Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységZemplén

Irány Zemplén legmagasabb pontja

By 2022.05.20.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A túra Magyarország legészakibb településéről, Füzérről indul. 2008-ban a várhegy elnyerte a Magyarország természeti csodája címet, sőt 2020-ban az Év Turisztikai Attrakciója címért folyó versenyben a második helyezést érte el. Füzér várára feltekintve szinte elérhetetlen magasságnak tűnik, de a túra csúcspontjára érve meglepő szemszögből láthatod majd. Elhelyezkedése miatt nehéz volt megtámadni, ennek köszönhetően királyi értékeket őriztek benne. Az alsóvár előretolt védelmi szerepeket látott el, a felsővár szolgált lakóhelyként. Leghíresebb és leglátványosabb része a kétszintes várkápolna.

Innen indul a túra Zemplén legmagasabb pontjára, a Kis- és Nagy-Milicre. Ahogy egyre magasabbra haladsz, a fák néha kitekintést engednek, hogy megpillantsd Pusztafalu házait. Az első kilátópont a Kakas-bércen van, amely 733 méter magasságával ideális, szép pihenőhely. Miután erőd visszatért, egy rövid szakaszon meredekebb kaptató vár rád, de megéri felkapaszkodni a Kis-Milic csúcsára. A Károlyi- kilátóból lenyűgöző a panoráma, a távolban a sátoraljaújhelyi Magas-hegy csúcsa is látszik. A Nagy-Milic pedig a zöldhatáron haladva pár száz méter múlva bukkan elő. Mivel magas fák veszik körül ezt a kis tisztást, így a Kis-Milichez képest kevésbé látványos. Ez a pont éppen Szlovákia és Magyarország határán áll. Lászlótanya irányába ereszkedj vissza a Bodó-rétig, ahonnan már Kassa lakóházai és gyárai is látszanak a távolból, hiszen légvonalban alig 20 kilométerre van innen Szlovákia második legnagyobb városa. Az erdőből kilépve ismét a magasba nyújtózkodó várral találod szembe magad, majd visszaérsz Füzérre.

Látnivalók

Nagy-Milic

Ismerős lehet a Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozatból, hiszen innen, az Országos Kéktúra egykori keleti végpontjáról indult el Rockenbauer Pál vezetésével 1979-ben a forgatócsoport. A csúcson kőoszlopot találsz, amely pont a határon áll.

Károlyi-kilátó

A 16,8 méter magas torony tartószerkezete rétegelt fenyőből készült. A magasból tiszta időben megcsodálhatod a Zemplén hullámzó vonulatait, és szinte a tájba olvad a füzéri vár. Évekig a Károlyi család birtokában állt a terület, így nekik tisztelegve róluk nevezték el a kilátót is.

Füzér vára

Vulkáni eredetű, 170 méter magas kúpon áll Magyarország egyik legjobb állapotban lévő középkori vára. Tárlatvezetés során ismerheted meg a vár történelmét, melynek fontos része, hogy a Szent Koronát egy éven át itt őrizték. A Várkápolnában a csodálatosan helyrehozott csillagháló-boltozatban gyönyörködhetsz, a parkolóba visszatérve pedig ki ne hagyd a Fehérlófia ősi mondájához kapcsolódó játszóparkot.

+ Programtipp

Hollóházi Porcelánmúzeum

A múzeumban láthatók a tárgyi és írásos emlékeket nézhetsz meg arról, hogyan jöttek létre 1777-től napjainkig a porcelángyár szebbnél szebb tárgyai. Szász Endre festőművész porcelánalkotásai is kiemelkedő helyen szerepelnek, valamint az első magyarországi Forma 1 versenyek Nagydíjai is.

Hollóházi Szent László katolikus templom

Az 1967-ben épült templom három darab, sátorszerű betonháromszögből áll. Egy finn templom adta az ihletet hozzá. A stációkat Kovács Margit Kossuth-díjas magyar kerámiaművész, érdemes és kiváló művész, a Krisztus-corpust Somogyi József Kossuth-díjas szobrászművész, míg a porcelán táblaképet a Munkácsy Mihály-díjas Szász Endre készítette.

Kormos-Bába tanösvény

A pusztafalui körút hossza 13 kilométer, amely mentén 10 állomáson változatos kőzettani érdekességekről, a hegyvidéki növény- és állatvilágról olvashatsz információkat.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 12.9 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Autóval: Az M30-as autópályán Hidasnémetig, onnan pedig a Hollóháza felé vezető úton, Füzérig. Vagy a 37-es főúton Sátoraljaújhely irányába haladva, Pálháza után érkezel meg Füzérre.

Vonattal: A Budapest-Sátoraljaújhely között közlekedő vonattal a végállomásig. Onnan naponta több buszjárat indul Füzérre.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Nagy-Milic Natúrpark Látogató Központ és Várgondnokság

A látogatóközpontban a vár és a település történetét, a környék természeti és kulturális értékeit, hagyományait mutatják be.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds