Skip to main content
VízitúraTúraútvonalAlföldKörös-vidék

A Fekete-Körös csodája

By 2022.02.23.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ez a vízitúra a Körösök Völgyének koronaékszere! A vízi kaland Sarkad-Kopolyánál indul, a Fekete-Körös a Mályvádi-erdő mellett kanyarog, néhol feltűnhet egy-egy dámszarvas vagy holló is. Állj meg egy kis pihenőre a Gyula–Városerdő üdülőkörzetnél, amely természetes homokos szabadstrandjával és erdei iskolájával a környező települések lakóinak kedvelt pihenőhelye. Néhány kilométer múlva eléred Szanazugot, ahol a Fehér-Körös a Fekete-Körössel találkozik. Itt kiépített szabadstrandok, kikötő, étterem és szállás várja az utazókat. Egy hamisítatlan folyóparti felfrissülés után visszfuvarral térhetsz vissza Kopolyára.

A Fekete-Körös az egyik leghangulatosabb tájképi környezettel rendelkező folyója az egész vízrendszernek. A mintegy 20,5 kilométeres hazai szakaszának több mint húsz kanyarívét végig a Mályvádi erdő feketéllő tömbje szegélyezi.

Sarkad településnél a folyó 180 fokot fordul, ahol a parton az egykor méltán nevezetes sarkadi cukorgyár szivattyúháza áll őrt a bal partban.

Pihenőt Gyula–Városerdő üdülőkörzetnél tarthatunk, amely homokos szabadstrandjával, erdei iskolájával, a környező települések lakóinak közkedvelt „menedéke”.

Néhány kilométer múlva elérjük Szanazugot, a Fehér-Körössel való találkozási pontot, ahol már komolyabb infrastruktúrával – kiépített szabadstrandokkal, kikötői-, éttermi- és szállásszolgáltatással – találkozhatunk. Itt egy felüdítő folyóparti fürdőzéssel , pihenéssel zárhatjuk túránkat.

Látnivalók

Mályvádi erdő

A Fekete-Körös bal partját kísérő Mályvád Békés megye legnagyobb fás területe. Több ezres egyedszámmal itt található az ország egyik legnagyobb dámvadállománya. Egy halk erdei séta keretében az erdő többi lakójával, rókával, borzzal, hollóval is találkozhatunk. Az erdőben található hazánk ezredik védett területe, a bányaréti őstölgyes is.

Sámson vár

Szanazug közelében a Sarkad-Remetei-erdőben található a Sámson vár rekonstruált kaputornya, ahová jelzett gyalogos túraútvonal visz. Az egykoron itt állt Árpád-kori földvárnak a legenda szerint egy Sámson nevű táltos volt a lakója, akinek kedvesét a törökök kergették halálba. Sámsont a bosszú élete végéig vezérelte és a megölt törökök kincsét kedvesének vársánc alatt lévő sírja köré ásta, halmozta.

+ Programtipp

Dobozi kastélypark

A Szanazugtól néhány kilométerre lévő 3,7 hektáros dobozi kastélypark minden évszakban gyönyörű. A gróf Wenckheim Dénes által építtetett neoromán stílusú Szent Kereszt kápolna és kripta az egyetlen eredeti szépségében és berendezésében fennmaradt épületegyüttese az 1700-as évektől kezdődő kastélykorszaknak.

Dobozi református templom

Igazán impozáns látványt nyújt a több száz éves fák közül kimagasló, barokk stílusban épült református templom. Berendezése kézi faragású tölgyfa, 1912-ben készített orgonája pedig műemléki védelem alatt áll.

Széchy Tamás Emlékház

A dobozi születésű sportedző legenda ebben a házban töltötte gyermekkorát, édesanyja volt a postahivatal vezetője. Az emlékházban kaptak helyet az úszópápa személyes tárgyai egy állandó kiállításnak adva ezzel lehetőséget.

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: vízitúra
Táv: 12 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Sarkadot Békéscsabán Gyulán keresztül a 44-es fút mentén majd alsórendű úton közelíthetjük meg.

Oda: Budapesttől Békéscsabáig vonattal vagy menetrend szerinti távolsági buszjárattal, Békéscsabáról Sarkadig menetrend szerinti távolsági buszjárattal.

Vissza: Szanazugtól Békéscsabáig menetrend szerinti távolsági buszjárattal, Békéscsabáról Budapestig vonattal vagy menetrend szerinti távolsági buszjárattal.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Túrabarátok

A Túrabarátok csapata 2017 óta foglalkozik gyalog-, vízi- és kerékpáros túrák szervezésével határon innen és túl.

Honlap

Békési Szilvapálinka Centrum

A bemutatóhelyen közel 100 féle pálinka kóstolható, továbbá konferenciák, összejövetelek, kulturális rendezvények és szakmai továbbképzések tarthatók.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds