Skip to main content
KerékpárTúraútvonalFertő-Hanság Nemzeti ParkÉszaki-középhegységBükk

Élő földrajz óra a Szarvaskő-tanösvényen

By 2021.06.18.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A település központjából induló, 7,5 km hosszúságú körúton földtani érdekességekkel, tenger alatti vulkáni kitörések bazaltjában, és az egykori tengerfenék üledékeiben gyönyörködhetünk, de természetesen a Szarvaskői várrom sem marad ki a látnivalók sorából.

A tanösvény a falu központjából délnyugat felé vezető vízmosás mellett haladó úton indul. A vízmosás feltárásai a Keselyű-bérc és a Majoroldal bazalt vonulatai között az üledékes környezet jura korú palaösszletébe engednek bepillantást. Az üdülőtelep szélén egy felújított gémeskutat láthatunk, amely az Egerből Kassára vezető egykori országút egyik pihenő- és itatóhelyét jelzi. Az üdülőtelepen átvezető út mentén található a tanösvény első állomása, mely a területen lévő legfiatalabb kőzetet mutatja be.

A Szarvaskőtől délre kijelölt körút érinti a Hegyes-kő-dűlő miocén kagylós homok-feltárását, a Denevér-tárót (wehrlit-test) és a Tó-bérci kőfejtőt. Ez utóbbi földtani bemutatóhely ismertetőtáblája a mintegy 166 millió évvel ezelőtt, a középső-jurában keletkezett mélytengeri üledék összletbe nyomult gabbró-intrúziót mutatja be. Sajnos a Denevér-táró bejárata beomlott, így jelenleg nem látogatható.

A 6., 7., 8. és 9. állomáspontok az Eger-patak szurdokvölgyének jellegzetes kőzet-feltárásait (agyagpala, diabáz, mélytengeri párnaláva) mutatják be, a 10. állomás a 13. században épült szarvaskői várból nyíló panorámára hívja fel a figyelmet. A 11. állomás ismertetőtáblája az Akasztó-hegy szilikát sziklagyepének élővilágát szemlélteti.

Látnivalók

Szarvaskői várrom

A feljegyzések szerint 13. században épült vár egykoron Eger elővára volt, de ma már csak kilátópontként funkcionál, ugyanis maga az épület az évszázadok során teljesen erodálódott. Arra viszont kiválóan alkalmas, hogy gyönyörködhessünk a panorámában, ráadásul a helyszín bármikor szabadon látogatható.

Szarvaskői kilátó

Egy telefonos átjátszótorony körül alakították ki ezt a kilátót, amelyről a várrommal átellenes irányban csodálhatjuk meg a környéket.

+ Programtipp

Eger

Heves megye székhelye, Gárdonyi Géza híres regényének egyik fő helyszínes számos kulturális és gasztronómiai érdekességgel vár. Eger látnivalói önmagukban is megérnek egy napos látogatást.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 7.6 km
Időigény: 1.5 óra

Megközelítés

Budapestről a Puskás Ferenc stadiontól Volánbusszal kb 2,5 óra. Ugyanez autóval 1 óra 40 perc.

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds