Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBudapest és környékeBudapest környékePilis

Duna-parti kalandok Budapest közelében

By 2023.02.02.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Egész napos, élményekben és látnivalókban gazdag kerékpártúra áll előtted! Az óbudai Szentlélek tértől induló kiépített bringaúton indulj a Római-part irányába, észak felé. Végig a Duna vonalát követve tekersz, javarészt közvetlen a folyó partján, balkéz felől az utolsó házakat is elhagyva hatalmas mezők, ártéri erdők szegélyezik utad. Szentendrére érkezve utad a Duna-korzón vezet végig, ami a festők városának dobogó szíve: éttermek, galériák és templomok izgalmas kavalkádja mellett haladsz el. Hamarosan eléred a Határcsárda mögül induló kompot, amivel átjuthatsz a Szentendrei-szigetre. A szigetet átszelheted egy nyílegyenes úton, míg újra a Duna partjára nem érkezel, ahol délnek kanyarodva, Szigetmonostor mentén, a töltésen jutsz el a következő kompjáratig: ezzel ismét kelj át a folyón! Dunakeszin újra kiépített kerékpárút simul kerekeid alá, amin dél felé haladva menj a Megyeri hídig, majd kanyarodj fel a hídra és kerekezz át a pesti oldalra! A Lupa-sziget mellett ismét dél felé tarts, és tedd meg az utolsó kilométereket a kiindulási pontig.

Látnivalók

Lupa-tó

Budapest és Budakalász között találjuk a gyönyörű Lupa-tavat, melynek létrejöttében kiemelkedő szerepet játszott a sóderbányászat. A hatalmas és mély tó sokáig tiltott gyümölcs volt az idelátogató fürdőzők számára, de az elmúlt években népszerű strand- és vendéglátó-komplexum épült ide.

Szentendre belvárosa

Szentendre településének története egészen az ókorig nyúlik vissza, nem meglepő tehát, hogy a belvárost uraló Templomdomb és a rajta álló Keresztelő Szent János-plébániatemplom keletkezése a 13. századra datálódik. Zegzugos utcái, kicsiny házai elbűvölő hangulatot árasztanak, így a csodaszép város méltán népszerű úti cél a turisták körében. A Szamár-dombról fantasztikus kilátás nyílik a Dunára, érdemes az oda vezető lépcsősorokat is megmászni!

+ Programtipp

Szentendrei Skanzen

A Visegrádi-hegység lábánál elterülő Szabadtéri Néprajzi Múzeumban úgy fogod érezni magad, mintha időutazáson lennél! A Magyarország tájegységeit falvakként bemutató épületek együttesei között térben és időben is elkalandozhatsz, mert a 18. századtól egészen a 20. századig megismerheted az itt élő emberek építészeti szokásait és életmódját. Az egész családnak garantált aktív kikapcsolódás.

Madárlátta tanösvény, Dubakeszi

A 2016 óta látogatható tanösvény a környék vadvilágát, itt élő és vándormadárfajait, illetve halfajait igyekszik bemutatni. Interaktív táblákkal, feladatokkal találkozhatsz, ha végigsétálsz a tanösvényen, mely 2022-ben újult meg. QR-kódok segítségével az itt élő madarak hangjait is meghallgathatod! Az út végén, mely egy óra alatt végigjárható, madaras tematikájú játszóvár várja a gyerekeket.

Leányfalu Termálfürdő

Télen és nyáron egyaránt az 1000 méter mélyről nyert termálvíz adja a Duna-part mellé épült strand vonzerejét. Hatalmas, ősfákkal teli parkja a nyári hónapokban oltalmat ad a nap sugarai elől, míg két, állandóan meleg vizű medencéje télen is élményteli kikapcsolódást nyújt. Hétvégen éjszakai fürdőzésre is van lehetőség, ilyenkor éjfélig várják a különleges kalandra vágyókat!

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 48.6 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

A kiindulópont tömegközlekedéssel (HÉV, villamos, busz) megközelíthető. P+R parkoló 50 méterre található.

1033 Budapest, Szentlélek tér

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds