Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlKőszegi-hegység

Erdei bringatúra a Kőszegi-hegység forrásaihoz

By 2023.03.21.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A túra a 713 méter magasságban eredő Hörmann-forrástól indul, melynek közelében lévő tágas parkolóban otthagyhatod az autód. Szintén innen vezet a gyalogút az Írottkő-kilátóhoz is. Bringázás előtt a forrásból nyugodtan megtöltheted kulacsodat. A túra végig jó minőségű, aszfaltos és erdei murvás úton, teljes hosszában a forgalom elől elzárt szakaszon halad. Különösen idilli, hogy szinte végig erdei lombkorona öleli körbe utadat, olyan, mintha álomvilágba csöppentél volna. Határtalan nyugalom és az erdő mindenkor aktív élővilága vesz körbe a túra során. A szintkülönbség jelentős, és az útvonal eleve magasan fekszik, ezért a réteges öltözet hasznos lehet a túra alatt. A Hörmann-forrás után következő célpontod a Stájer-házi Erdészeti Erdei Iskola, mely múzeumként és szálláshelyként is funkcionál, továbbá tanösvényt is találsz a közelében. Néhány kilométerrel odébb már a Vörös-kereszt csomópontnál jársz, ahonnan erdei murvás úton először a Zeiger-nyereghez jutsz, majd innen folyamatos lejtőn érsz el a Hétforráshoz, a Kőszegi-hegység vízfolyamban leggazdagabb forrásához. A Hétforrástól aszfaltos úton a Kincs Pihenőt célzod meg, majd a néhai Síházat, ahonnan egyirányú útszakasz vezet egészen a velemi elágazásig. Innen alig 2 kilométer múlva eljutsz a Szent Vid-kápolna parkolójához, érdemes hát egy rövid kitérőt tenned a már a bronzkorban is komoly jelentőséggel bíró templomig. Utadat később folytatva, az aszfaltos, emelkedő szakaszon még körülbelül 2 kilométert kell megtenned, és visszaérsz kiindulópontodhoz, a Hörmann-forráshoz.

Látnivalók

Hörmann-forrás

A 713 méter magasan fakadó Hörmann-forrás a Kőszegi-hegység legmagasabban fekvő forrása. Eredeti neve Csarmas kútja volt, innen ered a Csarmas-patak is. A XVIII. században kapta mai nevét Kőszeg tragikus sorsú várnagyáról, Hörmann Mihályról, aki 1620 őszén titokban beengedte a kőszegi várba a Bethlen Gábor oldalán álló felkelőket, amiért a császári csapatok később bosszút álltak. A legenda szerint a várnagy a Csarmas-kútnál található barlangba menekült, azonban itt is megtalálták és elevenen megnyúzták.

Stájer-házi Erdészeti Erdei Iskola, Múzeum és Arborétum

A Stájer-házak a Kőszegi-hegység szívében, Mária Terézia 1770-es erdőtörvényének kiadása után, a szakszerű erdőgazdálkodás megkezdésére behívott erdészek számára épültek. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. 2002-ben alakította ki erdészeti erdei iskoláját és múzeumát a 250 éves Stájer-házakban. Az egykori gazdasági épület helyén szálláshely nyílt, míg a területen álló negyedik építmény egy részben fedett (esőbeálló) teraszt alakítottak ki, amely mellett tűzrakóhely is található, ahol bográcsozhatsz vagy szalonnát süthetsz, ha úgy tartja kedved. A házak közelében közel háromhektáros arborétum terül el, amit akár vezetett túrán is bebarangolhatsz.

Hétforrás

A jelenlegi forrásfoglalás a millennium évében készült, ekkor nevezték el a hét magyar vezérről. A kristálytiszta, meglehetősen hideg vizű forrás régi elnevezése Várkuta, Óvárkút. A Hétforrás látta el tehát vízzel a pár száz méterrel fölötte magasodó egykori Óvárat, mai nevén Óház-kilátót. A Hétforrás ma esőbeállóval, pihenőhelyekkel várja a látogatókat. Emellett az Írottkő Natúrparkért Egyesület itt tartja minden év júliusában egyik legnépszerűbb programját, a zenés Hétforrás Piknik zero waste rendezvényt.

Szent Vid-kápolna

A kápolnát a Szent Vid-hegy legmagasabb pontján találod. A kápolna melletti lépcsősoron egy terasszal lejjebb ereszkedhetsz, ahonnan jól látható az egykori teraszrendszer. Később kelta központ volt, a Római Birodalom idejében innen védhették azt a vízvezetékrendszert, amely az egykori Savariát, a mai Szombathelyt látta el vízzel. A 9. században építették itt az első keresztény templomot Szent Vitus tiszteletére. Az Árpád-korban sánccal körülvett vár állt itt templommal, a vártorony romjait ma is láthatod a mai Szent Vid-kápolna előtt. A 18. századtól a környékbeliek búcsújáróhelyként is látogatják.

+ Programtipp

Kőszegi Kisvonat – erdei kirándulás a Kőszegi-hegységben és Kőszeghegyalján

Látogasd meg a Szabó hegyet, Borha forrást, Szent Vid Kápolnát, illetve a Cáki pincesort a Kőszegi Kisvonattal!

A Kőszegen hamar közkedveltté vált kisvonat új élményeket tartogat, melyen könnyen utazva juthatsz el a Kőszegi-hegység legszebb helyeire.

Hétforrás Piknik – zero waste rendezvény

Minden év júliusában, gyönyörű erdei környezetben, kellemes fúvósmuzsika mellett, a Hétforrásnál tartja Hétforrás Piknik fantázianevű programját az Írottkő Natúrparkért Egyesület. Az utóbbi években már hulladékmentes rendezvényen kézműves foglalkozások, borkóstoló, játékos vetélkedő, vezetett túra, szemléletformáló események és előadások gazdagítják a programfelhozatalt. A környezettudatosság jegyében Kőszegről meghatározott időpontokban busszal, vagy egyénileg, gyalog, illetve kerékpárral érkeznek a résztvevők a helyszínre.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 24 km
Időigény: 2.5 óra

Megközelítés

A bringatúra Velem felett, a Kőszegi-hegység legmagasabban eredő forrásától, a Hörmann-forrástól indul.

Kőszeg, Hörmann-forrás

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Tourinform

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Honlap

Kőszegi Kerékpáros Egyesület – KKE AlpokCycles

 

Honlap

Írottkő Natúrparkért Egyesület

Honlap

Stájer-házi Erdészeti Erdei Iskola, erdei szálláshely

Honlap

Kőszegi Kisvonat

Facebook

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds