Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységMátra és Cserhát

Kerékpárral a Sasbércre

By 2022.11.17.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A számos műemléknek, például a Szent István király templomnak, a Simonyi-kastélynak és a 17. századi Jánossy-kastélynak is otthont adó Cserhátsurányból indulj el közúton, Cserháthaláp érintésével Terény irányába! A faluban megtekintheted az Orsósmagnó múzeum egyedülálló gyűjteményét. További érdekesség a Hunnia csipkemúzeum, amit szintén érdemes lehet megtekinteni. Szükség is van erre a pihenőre, hogy rákészülhess a hosszú és kitartó kaptatóra, ami a Sasbérc csúcsáig vár. A közútról a Szanda felé vezető úton, Kiskérpuszta felé térj le! A jó minőségű, viszont meredeken emelkedő erdei út egészen biztosan megizzaszt, amit a 469 méter magas hegytetőre épült kilátótorony melletti tisztáson lepihenve heverhetsz ki. A kilátó csak hétvégén és ünnepnapokon tart nyitva, így túrádat ehhez igazodva érdemes időzíteni, mert a fentről nyíló kilátást kár lenne kihagyni! A vadászházból átalakított kilátóból a Cserhát vadregényes, erdős dombjai és völgyei tárulnak a szemed elé, igazi mesebeli táj! Erdők, települések és festői mezők váltakoznak majd Bokor és kutasó irányában, miközben a dombról völgybe gurulsz, majd újra felfelé tekersz. A Kutasó utáni utolsó emelkedőtől viszont már csak egy kellemes gurulás vár a túra végéig, ahogy Herencsény érintésével gurulsz be Cserhátsurányba.

Látnivalók

Cserhátsurány temploma és kastélyai

Cserhátsurányban egy dombtetőn áll a Szent István király templom, melynek eredete a középkorba, a gótika korába nyúlik vissza. A templomot 1934-ben bővítették, ekkor kapott T alakot, ma gyakorlatilag az eredeti, középkori templom alkotja az új templom szentélyét.

A Jánossy-kastély egy korábbi erőd helyén épült reneszánsz-barokk stílusban a 17. század elején. Jelenleg magántulajdonban van, így csak kívülről megtekinthető. A XVIII. századi Simonyi-kastély ugyancsak kizárólag kívülről tekinthető meg.

Orsósmagnó múzeum

A múzeumban sok érdekes dolgot megtudhatsz az orsósmagnókról és az analóg hangrögzítés történetéről az Edison-féle fonográftól a szalagos stúdiómagnókig. A kiállítási anyag a megnyitás óta folyamatosan bővül, jelenleg csaknem ötszáz működő készülék tekinthető meg, melyek a világ 21 országából származnak. A világ legnagyobb orsósmagnó gyűjteménye nemcsak az eszközöket mutatja be, de olyan zenéket is, amelyek korhűen mutatják be ezek működését.

Hunnia csipkemúzeum

A csipkemúzeum szinte teljeskörűen bemutatja a magyar csipkefajtákat, a technikákat, eszközöket (melyeket a vendégek meg is tanulhatnak), valamint a családi értéknek számító Hunnia csipkét.

Sasbérci kilátó

A kizárólag hétvégén nyitva tartó kilátó akár gyalogosan, akár kerékpárral megközelíthető. A mesebeli kinézetű, bajor stílusban épült, eredetileg vadászháznak használt kilátó teraszáról körbepillantva a Cserhát erdős vidékében gyönyörködhetsz. A kilátó megközelíthető Szanda, Bokor, Terény és Buják irányából is.

+ Programtipp

Szanda vára

A Cserhát egyik 500 méter felé emelkedő vulkáni csúcsán, a Szanda-hegyen állnak a középkori erősség csekély romjai. A tatárjárás után épített vár sokszor cserélt gazdát, a török végvári harcokban is több csatározás helyszíne volt. Az erődítményt a 16. században rombolták le, azóta omladoznak falai. A legjobb állapotban az öregtorony 8 méteres falcsonkja maradt meg. A Várhegyre azonban elsősorban nem a romok, hanem a varázslatos körpanoráma miatt érdemes felkapaszkodni!

Buják vára

Buják várának romjai az erdőben bújnak meg, egy hegy tetején, ahova csak jelöletlen ösvény vezet. A meglepő nagyságú romok elől a hegyet az elmúlt évszázadokban a természet szép lassan visszafoglalta, a falcsonkokat sűrűn szövik át a futónövények. A tatárjáráskor épült várat 1552-ben a török foglalta el, uralmuk emlékét egy mecset maradványa őrzi a falak között. A bástyák tetejéről szép kilátás nyílik a környező erdőkre.

Becskei sztúpa

A 2008-ban felavatott, kisméretű sztúpa meglepően jól olvad bele a cserháti tájba. A sztúpát a Gyémánt Út buddhista közösség építette a Becske melletti dombon, a közösség életében még ma is fontos szerepet játszik – többek között meditációs programoknak, kurzusoknak ad helyet. A Csiga-hegy tetején álló építményt a Petőfi Sándor utcából, rövid szerpentinösvényen közelítheted meg.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 37.3 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Terény elérhető közúton vagy buszjárattal

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds