Skip to main content

Túrainfó

A kedves nyelvtörőt mindenki ismeri – „Az ibafai papnak fapipája van…” -, de kevesen tudják, hogy Ibafán tényleg van egy pipamúzeum, ahol 8 országból sok-sok különleges pipát tekinthetsz meg. Innen indul a túra az Irtás-hegy felé, keleti irányban a piros jelzésen. Ha időd engedi, tehetsz egy 3 kilométeres kitérőt Gyűrűfűre dél felé, a híres ökofaluba. A kitérőhöz egy darabig még maradj a piros jelzésen, majd térj le róla, és enyhén délnyugati irányba haladva el is éred Gyűrűfűt. A falu lakói önfenntartó módon, környezetbarát és természetközeli életvitelt folytatnak, de van itt lovarda és vendégház, illetve egy kecskefarm is. A falu egy nagyon szép völgy két oldalán terül el, árad belőle a béke és a nyugalom. Amerre a szem ellát, csak erdők és mezők váltakoznak egymással.

A kitérő után ugyanúgy a sárga négyzet jelzésen folytasd az utat, amely észak felé kanyarodik. A Lápsi-erdő és a Lápsi-hegy mellett haladsz el, közben már a kék négyzet jelzésen gyalogolsz nyugati irányban. Errefelé gyakori a nagy kócsag, a szürke és a vörös gém, ezenkívül récék, nádi és parti madarak több faja is költ a területen, mivel az út mellett egy vizenyős-lápos rész található. A Szokol-hegy 248 méteres dombján magaslesek állnak, érdemes felmászni és távcsővel a vízi madarakat kémlelni. Innen hamarosan eléred a horváthertelendi elágazást, ahol délnek fordulva a kék jelzésen mész tovább. Hamarosan visszatérsz a kezdőpontra, Ibafára, ahol újra megtöltheted a kulacsodat.

Látnivalók

Ibafa – Pipamúzeum

Ibafán a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből 1968 óta látható dohányzástörténeti kiállítás, nyolc ország szebbnél szebb pipáival. Jelenleg teljes felújítás alatt áll a múzeum, amely új helyszínen, korszerű, témájában is kibővített tárlattal várja majd a látogatókat. Az új múzeum 2022 végén nyílik meg.

Gyűrűfű – Ökofalu

Gyűrűfű a Baranya megyei Ibafa településrésze 1974 óta. Az egykori község elnéptelenedett, majd ökofaluként éledt újjá. A múlt század kilencvenes éveiben hozta létre egy maroknyi makacs és lelkes úttörő, akik a semmiből értéket teremtettek. Jelenleg a villamos áramon kívül nem használnak más energiaforrást, azt is többnyire napelem segítségével termelik. Napjainkban a számos itt lakó család mellett vendégház, lovastábor és kecskefarm is működik a faluban.

+ Programtipp

Almamellék – Almamelléki Erdei Vasút

Az Almamelléki Erdei Vasút a Zselic dombjai között működik, egyike a hazai 600 mm nyomtávú személyszállító kisvasutaknak. Almamellékről indulva a vonat a nádasokkal szegélyezett halastavak mellett halad el, majd fordul a sasréti erdők irányába. Utazás közben gyönyörködhetsz a jellegzetes, lankásan dombos, békés zselici tájban. Sasréten az erdei iskola, az ősbükkös és végül a vadászkastély előtt elhaladva érkezel meg a végállomásra. A vonatozás mintegy 25-30 percet vesz igénybe.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 10 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Ibafára tömegközlekedéssel is könnyen eljuthatsz, Szigetvárról közvetlen buszjáratok indulnak, kb. 40 perces menetidővel. Autóval a 67-es úttól 15 percre van, a falu központjában könnyen le tudsz parkolni.

Kiindulópont: Szigetvár buszpályaudvar, 7900 Szigetvár, Istvánffy M. utca 28.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Ibafa – Megálló vegyesbolt

A falu egyetlen kis kocsmája és egyben boltja, a szomjas vándoroknak jó betérő lehet.

Cím: 7935 Ibafa, Zrínyi Miklós u. 5.

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds