Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBalaton környékeBalaton-felvidék

A Tihanyi-félsziget és a felvidék országúton

By 2021.07.09.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

44 kilométeres kerékpáros túrakör, amely végig aszfaltozott útburkolaton halad, bejárva a Tihanyi-félsziget környékét, érintve a Balaton-felvidék egyedülálló látványosságait. Alacsony forgalmú, javarészt kiváló minőségű közutakon, valamint kerékpárutakon haladunk.

Tihany és Balatonfüred a Balaton-felvidék egyik leglátogatottabb térsége, nem véletlenül. Szűk területen belül rendkívül változatos a táj: vízpart, strandhangulat, Belső tó a szürke marhákkal, kevésbé forgalmas falusi környezet, dombos vidék szőlőkkel, a hangulatos vászolyi forrás és csodás panorámát adó kilátók, pincék. Kerékpártúránkat érdemes az utószezonra tervezni, egészen október elejéig ideális a hőmérséklet. Tavaszhoz képest kisebb a csapadék valószínűsége, a napsütésben csodálatosak az őszi növényzet színei. Csúcsszezonban Tihany és Füred környékén csak óvatos tempóban közlekedhetünk, a kerékpárúton is csúcsforgalom van.

A 44 kilométeres kör úgy lett megrajzolva, hogy tetszés szerint rövidíthető, kiegészíthető bármilyen irányba. Sportos országúti tekerésre is alkalmas, de túrakerékpárral egész napos kirándulás is kerekedhet belőle a rengeteg érintett látványosságnak köszönhetően. A teljes távot tekintve csak Vászoly előtt van egy 1 kilométer hosszú meredekebb emelkedő, egyébként lankásabb dombokra kell csak számítani, nincs szükség kiemelkedően jó kondícióra a teljesítéshez. Ellenben aki sportosabb élményre vágyik, Tótvázsony és Vöröstó felé, vagy Dörgicsétől is hosszabbíthat a Mencshely-Zánka irányba. Rövidítésre Pécselyen vagy Vászolyon is van lehetőség, vagy akár a tihanyi kör is kihagyható.

Megközelíthetőség szempontjából azokra is gondoltunk, akik vasúttal érkeznek, ezért Aszófőn jelöltük ki a kezdő és végpontot. Innen a Tihanyi-félsziget irányába kezdhetjük a túrát kerékpárúton, kellemes bemelegítést jelenthet a jobbra felkanyarodó lankás emelkedő, melyen hamarosan elérjük a félsziget központját. Ha korán indulunk, akár reggelizhetünk is Tihanyban, vagy körbenézhetünk, temérdek a látnivaló. Korai indulás esetén talán még nagy forgalomra sem kell számítani.

A reggeli órákban a Kotyogós Kávéteraszt ajánljuk a Belső tó sarkához közel. A mi itinerünk szerint, ahol balra fordítana a GPS a part felé, egy utcával előbb, az Aranyház utcán kell lefordulni a kávézóhoz jobbra. Ha nem annyira korán kezdjük a túrát, nyilván nem szabad kihagyni a kiváló tihanyi fagyizókat. Ilyen a vintázs hangulatú Levendula (Kossuth Lajus u. 31.), és még a Levendulánál is szebb hátteret ad és hasonlóan remek fagyit kínál az Erzsike Fagyizó (Pisky sétány 7.).

Miután lekanyarodtunk a szerpetinten a partra, hamarosan újra bringaútra váltunk, és jobb oldalunkon a Balatonban gyönyörködve egészen Füredig haladunk rajta. A nyári szezonban ez a szakasz rendkívül forgalmas, ne itt próbálgassuk a maximális sebességünket. Érezzük át inkább a nyüzsgő tóparti hangulatot, bő 5 kilométeren keresztül. Elérve a füredi kempinget a körforgalomnál a dombok felé fordulunk és teljesen más jellegű lesz a környezet.

Bár a körforgalom után feltűnik egy kerékpárút-szerű valami a járdával egy felületen, a könnyebb és biztonságosabb haladás érdekében mégis az úttesten haladást javasoljuk. A GPS-t követve néhány kereszteződés, valamint egy jobb-bal kombináció után elérjük a Vázsonyi utat, melyen Balatonszőlős irányába tekerünk majd felfelé. Még mielőtt elhagynánk Balatonfüredet, ha szeretnénk igazán szép panorámában gyönyörködni, tegyünk jobbra egy 200 méteres kitérőt a régi zsidó temetőhöz.

Balatonszőlőst elérve – ha esetleg itt éheznénk meg – ajánljuk a Szőlősi Kocsmát a Fő utcában. A nem túl feltűnő épület kitűnő konyhát és borokat takar. Balatonszőlőst balra fordulva, Pécsely felé hagyjuk el, és nagyon szép, dimbes-dombos úton tekerünk tovább. Vászoly előtt vár ránk a túra legnehezebb emelkedője, egy nagyjából egy kilométeres, 10% meredekségű szakasz. A folyamatosan impozáns látvány kárpótol az erőfeszítésekért, ne felejtsünk el időnként hátra nézni!

Vászoly nevezetessége a Szent Jakab forrás, amit semmiképpen ne hagyjunk ki. Itt kellemes hangulatban pihenhetünk a kis tó partján erre kialakított padokon, megtölthetjük a kulacsunkat a Szent Jakab kútból. Vize a legenda szerint gyógyító hatású, a tábla szerint azonban nem iható. Előbbi valószínűleg csak mendemonda, utóbbi csak azt jelzi, hogy hivatalosan nem bevizsgált forrásvíz. Mivel a kút vizét a környező mészkőhegyekből fakadó források vize táplálja, tökéletesen tiszta. Ebédre is van itt lehetőség, közvetlenül a forrás fölött a Kuti-Kerti Kisvendéglő egész Vászolyt tekintve a legjobb választás.

Vászolyt elhagyva lényegében az utolsó emelkedő következik, de ez már eltörpül az előző meredekhez képest. Dörgicsére már lejtőn gurulunk be, a jobbkanyar bevétele előtt érdemes lassítani kicsit, ha túlságosan felgyorsultunk volna. A falu végén balra szép balatoni panorámát kínál a Boldogasszony templomrom, padokkal, mezővel. Országúti bringával kicst „offroad” a megközelítés, de érdemes bevállalni azt a pár száz métert. Érdekes látnivaló az autós múzeum is.

Dörgicse után folytatódik a lejtmenet és ha eddig esetleg elfáradtunk, a Tó látványa kárpótol majd a következő 2-3 kilométeren. Balatonakaliba érünk le, ahol több lehetőségünk is akad frissítésre, mielőtt tovább mennénk a part menti bringaúton. Ez a kerékpárút-szakasz is forgalmas szezonban, de nem olyan vészes, mint a Tihany-Füred közötti rész, itt már főleg túrázókkal találkozhatunk, akik biztonságosabban kezelik a bringát.

Balatonudvarin és Örvényesen keresztül érkezünk vissza Aszófőre, jobbra néha felbukkan a Balaton csíkja. Örvényesen a Malommúzeum miatt érdemes megállni, ez hazánk legősibb, a XI. századból származó vízimalma, mely máig működőképes. 1211-ben a tihanyi apátság birtokainak összeírásakor már feljegyezték. A malom épületét a XVIII. században építették át utoljára. Aszófő felé, a bringaút mellett van „kevésbé kulturális” látványosság is, biztosan vannak, akik lelkesedni fognak az előre beállított levendulás fényképezési lehetőségekért…

Aszófő környékén a túrát záró lakomához javasoljuk az Aszófői Halsütőt (a bringaút túloldalán van még a sajkodi leágazás előtt), sokféle sült halból és egyéb frissensültből válogathatunk. A gourmet-élményre vágyók pedig térjenek be Sajkod „bejáratánál” az Apáti Étterembe, ahol csúcsszezonban érdemes előre foglalni asztalt. A megfáradt lábakat pedig a sajkodi strandon áztathatjuk ki, ha szabad még a délutánunk.

Látnivalók

Tihany

Szűk területen koncentrálódik 1000 évnyi történelem. A Tihanyi Bencés Apátság és a Barátlakások maradandó kulturális élményt jelentenek, majd felsétálhatunk a Echo-dombra kipróbálni, hogy valóban működik-e a legendás Tihanyi-visszhang. A belső tó környéke remek hely egy kis lazuláshoz és érdemes betérni itt a Levendula Ház Látogatóközpontba is. Kis túlzással minden lila és visszaköszön a több évszázados múltra visszatekintő levendulatermesztés kultúrája.

Balatonfüred

Az északi part legnépszerűbb üdülőhelyén adja magát kiegészítő programként a strandolás, vitorlázás és ami bringával is kényelmesen befutható: egy jó fagylaltozás. A Bagamériben (Kisfaludy u. 2.) és a Bergmann Cukrászdában (Zsigmond u. 1.) biztosan nem csalódunk majd. Ha számít a tóparti környezet az egyik legismertebb Korzó Fagyizót (Zákonyi utca 4.) ajánljuk, ha pedig távolabbra is elkalandozunk, az Arácsi Cukrászda (Arácsi út 132.) is jó választás.

+ Programtipp

Gyalogtúra az Őrtorony kilátóhoz

Rendkívül látványos, ugyanakkor rövid, gyorsan abszolválható gyalogtúra, ha Sajkod, vagy a 71-es tihanyi leágazásánál lévő parkoló felől felsétálunk az Őrtorony-kilátóhoz. Az Apáti templomtól felfelé haladva már a sárga jelzésű turistaösvényről is gyönyörű kilátás nyílik a sziklák közül, a kilátó pedig a Balaton egyik legszebb panorámáját kínálja.

Adatok

Országrész: Balaton környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 44 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Aszófő vonattal

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds