Skip to main content
KerékpárTúraútvonalAlföldTisza-tó és Hortobágy

Poroszlótól az Egri Csillagok hegyes világába

By 2022.03.02.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Poroszlóról a Bükk lábának szőlődombjai felé vezető túra átvisz a madárvilággal tarkított pusztából a hegyek birodalmába. A Tisza-tó közelsége miatt érdemes megfontolni, hogy ezt a túrát összekösd-e egy tókerülő bringázással is.

A túra Poroszlóról, a Tisza-tó egyik legnagyobb településéről indul. Strand természetesen van, de valószínűleg inkább az ökocentrumról ismerős a település a legtöbb idelátogatónak. Aki még nem járt itt, annak mindenképpen érdemes beilleszteni ezt is a túrába, kiegészítő programként.

A túra során végig az 1-es táblát kell majd követned. Fontos információ, hogy közkutakban, vízvételi lehetőségekben nem bővelkedik a térség, így érdemes teli kulacsokkal útra kelned. Borsod megyébe áttérve az út minősége kissé leromlik, de nem vészes. Borsodivánka határában lesz egy szuper kis kecskesajtos bódé, ahol érdemes megkóstolnod majd a finom helyben készült sajtokat. Borsodivánka után a következő település Négyes, ahol balra, Szentistván felé kell továbbhaladni.

Innen már lassú emelkedős útra számíts, egészen Egerig. Szentistván a három matyó település egyike. A helyi Művelődési ház működtet egy Tájházat is a településen, amit időszakosan meg is lehet tekinteni.

A túra következő állomása Mezőkövesd, ami Eger mellett a legnagyobb város a túraútvonalon. Itt, ha belefér a napodba egy nagyobb pihenő, a fürdőt mindenképpen érdemes kipróbálnod. Mezőkövesd után pedig egyre jobban átalakul a táj: egyre több dombot kell megmászni, a búzamezőket pedig szép lassan szőlődombok váltják fel.

A következő településen, Bogácson is van egy termálfürdő, és a település északi határában egy szép horgásztó is található az út mentén, ahonnan jó kilátás nyílik a Bükk domborulataira. Bogács után már komolyabb emelkedők jönnek, a dombok leküzdésével nem csak Heves megyébe térsz vissza, de Noszvajjal rögtön a Bükki borvidékbe is belecsöppensz. A borospincék mellett itt a barlanglakásokat is érdemes még megnézni.

Noszvaj után jön egy nagyjából két kilométeres komolyabb emelkedő, amire érdemes fejben előre felkészülnöd. Ha feljutottál, akkor innen már egy kellemes lejtmenet következik, egészen Egerig,  túránk végállomásáig Nagyon sok látnivaló van ebben a csodás városban. A sétálóövezetes központból könnyen elérhető a Minaret, a vár, a Csillagászati és a Gárdonyi Géza Múzeum, valamint a Török Fürdő is. Érdemes eleve úgy indulni, hogy ezek megtekintését belekalkuláljuk a túra végébe, így igazán emlékezetes programban lehet részünk a tekerés mellett.

Aki szereti a kerékpáros kihívásokat, annak ajánlott ezt a túrát összekötni egy Tisza-tó kerüléssel is.

A túraleírás a Flowcycle közreműködésével készült.

Látnivalók

Poroszló, Ökocentrum

Az Ökocentrumban megismerheted a Tisza-tó teljes élővilágát, és itt van Európa legnagyobb édesvízű akváriuma is. Ha autóval érkeznél Poroszlóra, kerékpárt is kölcsönözhetsz itt. Csónakos túrák is indulnak közvetlenül a kerékpárút mellől a Tisza-tavi madárrezervátumba, ahol hazánk legszebb madárfajait nézheted meg természetes közegükben.

Mezőkövesd, Zsóry Gyógy- és Strandfürdő

A fürdő gyógyvize az átlag 15,5 mg/l szulfidion-tartalmával az első Magyarország kénes gyógyvizei között. A 11 hektáros, gyönyörűen parkosított fürdő 22 medencével rendelkezik. Az egész évben nyitva tartó fedett fürdőben három különböző hőfokú gyógymedence, szaunavilág, élményfürdő-uszoda komplexum és gyógyászati részleg vár, ha megpihennél.

Bogács termálfürdő, horgásztó

A bogácsi termálfürdő kénes gyógyvizét főként a mozgásszervi és keringési problémák megelőzésére és kezelésére ajánlják. A gyógyvizes medencék mellett fedett élmény- és gyermekmedencék, csúszdapark, valamint különféle szaunák is megtalálhatóak a komplexumban. A Hoór-völgye víztározó egy mesterséges tó Mezőkövesd határában, a bogácsi út mentén. Kiváló horgászási lehetőséget biztosít, és csodaszép kilátás nyílik innen a Bükkre is.

Noszvaj, barlanglakások

A puha kőzetbe vájt otthonok első generációja a falu szolgálatában dolgozó napszámosok nevéhez köthető.  A felbecsülhetetlen értékű kulturális örökséget 1997-ben karolta fel egy helyi művésztelep. Fáradságos munkájuknak köszönhetően a barlanglakások falai új életre keltek, és ma már nemzetközi művészeti táborok színtereként is funkcionálnak.

+ Programtipp

Eger, Minaret

Egykor a 40 méter magas minaret teraszáról a müezzin hívta imára napi ötször a híveket. Különlegessége, hogy a török uralom idejéről ez az egy minaret maradt fenn az utókor számára.

Egri vár

Az Egri vár az egyik legmeghatározóbb építménye a magyar történelemnek és kultúrának. A vár Eger fölé magasodó falai igazi történelmi utazást ígérnek a látogatóknak. A várban számos kiállítás is megtekinthető.

Gárdonyi Géza emlékmúzeum, Eger

Az Gárdonyi Géza emlékmúzeum 1897 és 1922 között az író otthona volt, itt írta az Egri csillagokat is.

Varázstorony, Eger

A kiállításon Hell Miksa bécsi királyi csillagász hagyatékából származó, különböző működésű tükrös és lencsés távcsövek, kvadránsok, napórák, valamint línea meridionális (délvonal) láthatóak. A csillagászat iránt érdeklődőknek kifejezetten ajánlott program.

Török Fürdő, Eger

A Török Fürdő még a 17. század elején épült. Az azóta többször felújított épület magas színvonalú wellness- és gyógyászati szolgáltatásokkal várja a pihenni vágyókat. Érdekessége, hogy a fürdő kupoláját 200 000 darab aranyozott mozaikkal burkolták.

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 61 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Poroszló, református templom

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds