. Az egykori település legmagasabban fekvő, egyben legrégebben beépített területe a templom környéke volt, amelyet régen erdők, mocsarak vettek körül. Évszázadokon keresztül ide temetkeztek. Az egyhajós templom a 15. század második felében téglából és terméskőből épült román stílusban. A nyolcszög alakú szentély egykor csúcsíves boltozatú lehetett.

A Felső-Tisza-vidék jellegzetes épületei a fa harangtornyok. A kölcsei templom előtt álló, 1791-ben készített fa harangtorony annyiban különleges, hogy alul a szoknya alatti rész teljesen zárt, míg a galéria fölé ritkaságnak számító, nyolcszögletű sisakalj borul.

Túristvándi vízimalom:

A 18. században épült, ma is működőképes vízimalom ipartörténeti műemlék. A Túr folyóra épült, fából épített, zsindellyel fedett épületben ma malomtörténeti kiállítás működik. A malom különlegessége, hogy alulcsapós vízkerekei vannak, ami azt jelenti, hogy a legtöbb korabeli vízimalommal ellentétben itt a víz nem felülről folyik a lapátokra, hanem a folyó sodrása alulról hajtja meg a kerekeket.

További információk

+ Programtipp

Nemzetközi Molnártalálkozó:

A túristvándi vízimalom udvarán évente rendezik meg a Nemzetközi Molnártalálkozót. A hagyományőrző fesztivál meglátogatása nagy élmény. Az eseményt János-nap környékére időzítik, mivel a régi mesterségek hagyományai közül a vízimolnárok Nepomuki Szent János napjához fűződő ünnepsége a legismertebb. Nepomuki Szent János a 18. század óta az utak, hidak és vizek, vízen járók patrónusa.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Vidám Delfin, Tiszabecs

A vadregényes Öreg Túr vagy a legendás Felső-Tisza tett vízitúrákhoz kínálnak felszerelésbérlést, szállítást és szakvezetést egyaránt.
Tovább a kölcsönzőhöz

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Vásárosnamény Tourinform

Fodor Vízitúrák

A családi vízitúrák specialistája, kis-, és nagygyerekes családoknak, kezdőknek is.

Honlap

Nagy Hód Vízitúra

Vízitúra szervezés, kenu és kerékpár bérbeadás, szálláshely szolgáltatás, akár étkezéssel is.

honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds