Skip to main content

Túrainfó

Nagy Gáspár Kossuth-díjas költő Vas vármegye délkeleti csücskében, a Vasi-Hegyhát apró falucskájában, a pár száz fős Bérbaltaváron született, majd halála után a szomszédos Nagytilajban temették el. A májusi születésű költő emlékére minden évben emléktúrát szerveznek tavasszal. A túrára szép számmal szoktak érkeznek kirándulók az ország minden területéről.

Vasvárról indulva megtekintheted a központban található Művelődési Központot, mely a nagyszerű költőről kapta a nevét. Oszkó és Olaszfa irányába kell haladnod, míg el nem éred az olaszfai szőlőhegyet. Érdemes megpihenned a hegytetőn és vetni egy pillantást a csodálatos tájra, mely magával ragad. A szőlőhegyen keresztül, a Nagytilaji-patak mentén visz az utad, ahol különböző védett virágokat figyelhetsz meg, például lila és fehér virágú őszikikericset, kakasmandikót, leánykökörcsint, csillagvirágot és kankalint. Ezután elérsz egészen a falu központjáig, ahol megtekintheted a Szent Márton tiszteletére 1882-ben emelt templomot, valamint az ún. Balogh-fát is, mely egy közel 700 esztendős szelídgesztenyefa, de ne feledkezz meg az 1888-ban felállított kőkeresztről sem! A temetőhöz érve, Nagy Gáspár versét olvasva emlékezhetsz a költőre itt, ahol végső nyughelyre talált.

Látnivalók

Hegypásztor Birtok, Oszkó

Érdemes kilátogatni az oszkói szőlőhegyre, ahol természet és nyugalom fogad. A kihelyezett táblák segítségével megismerheted a régen virágzó kisparaszti szőlőművelést, melynek több száz éves tradíciója van a környéken. Az őshonos gyümölcsfajták mellett a régi és az új szőlőültetvény bemutatásával, tanösvénnyel, erdei iskolás programokkal, lovaskocsis hegybejárással, kézműves foglalkozásokkal és borkóstolóval vár a Hegypásztor Birtok.

+ Programtipp

Jeli Arborétum

Európa egyik legszebb arborétumát Dr. Ambrózy-Migazzi István gróf hozta létre. Az igazi növénykülönlegességek mellett gazdag állatvilággal is találkozhatsz a kertben. A rododendronjairól híres varázskert immár lombkorona-tanösvénnyel is várja a látogatóit. A Koponyás-patak völgyében, az erdészek által kialakított tájövezetek részen a látnivalók a világ 10 különböző erdőrészletét ismerhetik meg, ahol többek között számos mamutfenyő található, illetve a japán erdőfolt bambuszokkal.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 22 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Vasvár személyautóval a 8-as főúton vagy a 74-es úton közelíthető meg, emellett vonattal akár Szombathely, akár Zalaegerszeg irányából könnyen elérhető.

Kiindulási Pont: Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény, 9800 Vasvár, Kossuth út 1.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Vasvári Termelői Piac

Vasváron minden szerda reggel termelői piac várja a látogatókat, ahol a környék kistermelői különféle kézműves portékákat, élelmiszereket és dekorációs termékeket kínálnak a vásárlóknak.

Castello Bisztró

Honlap

Vindő Étterem

Honlap

Vaskapu Fogadó

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds