Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

Túra az ezüsthársak mentén

By 2023.02.07.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A túra Mozsgóról indul, a Dél-Zselic egyik kedves kis településéről. A kirándulás előtt érdemes megnézned a különleges hangulatú és atmoszférájú mozsgói Biedermann-kápolnát, amely 2021-ben teljes felújításon esett át, azóta koncertek, esküvők helyszínéül szolgál. Előzetes bejelentkezés szükséges! A túra a Művelődési Központtól indul, innen kelj át a Porovica-patakon, majd a Szentkút-forrás után kelet felé indul az út. Ez már az Ezüsthárs tanösvény útvonala, amely az út menti ezüsthárserdőkről kapta a nevét. A tanösvény Almáskeresztúrra érve a László-forrásnál ér véget, ami egy kellemes pihenőhely is egyben.

A falu végén lévő Kaba Farmon a tulajdonosok nagy szeretettel és elhivatottsággal nevelik az állataikat, itt előzetes bejelentkezéssel kecskesajtot és tejet is kóstolhatsz. Tovább haladva több magasles is útba esik, érdemes felmásznod és gyönyörködnöd a zselici tájban, a szelíd dombokban és a sűrű erdőkben. Hamarosan a Zsibóti-szőlőhegyre érsz, ahol előzetes bejelentkezés után a helyi pincészetekben bort is kóstolhatsz. Ezen a hegyen már a rómaiak korában is szőlőt termesztettek, napjainkban a terület a Pécsi borvidékhez tartozik. Vörös- és fehérborokat is készítenek itt, és az egyik helyi borászat a gyöngyözőbortrend úttörője volt. Innen a szőlőhegyen át érsz vissza a kiindulópontra.

Látnivalók

Mozsgó – Biedermann-kápolna

A Biedermann-kastély parkjában álló családi kripta és kápolna Lechner Ödön tanítványa, Kirsten Ágoston tervei alapján épült 1906-ban. A terméskőből és téglából álló épület néhány eleme (oszlopok, párkányok, ajtók és ablakkeretek) carrarai márványból készült, míg kapuja bronzborítású, és a szentély feletti toronyban haranggal is büszkélkedett. 2021-ben teljes felújításon és restauráláson esett át az épület, így napjainkban régi pompájában látható. Koncerteket, kiállításokat és esküvőket is gyakran tartanak itt.

+ Programtipp

Szigetvári vár

A szigetvári az egyik leghíresebb magyar vár, 1566-os ostroma csaknem mindenki által ismert, hiszen Zrínyi Miklós 2500 katonájával ekkor állította meg Szulejmán szultán százezres seregét. A várat napjainkban is Zrínyi Miklós hősi harcának kultuszhelyeként tartják számon.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 15 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Szigetvártól 10 km-re északra, a 67-es főútról letérve könnyen eljuthatsz Mozsgóra autóval. Parkolni a Művelődési Központ környékén tudsz. Szigetvárról közvetlen buszjáratok is indulnak, 30 perces menetidővel.

Kiindulási pont: 7932 Mozsgó, Mátyás király utca 2. Művelődési Központ

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Ebner Pincészet és Panzió

A pincészet a Szigetvár fölé magasodó mozsgói szőlőhegyen található. Egyszerre természetközeli, nyugodt szálláshely távol a város zajától, és 13 hektáron elterülő pincészet, melynek szőlőiből sok-sok érmet begyűjtő, kellemes zamatú, minőségi borok kerülnek palackba. A borokat természetesen meg is lehet kóstolni.

Honlap

Kaba Farm

A Mecsek és a Zselic között elhelyezkedő, festői szépségű Almáskeresztúron található a Kaba család natúrfarmja. A természetes életmódot követve nevelik farmjukon a kecskéket, a mangalicákat és más jószágokat is. A kecsketejből különböző ízesítésű sajtokat, míg a mangalicából finomságokat készítenek. Előzetes bejelentkezéssel látogatókat is fogadnak.

Facebook

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds