Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységBükk

Út a kőtengerbe

By 2022.04.04.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Bélapátfalva Egertől északra az Eger-patak völgyében fekszik, a Bél-kő hegy aljában, amelyet a Nyugat-Bükk kapujának is szoktak nevezni. A magaslat, amelyet Szabó Magda író „homlokát ráncoló” hegyként emleget, büszkén húzódik a település fölött, meghatározva a hely hangulatát. Fehér mészkősziklái százmillió évvel ezelőtt keletkeztek, az egykor itt hullámzó tenger hagyta hátra. A Bél-kő a hazai cementgyártás egyik fő helyszíne volt, és éppen a bányászatnak köszöntheti a mai, lépcsőzetes sziklás arculatát.

Bélapátfalváról az Országos Kéktúrát kövesd, egészen a ciszterci monostorig. A Béli apátságot II. Kilit püspök alapította 1232-ben a ciszterci szerzeteseknek. 1241-ben IV. Béla király seregei a tatárok elől menekülve az apátságnál vették fel a küzdelmet az őket üldöző tatárokkal. Az impozáns templom és kolostor romjait elhagyva térj rá a Bél-kői tanösvényre, ez vezet majd a kőfejtőhöz. A kanyargós szerpentinen felérve, a 815 m magasan fekvő kilátóból beláthatod a teljes bányaudvart, ami holdbéli tájat idéz. A túra a sárga háromszögön folytatódik, majd belefut a sárga Jubileumi körtúrába, és ismét az Országos Kéktúrába. A második világháborús katonasírok után, a piros kereszt jelzés a Lóczy-forráshoz vezet. Itt töltsd meg a kulacsodat, mielőtt visszatérnél Bélapátfalvára.

Látnivalók

Gesztenyés kiállítóház

Helytörténeti kiállítás mutatja be a hagyományos paraszti szobabelsőt, illetve a régi használati tárgyakat, viseleteket. Az ipartörténeti tárlat pedig a Bélapátfalván 1835 – 1927 között működő keménycserépgyár méltán híres termékeiből ad válogatást.

Bélapátfalvai Ciszterci Apátság

Magyarország egyetlen épségben megmaradt középkori ciszterci apátsági templomát 1232-ben alapították. Falai között mintha megállt volna az idő, a korabeli nyugalmat sugallja kőfalaival, oszlopaival, íves ablakaival. Az apátság mellett a valamikori ciszterci monostor romjai fekszenek, ahol a látogatók térkép és hanganyag segítségével ismerhetik meg a cellák, helyiségek történetét.

Bél-kő-hegy tanösvény

Az 5 kilométer hosszú, 7 állomásra felfűzött tanösvény bejárásához, az ismertető táblák megtekintéséhez 2-3 óra szükséges. Bélkő környékének kultúrtörténetét, a hegy földtani felépítését, növénytársulásait és a sziklagyepek védett növény – és állatvilágát is bemutatja ez a komplex-típusú tanösvény.

+ Programtipp

Gyári tó (Lak-völgyi tó)

Magyarország egyik legmagasabban lévő tava, 350 méteren fekszik a tengerszint felett. A Bükk-hegység egyik sávjában völgyzáró gát építésével, a Laczkó patak felduzzasztásával hozták létre, az erdőhatár és a patakvölgyek között. a 20. század elején. A népszerű horgászközpontot nyáron a kijelölt fürdőhelyeken strandolók is lelkesen látogatják. A horgászás és a fürdőzés mellett szalonnát sütni, bográcsozni és kempingezni is lehet.

„Gilitka”-kápolna

Az apró, 1750-ben épült, műemlékvédelem alá tartozó római katolikus Szent Anna kápolna a Gilitka-patakról kapta helyi elnevezését. Az épület melletti rét kiépített pihenőpadjaival ideális helyszín a piknikezéshez.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 13.8 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Autódat a Ciszterci apátság melletti parkolóban (Apátság út), vagy a Lak-völgyi-tó partján kijelölt parkolóhelyeken (Tópart-utca) hagyhatod.

Autóbusszal a Bélapátfalva városháza megállóig utazhatsz (többek között Kazincbarcika, Eger, valamint Budapest irányából közvetlen buszjárattal).

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Szomjas Csutka Étterem, Bélapátfalva

A Lak-völgyi tó partján található étterem finom ételeket és a Bél-kő falára nyíló kilátást kínál.

Honlap

Bélkő Étterem, Bélapátfalva

Az étterem a település központjában található, étlapjukon többek között pizzák széles választéka szerepel.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds