Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDél-DunántúlŐrség és Vendvidék

Szertúra Őriszentpéteren

By 2020.07.29.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

Túránk Őriszentpéter legfontosabb nevezetességeihez kalauzol el. Nem látogatjuk végig a kisváros összes szerét, ez sokkal több időt igényelne, de bepillantást kapunk a hely hangulatába, megérezhetjük a helyiek vendégszeretetét. Az Országos Kéktúra útvonalát, illetve a Szertúra Őriszentpéteren táblák jelöléseit követve az Árpád-kori Szent Péter-templom mellett haladunk el. Térjünk le az útról, csodáljuk meg kívül-belül a templomot és a középkori téglaégetőt. Utunkra visszatérve a Csörgőalma gyümölcsöskertbe is betérhetünk. 

Keserűszer következik, ahol egy régi sökfás temetőt találunk. A sökfa az őrségi reformátusoknak állított fejfát jelenti. Keserűszer bájos portái mentén végigsétálva a rétekkel, kaszálókkal szegélyezett Zala, vagyis őrségiesen szólva a Szala patak völgyébe érünk.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának Keserűszeri Vendégháza mellett haladunk tovább, majd a dombon lévő erdőn átsétálva Őriszentpéter Galambszer településrészéhez érkezünk, ahol egy óriási rét fogad bennünket. Láthatóvá válik ismét a település határa. Galambszeren, majd Égésszeren végigsétálva megnézhetjük a Szikszay Edit Helytörténeti Gyűjteményt, vagy betérhetünk a református templomba. A városközpontban felfedezhetjük az Őrségi Vadászati Kiállítás gazdag gyűjteményét is. Kiindulópontunkra visszaindulva térjünk be a Natura 2000 Látogatóközpontba, ahol az Őrségi Nemzeti Parkról kapunk átfogó képet; igazán hasznos, remek kiállítás vár ránk az épület falai között. 

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 6 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Őriszentpéter, Templomszer, Harmatfű Erdei Iskola

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Szent Péter-templom, Őriszentpéter

Az Árpád-korból származó, román stílusú templom 1230 körül épülhetett, majd a 14–15. században gótikus stílusban kibővítették. A török korban erődítménnyé alakították: bástyákkal, kettős sánccal és árokkal vették körül. Ekkortájt a magyar földesurak a megerősített udvarházakba, várakba telepített hajdúkkal próbálták megakadályozni a törökök fosztogatását. A kis váracskák, az úgynevezett „castellumok” közül az őriszentpéteri templomerőd volt a legjelentősebb. Nem messze tőle, a domb aljában áll a középkori téglaégető, ahol a templom erődítéséhez szükséges téglákat égették ki.

Csörgőalma gyümölcsöskert, Őriszentpéter

Az Őrségi Nemzeti Park Csörgőalma gyümölcsöskertjében azokat az ősi, őrségi, vendvidéki, hetési gyümölcsfajtákat mutatják be, amelyek permetezés, vegyszerezés nélkül is szépen teremnek, jól ellenállnak az időjárás szeszélyeinek, és ízletes, zamatos gyümölcsöt érlelnek. A gyümölcsöskert az Árpád-kori templom mellett található.

Szikszay Edit Helytörténeti Gyűjtemény, Őriszentpéter

A helyi művelődési ház és könyvtár tetőterében berendezett kiállítás archív fotók és jellegzetes őrségi tárgyak segítségével mutatja be a hajdanán itt élt emberek mindennapjait és az Őrség történetét.

Őrségi Vadászati Kiállítás, Őriszentpéter

Gömbös Mátyás vadászmester korábban Magyarszombatfán kiállított vadászati gyűjteménye 2020-tól Őriszentpéteren tekinthető meg. A kiállításon láthatók kapitális szarvasagancsok, vadkanagyarak és más trófeák.

Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és Natura 2000 Látogatóközpont, Őriszentpéter

A látogatóközpont emeletén modern, látványos kiállítás mutatja be az Őrség természeti értékeit, felnagyított makettek és interaktív játékok segítségével.

Korongozás Őriszentpéteren

Az őrségi sovány, agyagos talaj a mezőgazdaságnak nem kedvezett ugyan, de lehetővé tette a helyi fazekasmesterség felvirágzását. Még ma is élnek errefelé gerencsérmesterek, érdemes elmenni a műhelyükbe: nemcsak vásárolhatunk a termékeikből, de akár ki is próbálhatjuk a korongozást. Róka Lajosné és Zsohár Balázs portáját keressük Őriszentpéteren.

+ Programtipp

Rezgőnyár tanösvény, Őriszentpéter

A Harmatfű Erdei Iskola épülete mellett található rövidke, 400 méteres tanösvény az erdő kialakulását, az erdőszegély, a fasorok jelentőségét, az odúlakó madarakat és a jellegzetes őrségi „tóka” élővilágát mutatja be.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Őrség Tourinform

Hasonló túrák

No Content Available

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds